Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hur är formen efter sjukdomen? Nu ställs Wilma Murto mot världseliten: "Går in i tävlingen med öppet sinne"

Wilma Murto på prispallen i EM.
Bildtext Murto kommer att möta bland andra Ekaterini Stefanidi och Tina Sutej i Zürich.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Diamond League-säsongen går i mål i Zürich och Wilma Murto ställer upp i morgondagens tävling. Den färska Europamästaren ska försöka utmana världens främsta hoppare efter sin influensasjukdom.

Wilma Murto tvingades kasta in handduken kort före Sverigekampen startade på grund av influensa. Några dagar senare har hon tillfrisknat och siktar mot Diamond League-finalen i Zürich.

– Det är ganska så säkert att jag tävlar, säger Murto till Yle Urheilu.

Det finns många frågetecken kring Murto efter sjukdomen och ett kortare träningsuppehåll. Har hon lyckats behålla den fina formen från EM?

– Formen i sig tappar man inte men jag har egentligen inte gjort något på en vecka. I dag gjorde jag ett litet förberedande pass. Jag går in i tävlingen med öppet sinne om det inte blir något bakslag med sjukdomen, säger hon.

"Sju hoppare som kan vinna"

Startfältet i Zurich är av högsta klass. Förutom Murto ställer VM-medaljörerna Sandi Morris och Nina Kennedy upp samt EM-medaljörerna Ekaterini Stefanidi och Tina Sutej. I startfältet finns också Roberta Bruni och Angelica Moser.

Av de sju damerna har Murto och Morris hoppat bäst i sommar. Båda har ett säsongsbästa på 485. Morris är den enda i fältet som klarat 500 under karriären.

– Det finns sju hoppare som kan vinna tävlingen, säger Murto.

Wilma Murto firar segern.
Bildtext Murto hoppade 485 i EM för några veckor sedan.
Bild: EPA-EFE/FILIP SINGER/All Over Press

Murto har tävlat i Diamond League en gång tidigare den här säsongen. För några veckor sedan slutade hon trea i Lausanne då hon klarade 461.

I Diamond League-finalen får idrottarna en plats utgående från de poäng de samlat in under säsongen. De sex bästa är med medan Moser har en fribiljett då hon kommer från Schweiz.

– Jag fick sex poäng från tävlingen i Lausanne men då Katie Nageotte och Holly Bradshaw som var före mig inte ställer fanns det plats för en finländare som gjort en tävling, säger Murto med ett skratt.

Efter tävlingen i Zürich ska Wilma Murto också hoppa i Tyskland på söndag.

Diskussion om artikeln