Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Medieproffs tar plats i Svenska Yles styrgrupp

Från 2022
Till vänster Kaj Lindlöf. Han är klädd i en svart skjorta och ler mot kameran. Till vänster Mattias Erkkilä i vit skjorta. Han har placerat glasögonen i pannan och ler avslappnat mot kameran.
Bildtext Kaj Lindlöf och Mattias Erkkilä är nya medlemmar i Svenska Yles ledning.
Bild: Andréa Högberg/ Yle

Svenska Yle har utsett Kaj Lindlöf till ny mediechef och Mattias Erkkilä till ny redaktionschef med fokus på utveckling. Båda tar samtidigt plats i Svenska Yles styrgrupp.

Kaj Lindlöf kommer in på en toppost i den finlandssvenska mediebranschen. Mediechefen på Svenska Yle har huvudansvaret för utgivningen och profilen på Yle Fem, Yle Vega, Yle X3M, Yle Arenan, svenska.yle.fi och i BUU-appen. Sammanlagt når Svenska Yles kanaler och plattformar ungefär nittio procent av finlandssvenskarna varje vecka.

Mediechefen är i nyckelroll då det gäller att se till att Yle når ut till den svensk- och tvåspråkiga publiken och ansvarar också för att olika specialgrupper bland finlandssvenskarna ska ha möjlighet att ta del av Yles innehåll.

“Kaj Lindlöf har ett starkt publikfokus och en drivkraft att nå resultat. I honom får Svenska Yle en chef med lång erfarenhet av att jobba med digital utveckling och förändringsledarskap i de finlandssvenska mediehusen. Samtidigt är han tack vare sin bakgrund också väl medveten om hur viktigt det är att på bästa sätt betjäna den trogna publiken som föredrar att använda våra traditionella kanaler”, säger Johanna Törn-Mangs, direktör och ansvarig chefredaktör för Svenska Yle.

Lindlöf har under senaste åren innehaft flera centrala poster inom digital affärsutveckling och försäljning på HSS Media och KSF Media. Nu jobbar han som försäljningsdirektör och medlem i ledningsgruppen på HSS Media, som ger ut tidningarna Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbotten och driver radioverksamheten i tvåspråkiga Radio Vasa. På KSF Media har han bland annat jobbat som produktutvecklingschef.

“Svenska Yle har en oerhört viktig roll i finlandssvenskarnas vardag och jag hoppas med min erfarenhet och kunskap från digitala transformationsprocesser inom media kunna bidra till att hålla Svenska Yle relevant även i framtiden”, säger Lindlöf.

Han efterträder Mikaela Sonck som sedan augusti arbetar som kommunikationschef för Utbildningsradion i Sverige.

Mattias Erkkilä är Svenska Yles nya redaktionschef med fokus på utveckling. Erkkilä har en mångsidig bakgrund inom Svenska Yle och har bland annat arbetat som plattformsstrateg, programchef och redaktionschef för svenska.yle.fi. Innan han kom till Yle arbetade han bland annat som redaktionschef på tidskriften Talouselämä. Han kommer närmast från tjänsten som Svenska Yles webbchef.

På sin nya post ansvarar Erkkilä bland annat för innehålls- och kompetensutvecklingen på Svenska Yle och ingår i bolagets strateginätverk. Tillsammans med de två andra redaktionscheferna, Anna Forth och Peter Sjöholm, ansvarar han även för att leda och utveckla innehållet inom hela Svenska Yle i linje med bolagets strategiska tyngdpunkter.

“Mattias Erkkilä har i sina olika roller på Yle bevisat att han är en skicklig omvärldsanalytiker med en djup kunskap om public service, ett ständigt fokus på utveckling och en stor kapacitet att tänka strategiskt. Han kommer att vara en stor tillgång för Svenska Yle på den här posten”, säger Törn-Mangs.

“Jag ser fram emot att bidra med min kompetens och fortsätta arbeta för Yles roll som föregångare. Publikdialogen är ett område där Svenska Yle legat i framkant inom hela mediebranschen. Den vill jag fortsätta utveckla”, säger Erkkilä.

Erkkilä efterträder Svenska Yles tidigare strategichef Alex Fager, som sedan september arbetar som chef för strategiska projekt vid Yles finska enhet för Sport och evenemang.