Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Framtiden i landslaget är oviss för Linda Sällström – anfallaren kritisk efter Finlands usla 2022: "Zoomar man ut ser man att vi inte har vunnit en enda match"

Från 2022
Uppdaterad 07.09.2022 08:41.
Linda Sällström i landslaget mot Sverige.
Bild: Lehtikuva

Inget besked om framtiden i landslaget. Däremot tvekade inte Linda Sällström då hon betygsätter Finlands insatser i år. "Ser man hela bilden har vi inte lyckats vinna en enda match", säger anfallaren.

Statistik ljuger inte?

För det finländska damlandslaget är det här ett smärtsamt faktum. Finland har vunnit tre av nitton landskamper – två gånger mot Georgien, ett av Europas sämsta landslag på damsidan – efter att laget säkrade EM-biljetten i februari 2021.

Det är alldeles för dåligt – och efter tisdagens storförlust mot Sverige kom en väldigt besviken Linda Sällström till intervjuområdet. Hon sätter stämpeln förödmjukande på 0–5-förlusten i Tammerfors.

– Resultatet är oacceptabelt, och resultatmässigt har det här året varit svagt. Vi måste ta oss i kragen och vända trenden, det kan inte fortsätta så här.

Landslagets resultat i år

En seger under året – hur tungt har det här varit?

– Och jag var inte ens med i den enda segern… Jag är väldigt trött på att förlora. På den här nivån måste man vinna matcher. Det räcker inte bara med att utmana ibland.

Vad fattas i ert spel enligt dig?

– Vi har tappat styrkorna som karakteriserade oss under kvalet till förra sommarens EM. Då hade vi ett starkt försvarsspel, lyckades skapa chanser och gjorde mål. Nu är allt försvunnet.

Finland föll stort mot Sverige – se målen - Spela upp på Arenan

Har förlorat mot många stornationer

Tisdagens svenska överkörning var Finlands senaste påminnelse om vad de bästa landslagen i Europa går för. Under året har landslaget åkt på storstryk mot länder som Sverige, Tyskland, Frankrike, Spanien och Nederländerna.

– Vi ger de här spelarna för mycket tid och utrymme. Då straffar de oss direkt, säger Sällström.

– Jag vill tro på oss och att vi har mer i oss. Jag vet inte hur det ska vända, men jag hoppas att någon annan vet. Om jag hade vetat det hade jag berättat det för lagledningen.

Om vi vill vara med och utmana i toppen och ta nästa steg behövs segrar. Det räcker inte att stundtals hänga med

Hur känns avståndet till de bästa lagen?

– Efter enstaka matcher kan det kännas okej och vi kan tycka att vi utmanade, att det var små marginaler, att vi var ganska nära och stundtals höll samma nivå. Zoomar man ut och ser hela bilden har vi inte lyckats vinna en enda match. Det måste vi klara av.

– Om vi vill vara med och utmana i toppen och ta nästa steg behövs segrar. Det räcker inte att stundtals hänga med.

Oviss framtid för Sällström

Finlands VM-kval var misslyckat och framtiden ser inte speciellt ljus ut heller. Bland yngre finns inte en gyllene generation som knackar på dörren, just nu har landslaget inte en permanent lösning på tränarposten och flera äldre spelare står vid ett vägskäl.

Ett par mindre framträdande spelare lade av efter EM, men ingen annan gav definitivt besked efter förlusten i Tammerfors.

Sällström säger att hennes framtid i landslaget är oviss.

– Jag har inte ett klart svar, men jag är inte så sugen på att avsluta min tid i landslaget så här. Det skulle vara kul med lite positiva tongångar.

Vill du fortsätta och kan exempelvis dina läkarstudier sätta stopp?

– Jag vill och hoppas att jag kan fortsätta. Det beror på studierna och också vad den nya tränaren vill med landslaget. Har jag en roll i det laget? Den nya tränaren kanske vill ha spelare som kan vara med en längre tid.

I och med att Finland inte spelar i VM nästa år är nästa potentiella slutspel EM 2025. Sällström, som fyllde 34 år i somras, vill inte spekulera om ett mästerskap som ligger tre år bort känns realistiskt.

– Efter alla mina korsbandsskador har jag lärt mig att man inte ska planera så långt framåt.

Och vilken typ av tränare behöver Finland?

– Någon som kan föra landslaget till segrar.

Diskussion om artikeln