Hoppa till huvudinnehåll

Sport

B-grupp gäller för Damlejonen i VM nästa år – efter fiaskot utlovar förbundsbasen konkreta åtgärder och hoppas på samarbete med klubbarna i herrligan

Från 2022
Besvikna Damlejon efter förlust.
Bildtext Kvartfinalsförlusten mot Tjeckien blev till slut inte den största besvikelsen för Damlejonen vid VM.
Bild: Tomi Hänninen

Ishockey-VM slutade i ett verkligt magplask för Finland. Efter den historiskt låga sjätteplatsen tvingas man inleda nästa års turnering i grupp B. På förbundshåll är damhockeyns utveklingsplaner i gång.

Efter ett dygn av ovisshet var det klart. Damlejonensstrafförlust med 0–1 i placeringsmatchen mot Japan betyder att Finland inleder nästa års VM i den sämre av två nivågrupper.

Detta efter en sjätte plats som är lagets alla tiders bottennotering i stortävlingssammanhang.

– Lagledningen analyserar det skedda inom kort. Nu gäller det att återgå till arbetet i vardagen och omvandla förargelsen till vår styrka, säger lagets GM Tuula Puputti som Yle Urheilu nådde på flygfältet.

Det tidigare lågvattenmärket resultatmässigt var femte plats vid OS i Sotji 2014.

Vara eller inte vara i grupp A

Inför årets VM i Danmark var budet att semifinalisterna samt vinnaren av matchen om plats 5 bildar grupp A i följande upplaga av turneringen, medan de övriga fem spelar i grupp B.

Efter placeringsmatchen på söndag kom det internationella ishockeyförbundet IIHF tillfälligt ut med avvikande uppgifter: gruppindelningen skulle basera sig på världsrankingen och Finland som trea skulle ta en plats i grupp A.

På måndag fastslogs det att placeringsmatchen fällde avgörandet gällande gruppindelingen och Finlands öde.

Nummela lovar konkreta åtgärder

Yle Urheilu har diskuterat med det finländska ishockeyförbundets ordförande Harri Nummela.

– Vi kör en process, där vi grundligt redogör nuläget i dam- och flickhockeyn. Vi utgår från behovet att få mer spelare till flickhockeyn. Det nuvarande läget hos spelarnas utvecklingsstig, damligan och mestis ska utforskas. Också damlandslagets verksamhet och läge ska utvärderas, säger Harri Nummela.

Motsvarande åtgärder stod på agendan sedan tidigare. I somras utformades en strategi om dam- och flickhockeyns fortsatta utveckling.

– Nu är det dags för konkreta planer. De utmaningar som detta VM medförde ger oss ytterligare orsak att grundligt analysera läget, säger Nummela.

Draghjälp från herrligan?

Damligan tampas med bristande ekonomiska resurser. Ishockeyförbundet har bidragit i utvecklandet av serien exempelvis genom att subventionera i anställandet av fulltida tränare.

Nummela hoppas att klubbarna i den ekonomiskt och publikmässigt sett mycket större herrligan nu efter coronapandemin i större utsträckning har möjlighet att medverka i damligan.

– Förhoppningsvis kan flera ligaklubbar inleda likadana samarbeten som hos Helsingfors IFK, det vill säga att man också tar ansvar över damlaget, säger Nummela.

Dessutom har förbundet grundat en enhet med syftet att förbättra ekonomin i damligan och herrmestis.

Diskussion om artikeln