Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Terrängbranden i Hindhår under kontroll: "Ovanligt med så här stora bränder i september"

Uppdaterad 06.09.2022 21:05.
Gränsbevakningens helikopter hjälper till med släckningsarbetet.

Ungefär en hektar mark brann i Hindhår i Borgå.

Larmet om branden kom ungefär tjugo minuter över elva på tisdagsförmiddagen. Räddningsverket ryckte ut med 13 enheter, senare kom några till. Också gränsbevakningens helikopter deltog i släckningsarbetet. Branden fick sin början av en elledning som fallit ner på marken.

Yle Östnylands reporter Milena Hackman besökte brandplatsen i närheten av Mikkovägen på tisdagseftermiddagen. När hon kom dit pyrde det ännu på några ställen men lite efter klockan 13.30 tyckte hon läget verkade ganska lugnt.

Lite före klockan 15 har räddningsverket fått branden under kontroll. Den är inte ännu släckt, men begränsad. 1,3 hektar mark har brunnit. Ingen har skadats i branden. Släckningsarbetet väntas fortsätta i flera timmar.

Terrängbrand i Hindhår - Spela upp på Arenan

Ovanligt med så stora bränder på hösten

Ungefär klockan 18.45 berättar jourhavande brandmästare Santeri Pohjolainen att man fortfarande håller på med eftersläckningsarbetet, men att branden är släckt sedan några timmar tillbaks. Brandstället ska vaktas hela natten ifall elden pyr upp igen.

– Vi försöker för tillfället nå markägarna som enligt räddningslagen ska sköta vakthållningen bara vi har instruerat dem, säger Pohjolainen.

Det närmsta huset ligger ungefär 200 meter från brandområdet. Enligt Pohjolainen fanns det ändå inte omedelbar risk för att branden skulle sprida sig dit.

– Vi fick elden stoppad rejält innan tomterna, säger Pohjolainen.

Sammanlagt var till slut 20 enheter på brandplatsen.

Två brandbilar och flera brandmän på en sandväg vid ett skogsbryn.
Bild: Milena Hackman / Yle
Brandman släcker skogsbrand.
Bild: Milena Hackman / Yle

Brand också på Kalvön

Tisdagen var en bråd dag för räddningsverket. Lite efter klockan 13 fick man larm om en terrängbrand till, den här gången på Kalvön utanför Emsalö. 300 kvadratmeter mark brann på den västra sidan av ön.

– Branden var mindre, men svår att ta sig till eftersom den var ute på en ö. Elden stoppades några meter innan den nådde byggnader, säger Pohjolainen.

Man larmade två enheter från sjöbevakningen, Pellinge FBK:s båt samt räddningsverkets båtar från Tolkis i Borgå och Kalkstrand i Sibbo.

Pohjolainen berättar att elden brände träd så att man var tvungen att hugga ner dem för att de inte ska falla på någon eller något. Enligt Pohjolainen uppskattar man att branden fått sin början på grund av oavsiktlig oaktsamhet med elden.

Torka

Också åtminstone den ena av de två skogsbränderna som rasade i Sibbo på söndagen fick sin början av samma orsak. På brandplatsen i Hertsby hittades resterna efter en lägereld varifrån elden spritt sig. Det brann också vid Lyftenberget i Västerskog, men där är brandorsaken ännu oklar.

– Man måste alltid beakta omständigheterna och släcka sin egen lägereld, säger Pohjolainen.

Just nu är det förbjudet att göra upp öppen eld i hela Nyland eftersom varning för skogsbrand råder.

Brandman i ett moln av rök släcker skogsbrand.
Bildtext Terrängbranden i Hindhår så som det såg ut omkring halv två-tiden.
Bild: Milena Hackman / Yle

Med tisdagens terrängbränder i Borgå är saldot sammanlagt fyra skogs- eller terrängbränder inom bara några dagar.

Det har regnat väldigt lite i höst och även om sommarens värmeböljor är förbi så är det fortfarande väldigt torrt i terrängen.

– Det är ovanligt att ha så stora bränder i september som den i Hindhår, säger Pohjolainen.

Lite efter klockan 20 släckte räddningsverket ännu en brand. Den här gången var det en kokko, en brasa som någon gjort upp på sin gård i Borgå, nära gränsen till Askola. Några brandmän som var på väg tillbaka till brandstationen från Hindhår lade märke till brasan och släckte den.

6.9 kl. 15.00: Artikeln har uppdaterats med information om att branden är under kontroll.

6.9 kl. 19.30: Artikeln har uppdaterats med intervjun med jourhavande brandmästaren.

6.9 kl. 20.57: Artikeln uppdaterades med info om brasan som släcktes.

Diskussion om artikeln