Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland studsade tillbaka och imponerade i måstematchen – säkrade samtidigt en slutspelsplats i EM: "Vi var redo"

Uppdaterad 06.09.2022 21:47.
Markkanen gör en alley oop - Spela upp på Arenan

Finland skakade snabbt av sig den stora förlusten mot Serbien och gjorde en stark insats mot Tjeckien i EM. Seger med 98–88 gör att mästerskapet fortsätter efter gruppspelet.

Finland mot Tjeckien sågs inför EM som en nyckelmatch för de blåvita spelarna i jakten på en plats i slutspelet. Och insatserna i en gruppspelsmatch kunde knappast ha varit högre då den väl började.

En seger skulle ta Finlands basketherrar till slutspel medan en förlust skulle krossa drömmen om åttondelsfinal.

Och Finland hade inga planer på att missa slutspelsfesten i Berlin. Seger med tio poäng betyder att det redan nu är klart att laget kommer att sluta bland de fyra bästa i gruppen trots att matchen mot jumbon Holland återstår på torsdag.

– Det här var en otroligt viktig seger för oss. Vi visade karaktär och kunde nolla gårdagens förlust. Vi var redo för den här matchen, säger Sasu Salin till Yle efter segern.

Finland kopplade greppet tidigt

Starka matchinledningar har blivit något av ett kännetecken för Finland i EM, och dagens match var inget undantag. Finland hade kontroll på matchen i första perioden och då Petteri Koponen satte en trea i början av andra ledde Finland med 16 poäng (34–18).

Men i mitten av perioden fick de blåvita spelarna problem i försvaret mot de fysiskt starka tjeckerna.

Ledningen minskade snabbt i slutet av andra perioden och var vid ett tillfälle nere i endast tre poäng. Sasu Salin som var vass i matchen satte ändå en trea med sekunder kvar av perioden och skickade Finland till pausvila i ledning med sex poäng.

Efter pausen såg det darrigt ut vid några tillfällen men Finland hittade tillbaka till sitt vägvinnande spel. Salin och Lauri Markkanen levererade då det gällde som mest och ledningen växte på nytt. Inför den sista tian ledde Finland med 72–59.

– Deras press var inte så hård, det var vi som gjorde dumma misstag. Vi borde ha tagit det lugnt men det är sådant som sker. Som tur kom vi ur det ganska så snabbt, säger Salin.

Salin sätter en trea - Spela upp på Arenan

Salin hyllar tillresta fansen

Det blev fysiskt och tufft under avslutningen samtidigt som bollen brände i händerna på de finländska spelarna. Laget stod ändå emot under några nerviga minuter.

Tjeckiens stora stjärna Jan Vesely blev utfoulad i sista perioden och utan honom kunde man inte rubba Finland som fick jubla över sin andra seger framför en stor skara tillresta fans.

– Det kändes inte som att spela på bortaplan. Våra fans hade mycket mer ljud än de tjeckiska. Det kändes fantastiskt, säger Salin.

Resultat:

Finland–Tjeckien 98–88 (51–45)

Finland: Lauri Markkanen 34, Sasu Salin 23, Petteri Koponen 14, Elias Valtonen 11, Edon Maxhuni 6, Shawn Huff 4, Henri Kantonen 3, Mikael Jantunen 2, Alexander Madsen 1