Fler svenskar vill studera i Finland – språkstudier och utbytesår lockade Margarethe Böhme Nyström från Stockholm till Hanken
Rekordmånga svenskar börjar den här hösten studera på Svenska Handelshögskolan, alltså Hanken. På högskolan tror man att orsaken kan vara en förändring i Finlandsbilden.
Margarethe Böhme Nyström är en av årets färska hankeiter. Hon bytte Lidingö i Stockholm mot Busholmen i Helsingfors i mitten av augusti.
– Jag valde Finland främst för utbildningen, det blev Hanken för att man kan läsa språk och göra ett utbytesår. Så det var mer skolan jag valde än Finland, men när jag väl flyttade hit så insåg jag att det är väldigt trevligt att bo i Helsingfors, jag gillar staden, säger Böhme Nyström.
Helsingfors känns tryggt och inte så mycket mindre än Stockholm som hon på förhand trodde. Böhme Nyström är inte ensam om att lockas av Helsingfors som studiestad.
– För fyra till fem år sedan hade vi bara några enstaka studenter från Sverige, i år inleder närmare 30 nya studerande sina studier här, säger Linda Gerkman, direktör för studier och antagning vid Svenska handelshögskolan.
Svenskt gymnasiebetyg räcker för antagning
Antalet studerande från Sverige har stadigt stigit under de senaste åren. Det här är resultatet av flera års arbete för att göra Hanken mer attraktivt för svenska studerande.
– Vi har väldigt bra kvalitet på vår utbildning men ökningen beror nog delvis på att vi har öppnat en ny möjlighet för studenter att bli antagna till Hanken på basis av ett svenskt gymnasiebetyg, säger Gerkman.
Att det går att bli antagen på basis av ett svenskt studentbetyg var också avgörande för Böhme Nyström.
– Jag tror inte att jag hade sökt till Hanken om jag behövt göra inträdesprov. Dels är det skönt att inte behöva göra extra arbete, dels hade det varit omständligt att ta sig hit bara för det, säger hon.
Linda Gerkman tror att antalet svenska studerande kommer att fortsätta öka på Hanken. Högskolan medverkar bland annat i flera olika satsningar för att göra finländsk universitetsutbildning känd i Sverige.
– När intresset ökar så föder det nytt intresse, våra studerande berättar för andra om sina positiva upplevelser och det gör att andra också vågar komma hit, säger Gerkman.
Förändrad Finlandsbild dragplåster för studerande
Linda Gerkman tror ändå att det också handlar om en attitydförändring bland svenskar.
– Jag tror att Finlandsbilden har fått ett uppsving i Sverige. Det är många saker som har skötts bra i Finland och man har säkert märkt det. Vår universitetsutbildning är av hög kvalitet och därför är den attraktiv, säger hon.
Böhme Nyström tror att coronapandemin kan ha påverkat många studenters val. Dels vill man utomlands efter en tid då det varit svårt att resa, dels vill man hållas nära hemlandet i ett osäkert världsläge.
Hon möttes själv av ett visst mått av förvåning då hon berättade att hon valt att studera i just Finland.
– En del tyckte att det var kul och sa att de absolut hälsar på mig i Helsingfors, medan andra var mer skeptiska, säger Böhme Nyström.
Hon tror ändå att fler svenskar kommer att flytta till Finland för att studera i och med att de finländska högskolorna får mer synlighet i Sverige.
– Jag tror att Finland är ett sådant land att när folk väl exponeras för det kommer fler och fler att vilja flytta hit.