Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Våldsbrott, trafikolyckor och rattfylleri – polisen i Österbotten tog hand om över 600 alarmuppdrag under helgen

Trafikmärke i Horsbäck i Ekenäs.
Bildtext På natten till söndag försökte en bilist smita undan polisen. På 60-område uppmättes bilistens hastighet till över 140 kilometer i timmen.
Bild: Yle/Minna Almark

Polisen i Österbotten tog hand om 626 alarmuppdrag under helgen och 37 personer har suttit gripna, 15 av dessa misstänkta för brott. Våldsbrott, trafikolyckor och rattfylleri dominerade.

Flera av fallen med misshandel skedde i privata bostäder på olika håll inom polisinrättningens område. Två av fallen undersöks som grov misshandel, skriver polisen i ett pressmeddelande på måndagen.

Allvarliga trafikolyckor

På riksväg 8 i Ömossa, Kristinestad inträffade en allvarlig trafikolycka på söndag eftermiddag. En personbil hade kommit över i motkommande körfält och frontalkolliderat med en lastbil. Personbilsföraren dog omedelbart. Vägen var länge avstängd och trafiken styrdes via omvägar.

Också i Soini inträffade en större olycka. På lördag morgon hade en personbil med fyra passagerar i hög fart kör av vägen och knäckt ett flertal träd innan den stannat inne i skogen omkring 90 meter från vägen. En av passagerarna hade troligtvis fallit ur bilen i samband med avkörning och blivit i kläm under bilen. Samtliga som färdades i bilen fördes till sjukhus. Bilens förare misstänks bland annat för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och rattfylleri.

I en likvärdig korsning i Nykarleby centrum krockade en myndig mopedist med en bilist. Mopedisten som inte använde hjälm och hade väjningsplikt skadade bland annat huvudet i kollisionen. Han transporterades med ambulans till sjukhuset. Mopedisten blåste 1,47 promille i polisens alkometer och misstänks för grovt rattfylleri samt äventyrande av trafiksäkerheten.

Grov fortkörning

Natten mellan lördag och söndag skulle en polispatrull göra en rutinkontroll på en personbil i Yxpila i Karleby. Bilisten försökte fly undan polisen och hastigheten uppmättes bland annat till 144 km/h på 60-område. Polisen fick slutligen bilisten att stanna efter att den försökt köra undan polisen i omkring 4 km. Föraren saknade körrätt och misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

I ett källarförråd i Vasa hittades ett tiotal cyklar och elcyklar som misstänks vara stulna. Dessutom hittades även en elscooter som anmälts stulen. Polisen har inte påträffat personen som misstänks ha stulit egendomen, men hans identitet är känd.

Senaste vecka begärde polisen in tips kring en person som i Laihela sköt en fyrverkeriraket mot polisen. Tips kom in och tack vare dessa finns det nu en misstänkt minderårig person som polisen har förhört.