Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kommunfusion kan igen bli aktuell i Kaskö: "Jag hoppas att det blir så att staten kommer in"

Från 2022
En man kort grått hår står på en parkering.
Bildtext Kyösti Bärnlund har redan länge varit för en kommunfusion med Närpes och hoppas att det blir av, antingen frivilligt eller med statens ingripande.
Bild: Juho Teir / Yle

Situationen i Kaskö blir allt mer alarmerande. Tjänstemän lämnar staden och ekonomin fallerar. Många ortsbor börjar igen tala om en kommunsammanslagning.

Förra veckan lämnade stadsdirektören i Kaskö Minna Nikander in sin avskedsansökan. En överraskning, men också ganska väntat med tanke på läget i staden.

Hennes tid som stadsdirektör har präglats av tuffa tider. Ekonomin har fallerat och diskussionerna om en fusion med Närpes har rivit upp djupa sår i staden.

Kasköbon Gerd Kronlund har förståelse för Nikanders beslut att lämna sin post.

– Det är förståeligt med tanke på att situationen är som den är. Det är inte så stor stad, men det har varit väldig turbulens på ledande poster. Det blir stort ansvar och ekonomin är dålig. Det är inte så roligt.

Kronlund tror ändå att man kan hitta en efterträdare till Nikander.

– Nog kan det vara att det kommer några sökande, men hur länge stannar de. Det är samma med ekonomidirektören. De stannar en liten stund och sedan är de på väg någonstans.

En kvinna med kort blont hår och glasögon ser bekymrad ut.
Bildtext Gerd Kronlund tycker att Kaskö borde gått samman med Närpes då de hade ett bra avtal på bordet.
Bild: Juho Teir / Yle

Flera ledande tjänstemän har lämnat staden

Stadsdirektörsposten är inte den enda tjänstemannaposten som nu är obemannad. Kaskö är också utan ekonomidirektör och teknisk direktör.

Och ortsborna blir allt mer oroliga för situationen.

– Arbetsbördan per person är för hög. De orkar helt enkelt inte. Jag har väntat mig det här, att det blir mer och mer. Det lutar mot en kommunsammanslagning, säger Aarno Lindholm.

Lindholm har ett förflutet inom kommunalpolitiken i Kaskö och är väl medveten om läget i staden. Han tror att den största orsaken till att Nikander slutar är stadens dåliga ekonomi.

Han tror också att opinionen mot en kommunsammanslagning kanske börjar vända, men att det mycket väl kan vara staten som rycker in innan kommuninvånarna igen får säga sitt om saken.

– Det är det sista alternativet om vi här i Kaskö inte inser det först.

Kyösti Bärnlund är inne på samma linje.

– Jag hoppas att det blir så att staten kommer in här och säger att det är ett måste att fusionera sig med Närpes.

– Jag sa redan för några år sedan att vi ska höra ihop med Närpes. Här har vi allt i fatet nu, det har gått upp åt skogen i Kaskö de senaste åren. Det var väntat att allihop börjar röra på sig.

Två vägskyltar. På den ena står det Kaskö, på den andra Närpes.
Bildtext En kommunsammanslagning mellan Kaskö och Närpes var på tapeten i december 2019, men resulterade i att båda städerna fortsatte som självständiga.
Bild: Yle/Juho Teir

Maija Uusitarkka flyttade till Kaskö för tio år sedan från Kauhajoki och enligt henne var staden då ännu en välmående kommun. Men så är inte läget längre.

– Förr hade vi pengar i överflöd så att vi fick ge åt fattigare kommuner, nu är det andra vägen, konstaterar Uusitarkka.

– Vi borde ha gått samman med Närpes för länge sedan. Jag använder redan nu hälsovårdscentralen där och går på blodprov och i butiken där.

Enligt henne borde alltså Kaskö gå samman med Närpes, men frågan är ifall grannkommunen längre vill ha dem

– De var villiga att ta emot oss då, men det dög inte, så får se om de vill nu mera. Men det kan vara att staten tvingar dem också, säger Uusitarkka.

Diskussion om artikeln