Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lag om patienters säkerhet tar ett steg framåt – enligt uppgifter till Yle vill regeringen få till stånd en lag den här veckan

Åbo universitetscentralsjukhus intensivvårdsavdelning
Bildtext Strejker utgör ett hot mot intensivvården på flera sjukhus.
Bild: Arash Matin / Yle

Att sjukskötarna inte ställer upp på skyddsarbete har fått regeringen att tänka om. Med en lag om patienters säkerhet kan vårdpersonal tvingas till skyddsarbete.

Regeringen arbetar för högtryck på en lag om patienters säkerhet. Avsikten är att stifta en lag som gör det möjligt att tvinga vårdpersonal till skyddsarbete.

Det är bråttom med en sådan lag, eftersom vårdfacken hotar med strejker på intensivvårdsavdelningar och på äldreboenden.

Vårdfacken Super och Tehy har gett flera strejkvarsel. Den första strejken på en intensivvårdsavdelning ska börja redan nästa vecka.

Strejkvarsel har förekommit även tidigare, men den här gången har facken tagit till hårdare tag: man ställer inte upp på skyddsarbete. Med skyddsarbete avses det arbete som utförs under en strejk för att skydda patienters liv och hälsa.

Att säja nej till skyddsarbete är ett tungt vapen. Så tungt att familje- och omsorgsminister Aki Lindén (SDP) i fredags meddelade att han börjar bereda en lag om patienters säkerhet.

De fem regeringspartiernas ordföranden diskuterade lagen om patienters säkerhet i måndags.

Regeringspartierna: Situationen en annan än i våras

Enligt uppgifter till Yle är avsikten att göra lagförslaget klart den här veckan. Ministergruppen för social- och hälsovården behandlar frågan på torsdag och då är det meningen att man formulerar en politisk överenskommelse i frågan.

I bakgrundssamtal med representanter för regeringspartierna återkommer många till att situationen nu är en annan än den var i våras, då patientsäkerhetslagen inte gick vidare.

Vårdfacken kallar lagen om patienters säkerhet för en tvångslag. Enligt närvårdar- och primärskötarförbundet Super och social- och hälsovårdens fackorganisation Tehy begränsar regeringen strejkrätten genom att tvinga vårdarna till arbete.

"I värsta fall för poliser skötare till jobbet om de får tag på dem", skrev Else-Mai Kirvesniemi, chef för intressebevakning vid Tehy, i ett blogginlägg i måndags.

I våras föll lagen om patienters säkerhet på oenighet inom regeringen. Familje- och omsorgsminister Aki Lindén beredde lagen med tjänstemannaansvar. Han blev ensam, när statsminister Sanna Marin (SDP) meddelade att hon inte för lagen vidare. Även Vänsterförbundet hade svårt att acceptera en patientsäkerhetslag som inkräktar på strejkrätten.

Att vårdpersonal vägrar utföra skyddsarbete är enligt Yles uppgifter en knäckfråga även för vänsterpartierna i regeringen. Regeringen verkar ha lyssnat när läkare vid intensivvårdsavdelningar har varnat för att patienter kommer att dö.

I lagberedningen deltar flera ministerier.

Strejk inom intensivvården redan nästa vecka

Social- och hälsovårdsministeriet skickade redan för ett par veckor sedan med kommuner och sjukvårdsdistrikt ut ett brev och påminde om att patientsäkerheten är arbetsgivarens ansvar.

En endagsstrejk på intensivvårdsavdelningen på Egentliga Tavastlands centralsjukhus har varslats till den 16 september. Varsel har också gått ut för IVA vid Åbo universitetscentralsjukhus och Uleåborgs universitetscentralsjukhus samt för hemvården i Helsingfors och Uleåborg. I Uleåborg ska strejkerna inledas den 13 september, i Åbo och Helsingfors en vecka senare.

Arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) har på uppmaning av riksförlikningsmannen flyttat fram strejkerna med två veckor. Strejkerna i Uleåborg har inte flyttats än. En strejk kan bara flyttas en gång.

Genom strejkhoten vill vårdfacken få fart på förlikningen. Förhandlingarna återupptas på onsdag under ledning av riksförlikningsmannen. Den största stötestenen är frågan om pengar. Vårdarna vill ha ett eget löneprogram, närmare bestämt 3,6 procent över de allmänna lönehöjningarna under de närmaste fem åren.

Lönekraven har under våren understrukits med hotelser om att vårdpersonal säger upp sig i stora grupper. Både Supers och Tehys styrelser har godkänt uppsägningsplanen, men det har inte varit mycket tal om den på den senaste tiden. En eventuell tidpunkt för uppsägningar är årsskiftet, då välfärdsområdena tar över.

Frågan om vårdstrejkerna och lagen om patienters säkerhet diskuteras i tisdagens A-studio i TV1 och på Yle Arenan kl. 21.

Den här artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel Potilasturvallisuuslaki nytkähtämässä eteenpäin – Ylen tiedot: laki yritetään saada valmiiksi tällä viikolla av Kristiina Tolkki, Maria Stenroos och Tuomas Hyytinen. Översättningen är gjord av Sara Torvalds.