Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Heliövaara och Glasspool tog sig till kvartsfinal i US Open efter heroisk insats: "Flera gånger kändes matchen redan förlorad"

Lloyd Glasspool viskar till Harri Heliövaara.
Bildtext Harri Heliövaara och Lloyd Glasspool är bland de åtta bästa i New York (arkivbild).
Bild: Shaun Brooks/Action Plus/Shutterstock/All Over Press

Tennisduon Harri Heliövaara och Lloyd Glasspool är klara för kvartsfinal i Grand Slam-turneringen US Open, efter seger över australiensarna Nick Kyrgios och Thanasi Kokkinakis.

Harri Heliövaara och Lloyd Glasspool är för andra gången under sin karriär klara för kvartsfinal i en Grand Slam-turnering. I Franska öppna i våras tog sig paret bland de åtta bästa och efter den minst sagt heroiska segern natten till tisdagen är bedriften upprepad.

Det australiensiska 8-seedade paret Nick Kyrgios och Thanasi Kokkinakis vann första set med komfortabla 6–3 och hade två matchbollar i andra setets tiebreak vid ställningen 6–4. Men på något vänster lyckades 11-seedade Heliövaara och Glasspool klara matchbollarna och ta ledningen med 7–6. Då slog den hetlevrade Kyrgios sönder sin racket och Kokkinakis servemiss betydde setseger för det finländsk-brittiska paret.

Tredje set var jämnt hela vägen och också här kom avgörandet först i tiebreak. Siffrorna i thrillern skrevs 3–6, 7–6 (8–6), 7–6 (10–8) till Heliövaara och Glasspool.

"En av mina finaste stunder"

– Man är nästan mållös. Det var en av mina finaste stunder som jag upplevt på tennisbanan. Förstås är finalmatcher speciella, men när man i en Grand Slam lyckas vinna så här bra spelare efter en så här tuff match så blir man nog ganska mållös.

– Flera gånger kändes matchen redan förlorad men på något sätt lyckades vi alltid kämpa oss tillbaka. Vi kämpade och trodde på oss själva – oj, så fint det känns att vinna!, säger Heliövaara enligt en artikel på tennisförbundets webbplats.

Kyrgios och Kokkinakis vann årets första Grand Slam, Australiensiska öppna, tidigare i år. Kyrgios är fortfarande med i singel i US Open. I kvartsfinalen möter han Rysslands Karen Khachanov. Men i dubbeln kom väggen emot.

I följande omgång möter Heliövaara och Glasspool det colombianska topparet Juan Sebastian Cabal och Robert Farah, segrare i US Open 2019.

– Vi har aldrig spelat mot dem förr och inte ens tränat med dem, vilket är ganska ovanligt på den här nivån. De är ett väldigt bra par och det syns att de spelat ihop i åratal, säger Heliövaara som siktar på att gå ännu längre än i Franska öppna där han och Glasspool likaså tog sig till kvartsfinal.

Diskussion om artikeln