Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Vanhanen välkomnar allmänheten till riksdagen: "Det är en medborgerlig rättighet att höra riksdagsledamöterna"

Riksdagens talman Matti Vanhanen i blå kostym bakom ett talarpodium.
Bildtext Riksdagens talman Matti Vanhanen (C) ser fram emot en sista intensiv period i riksdagsarbetet.
Bild: Silja Viitala / Yle

I dag inledde riksdagen sin sista sessionsperiod före valet i vår. Det blir inte tal om några långa jul- och nyårsledigheter under det arbetsdryga sista halvåret.

Riksdagens talman Matti Vanhanen (C) presenterade höstens rikspolitiska arbete på tisdagen. Enligt talmannen blir det en intensiv sista fas av valperioden.

Det ligger redan 39 lagförslag och väntar sedan vårterminen och regeringen uppskattar att det kommer 218 förslag till. Hälften av dessa nya förslag rör nästa års budget.

– Det är förstås svårt att säga vilka debatter som blir de mest intensiva eller krävande, men en av dem blir nog remissdebatten av nästa års budget, säger Vanhanen.

Innan budgetbehandlingen kan inledas den 20 september ska riksdagen behandla frågor som rör bostadspolitik, klimat- och energipolitik samt jämlikhetspolitik. Två medborgarinitiativ kommer även att behandlas de kommande veckorna.

Alla välkomna att höra beslutsfattarna

Riksdagshuset har varit oåtkomligt för allmänheten på grund av pandemirestriktioner under en lång tid. Talman Vanhanen säger att det nu är fritt för medborgare att komma och ta del av beslutsfattandet.

– Det här är ett öppet hus, hit kan man komma som gäst. Välkomna, det hör till en öppen demokrati, säger han.

För att följa med plenum från riksdagens läktare behövs inget särskilt lov.

– Det är en medborgares rättighet att följa vad riksdagsledamöterna säger.

Nato viktig fråga under hösten

En av de allra största politiska frågorna har under året varit Finlands Natomedlemskap. För tillfället är medlemskapsansökan inlämnad och den har ratificerats av alla utom sex länder.

Vanligtvis tar riksdagen en paus i sitt arbete ungefär en månad före val, men Vanhanen säger att Finland kommer ha en funktionsduglig regering ända tills det nya valresultatet är fastställt. Det sker ett par dagar efter valdagen.

– En ratificering av medlemskapet är ett så stort ärende att processen ska sättas igång genast när möjligheten finns, helt oberoende om det är valpaus eller inte, säger talmannen.

Vanhanen, som inte kommer att ställa upp i nästa riksdagsval, säger att han är glad att få avsluta sin bana inom rikspolitiken med en arbetsfylld sista sessionsperiod.