Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kravallpolis var inne på planen i skandalkantat Helsingforsderby – enligt tränarna var säkerheten tryggad för lagen: "Vi hade fått klara besked på förhand"

HJK och HIFK möts i derby.
Bildtext HIFK:s Jusif Ali och HJK:s Lucas Lingman under säsongens sista derby i Helsingfors.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

HIFK slet och kämpade, HJK skärpte sig och vann. Men fotbollen hamnade i skymundan då supportrarna skämde ut sig och avbröt Helsingforsderbyt.

Det var väntat att det skulle bli stökigt då HJK och HIFK möttes i säsongens andra fotbollsderby i Helsingfors. Känslorna svallade – och det spekulerades om att HIFK-supportrarna hade stulit en HJK-banderoll.

Efter tjugo minuters spel var ryktena ett faktum. Vid HIFK:s kortsida vecklades en ”Klubipääty”-banderoll ut, och supportrarna försökte tända eld på den.

På andra sidan rusade ett gäng svartklädda, upprörda HJK-supportrar ner från läktaren i ett försök att ta sig till andra sidan. Spelarna klev omgående av, kravallpolis sprang in på planen och ställde sig vid mittlinjen.

Se då HIFK-supportrar bränner HJK-banderoll - Spela upp på Arenan

Där är skandalsekvensen som det kommer att talas mest om efter HJK:s 2–1-seger i derbyt – oavsett hur spännande fotbollsmatchen i sig själv var.

När tränarna Mixu Paatelainen och Toni Koskela bänkade sig för att svara på frågor var avbrottet i matchen ett givet samtalsämne.

– Jag är tacksam över hur säkerheten sköttes. Det här händer på alla möjliga håll i världen, men säkerheten var tryggad, säger Paatelainen.

– Man hoppas att en match ska kunna genomföras utan avbrott och att ingen tar sig in på planen. Jag vet inte vad som händer efter matchen, men det som skedde på arenan genomfördes bra, säger Koskela.

HJKs supportrar stormar planen - Spela upp på Arenan

Hade fått klara besked

Varken Paulus Arajuuri eller Perparim Hetemaj ville kommentera det som hände närmare.

– Jag har spelat utomlands länge och ibland har matcher avbrutits. Sist och slutligen är det viktigast att vi var säkra. Det här var hur som helst en unik tillställning för publiken. HIFK är en krydda för ligan, säger Hetemaj.

Förutom avbrottet i matchen tände båda klackarna otaliga bengaler. Krutröken låg stundtals tät över arenan i Tölö.

– För oss tränare gav ju avbrottet i matchen oss en gratis timeout för att samla laget. Vi hade fått klara besked om vad som gäller ifall matchen avbryts, raka spåret in i omklädningsrummet, säger Paatelainen.

"Helt otrolig känsla"

Då derbyt återupptogs stod det 1–1. När klockan kröp upp mot nittio minuter var det oförändrat läge på resultattavlan och solklara jumbon HIFK såg ut att vara på väg mot poäng, men då slog de nya serieledarna till.

HIFK tappade boll på mittplanen, HJK attackerade och till slut placerade Santeri Hostikka in 2–1 – ett mål som såg till att HJK passerade KuPS i tabelltoppen.

– Det finns inte bättre sätt att vinna på. En helt otrolig känsla – och till slut förtjänade vi den här segern. Vi var lite sömniga i första halvlek, men fick bättre tryck i spelet efter paus, säger Arajuuri.

Paulus Arajuuri pekar i HJK.
Bildtext Paulus Arajuuri gjorde sin första ligamatch sedan hösten 2009.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Arajuuri följde slutskedet från sidlinjen. Han åkte på en ordentlig lårkaka och tvingades stiga av efter en dryg timme.

– Otur, muskeln slutade att samarbeta.

Hoppas HIFK klarar sig kvar

Ännu jobbigare för den tidigare landslagsfavoriten i och med att han gjorde sin första ligamatch på nästan tretton år. I somras skadade han vristen i Europaspelet.

– Det har varit otroligt frustrerande att vara borta. Jag har saknat matcherna, känslorna. Det var väldigt kul att vara tillbaka – speciellt i en sådan här match med så fin inramning.

Hoppas du att HIFK klarar kontraktet för att de här derbyna ska finnas i kalendern för HJK nästa år?

– Det gör jag verkligen. Det är unika, viktiga matcher för finsk fotboll.

På tal om unika matcher för finsk fotboll: HJK:s följande uppgift kommer redan på torsdag. Spanska ligafyran Real Betis väntar i Europa League-starten – matcher som ett ekonomiskt pressat HIFK bara kan drömma om.

Med en dryg månad kvar av ligasäsongen talar allt för att måndagens kaosderby var det sista i Helsingfors på ett bra tag.

Diskussion om artikeln