Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Första vinterprognosen: Inget tyder på smällkallt väder – mildare än normalt från oktober till mars

Människor skrinnar i vintrigt väder.
Bildtext Den europeiska vädertjänsten ECMWF förutspår högre vintertemperaturer i år. Mycket kalla perioder är ändå möjliga.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Finland och övriga Europa verkar stå inför en mildare vintersäsong, enligt den första långtidsprognosen. Det gäller speciellt perioden januari–mars.

Nu om någonsin intresserar väderprognoserna inför vintern. Ju kallare det blir, desto svårare är det att hantera energikrisen. Det mantrat har vi hört från elbolagen och Fingrid i flera veckors tid.

Vädertjänsten Foreca och europeiska ECMWF kommer med goda nyheter ur det perspektivet i den första långtidsprognosen för vintern. Så som det ser ut nu kommer perioden oktober–december vara mildare än vanligt, likaså perioden januari–mars.

Foreca och ECMWF konstaterar ändå att perioder med sträng kyla är möjliga och att prognosen hinner förändras.

"Fast prognosen tyder på mildare väder än genomsnittet så ryms det all sorts väder under den här perioden – såväl regn som sol och dagar då det är kyligare än normalt, men också mildare", säger Forecas meteorolog Joanna Rinne i ett pressmeddelande.

Bitande kalla perioder ändå möjliga

Finländarna tvingades ställa om genast i september då det snabbt blev svalare, till och med ovanligt kallt för säsongen. Men från och med oktober väntas det alltså vara mildare än normalt.

Enligt rapporten kommer det under perioden oktober–december vara 0,5–2 grader varmare än genomsnittet i Finland. Perioden ser mildare ut också i övriga Europa.

I januari–mars ser det i nuläget ut som om det för hela landets del kommer vara 1–2 grader varmare än normalt, i söder lokalt 0,5–1 grad varmare än det brukar vara.

En man i reflexväst skottar snö på en bro.
Bildtext Det är i nuläget svårt att förutspå hur mycket snö vi kommer få.
Bild: Ukrinform/Shutterstock/All Over Press

"Enligt prognoserna kommer medeltemperaturen för de här perioderna ligga över genomsnittet hela vintern. Speciellt januari, februari och mars kommer vara mildare än normalt. Det här betyder inte att vi inte får en vintrig vinter", säger Rinne och tillägger att vi alltså kan få fler mildare dagar än dagar då det är kallare än genomsnittet.

Det betyder inte att vi inte kommer se dagar då det är väldigt kallt. Perioder då det tidvis är bitande kallt är möjliga.

"Prognosen tar inte ställning till det dagliga vädret, de milda prognoserna kan till exempel betyda längre milda perioder eller perioder då det i genomsnitt är mildare", säger Rinne.

Hur ser det ut på regn- och snöfronten?

I prognosen tyder inget på exceptionellt mycket nederbörd i oktober–december. Det ser inte heller ut att bli torrare än normalt.

"Den totala nederbördsmängden för oktober–december är i linje med genomsnittet för den tiden", säger Rinne men konstaterar ändå att det kan vara svårt att förutspå nederbörden så här tidigt.

Inte heller för perioden januari–mars kan man se något extra i nederbördsprognosen.