Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mätning: Unga säger ja till övervakade injektionsrum, äldre säger nej

Från 2022
I förgrunden sprutor, i bakgrunden stolar och bord i ett injektionsrum.
Bildtext Injektionsrum finns redan på många håll i Europa, bland annat i Paris i Frankrike där den här bilden är tagen. Personer i större finländska städer är mer positiva till idén om att öppna injektionsrum här.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Förslaget att öppna injektionsrum delar finländarna. Drygt 40 procent vill att Finland öppnar injektionsrum, medan 30 procent motsätter sig idén, visar en pinfärsk opinionsundersökning.

Resultaten i undersökningen, som gjorts av tidningsgruppen Uutissuomalainen (USU), tyder på att förslaget om övervakade injektionsrum är en fråga för de större städerna.

Det är nämligen i de stora städerna som man ställer sig positivast till idén om injektionsrum eller injiceringsrum, alltså utrymmen där personer som brottas med tungt drogberoende kan injicera sig under övervakning av sjukvårdspersonal.

Familje- och omsorgsminister Aki Lindén (SDP) har också tidigare konstaterat att man kunde testa på injektionsrum i större städer. Också polisen har mjuknat till idén om injektionsrum.

Professor om resultatet: "Vi erkänner droganvändarnas människovärde"

USU:s undersökning visar att merparten av finländarna, 42 procent, anser att vi borde ha övervakade injektionsrum, medan 33 procent av de drygt 1 000 svarande motsätter sig idén.

Var fjärde ville inte ta ställning till frågan.

– Det här visar att attityden förändrats ganska snabbt, det vill säga att vi erkänner droganvändarnas människovärde och att vi inte kan blunda för problemet, kommenterar Kimmo Nuotio, professor i straffrätt, resultatet för tidningsgruppen.

Resultatet är liknande som det i en liknande undersökning av Institutet för hälsa och välfärd (THL) år 2018. Då sa 51 procent av finländarna ja till injektionsrum.

Kimmo Nuotio fotograferad ute utanför Helsingfors universitet.
Bildtext Professor Kimmo Nuotio vid Helsingfors universitet säger att finländarna fått mer förståelse för personer som kämpar med drogproblem.
Bild: Retu Liikanen / Yle

Studerande och andra unga positiva

Stödet för injektionsrum är större bland yngre. Av de som var under 30 år svarade närmare 60 procent att de tycker Finland borde ha injektionsrum. Endast 14 procent i den här åldersgruppen säger nej.

Det här syns också då man tittar på yrkesgrupper: 57 procent av de studerande som deltog i undersökningen svarade att det är dags att öppna injektionsrum.

Resultatet överraskar inte forskningsprofessor Pekka Hakkarainen vid Institutet för hälsa och välfärd som konstaterar att personer under 40 år vanligtvis stöder en mer drogvänlig eller tillåtande politik.

70-plussarna var mest kritiska i undersökningen. Av dem ger närmare hälften, 49 procent, tummen ner till förslaget och endast var fjärde säger ja till injektionsrum.

Professor Kimmo Nuotio säger ändå att det trots de äldres motstånd är tydligt att det finns ett klart stöd för injektionsrum bland finländarna.

Nylänningarna ger sitt stöd – anhängare till C och Sannf säger nej

Ur ett regionperspektiv hör nylänningarna till dem som ställer sig positivast till idén. Hälften av nylänningarna tycker vi borde ha injektionsrum och 22 procent är emot.

Att det är människor som bor i stora städer som är positivast till injektionsrum syns när man tittar på partitillhörighet. Det är Centerns väljare, varav många bor på landet eller i små kommuner, som i högsta grad motsätter sig idén. Av dem säger 53 procent nej till injektionsrum.

En person håller upp en grön lapp där det står "jaa ja".
Bildtext Personer som röstar på De Gröna hör till dem som i allra högsta grad understöder injektionsrum.
Bild: Jorma Vihtonen / Yle

Motståndet är näst störst bland Sannfinländarnas anhängare: 50 procent av dem säger nej till injektionsrum. De Grönas väljare (76 procent) och Vänsterförbundets väljare (73 procent) är positivast till förslaget.

Undersökningen gjordes 16–24 augusti. Felmarginalen är 3,1 procentenheter åt båda hållen.