Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Gatuarbetena i Vasa centrum fortskrider – nu asfalteras rondellen vid järnvägsstationen

Jessica Ekström på Vasa stad står i Vasa centrum.
Bildtext Jessica Ekström är enhetschef för projektverksamheten vid kommuntekniken på Vasa stad.
Bild: Rasmus Karlsson / Yle

Om ungefär två månader beräknas förlängningen av gågatan i Vasa vara klar.

Den som rört sig i centrum har säkert märkt att det pågått vägarbeten under en tid. Gågatan i Vasa, som sträcker sig längs Hovrättesplanaden, förlängs fram till järnvägsstationen.

Jessica Ekström, som är enhetschef för projektverksamheten vid Vasa stads kommunteknik, säger att man strävar efter att promenadcentrumet ska utvecklas för att bli mer attraktivt.

En del i projektet är bygget av rondellen vid järnvägsstationen, som i dagarna asfalteras.

– Just nu har vi stängt för biltrafik vid Bangatan och Stationsgatan för att vi asfalterar rondellen. Det öppnas för trafik senare under veckan, säger Jessica Ekström.

Nytt uppvärmningssystem och nya ledningar

Det återstår också en hel del stenarbeten, eftersom det den del av av Hovrättsesplanaden som görs om till gågata ska få stenläggning.

Den södra delen av gatan ska dock fortsättningsvis kunna trafikeras av bilar. Eftersom vägen är uppgrävd gör man inte bara förändringar på ytan.

– Vi kommer att anlägga ett gatuuppvärmningssystem och så ska vi förnya gamla vattenledningar och dagvattenlinjer, säger Jessica Ekström.

Hon berättar att det hela är ett ganska stort projekt för staden, som kräver sin insats av alla involverade. Hela projektet beräknas vara klart i november.