Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den högerextrema nationalisten Jair Bolsonaro använder Brasiliens nationella färger som sina egna och ordnar storstilade parader inför valet – Lula åtnjuter ändå större stöd

Från 2022
Jair Bolsonaro och hustrun
Bildtext Brasiliens president Jair Bolsonaro med hustrun Michelle Bolsonaro vinkar under en militärparad som hålls för att uppmärksamma Brasiliens 200-årsjubileum den 7 september 2022.
Bild: Lehtikuva

President Bolsonaros attacker mot valsystemet har väckt oro bland hans motståndare, som befarar att han kommer att följa USA:s förra president Donald Trump och förkasta valresultatet om det inte gagnar honom.

Brasiliens sittande president Jair Bolsonaro ställs mot vänsterns kandidat och den tidigare presidenten Luiz Inácio Lula da Silva – allmänt kallad Lula – i presidentvalet den 2 oktober.

Lulas ledning över Bolsonaro har hållit sig på en ganska stabil nivå. Den senaste mätningen visar att Lula leder med 44 procent av rösterna mot 31 procent för Bolsonaro.

Lula da Silva talar i Brasilien.
Bildtext Bolsonaros huvudrival, den tidigare presidenten Luiz Inácio Lula da Silva under ett kampanjevenemang i Manaus den 31 augusti 2022.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Analytiker väntar sig att ingen får över 50 procent i den första valomgången, och att Lula segrar i den, medan resultatet i den andra omgången tros bli jämnare.

Jair Boslonaro rider med en cowboyhatt i handen.
Bildtext Brasiliens president Jair Bolsonaro under cowboyfestivalen Festa do Peao de Boiadeiro de Barretos i Barretos i Sao Paulo den 26 augusti 2022.
Bild: Lehtikuva

Högerextrem nationalist mot vänsterman

Den högerextrema nationalisten Jair Bolsonaro har i åratal uppmuntrat landets invånare till brasiliansk patriotism, och använder de nationella färgerna grönt och gult som sina egna.

Bolsonaro, som ligger efter i opinionsmätningarna inför valet, har inför landets självständighetsfirande den 7 september aktivt uppmanat brasilianarna att gå ut på gatorna för att visa sitt stöd för honom. Också militären planerar att manifestera stöd.

Brasilien – som är en tidigare portugisisk koloni – firar exakt 200 år av självständighet.

Många företagare har hyrt bussar för att ge skjuts åt högeraktivister som inte har råd att ta sig till huvudstaden Brasilia där det ordnas en stor manifestation.

En militärparad äger rum i Rio de Janeiro längs stranden Copacabana där hans anhängare ofta demonstrerar. Uppvisningen kommer att innefatta gevärshälsningar, kanoneld, överflygningar, fallskärmsjägare och krigsfartyg förankrade en bit utanför stranden.

Brasiliens president Jair Bolsonaro vinkar till sina anhängare
Bildtext Brasiliens president Jair Bolsonaro hälsar på anhängare under en jordbruksmässa i Esteio, Brasilien, den 2 september 2022.
Bild: Lehtikuva

Bolsonaro tar modell av Trump och hävdar valfusk i förväg

Jair Bolsonaro har gått till attack mot valsystemet inför valet den 2 oktober. Hans utfall väcker oro bland oppositionen som befarar att han kommer att följa USA:s förra president Donald Trump och förkasta valresultatet om han förlorar.

Enligt Bolsonaro medför Högsta domstolens godkännande av elektroniska valurnor en risk för valfusk. Bedömare menar att Bolsonaro försöker få väljare tveksamma till valsystemet så att han vid en förlust i valet ska kunna hävda att det handlade om valfusk.

"Ingen ska tvivla på att Bolsonaro planerar ett Trumpistuppror om han förlorar presidentvalet. Och i Brasilien kommer det sannolikt att vara blodigare än vad den 6 januari var i USA. Regeringar, företag och människor runt om i världen måste göra klart för sig nu att det här kommer att förlama Brasilien", skriver The Guardians tidigare korrespondent i Brasilien, Jonathan Watts, på Twitter.

Bolsonaro på kollisionskurs med domarkåren

Jair Bolsonaro – en tidigare armékapten – har hamnat i konflikt med Högsta domstolens domare av vilka några också är ledande medlemmar i landets valorganisation. Bolsonaro har uppmanat högeraktivister att protestera mot HD på självständighetsdagen. "De där döva i svarta kläder måste förstå vad folkets röst är", sa han i ett uttalande i somras.

Bolsonaro anklagar domare för att gynna hans huvudrival, den tidigare presidenten Luiz Inácio Lula da Silva.

Under ett tidigare firande av landets självständighetsdag drev Bolsonaro landet till randen av en institutionell kris genom att proklamera att han skulle ignorera domar från en domare i Högsta domstolen. Senare ångrade han sig och sa att hans kommentarer kom i stundens hetta.

Brasiliens president Jair Bolsonaro åker motorcykel
Bildtext Jair Bolsonaro i samband med invigningen av bron Rio Madera i Porto Velho 7.5.2021.
Bild: Lehtikuva

Bolsonaro dämpar tonen en aning

Bolsonaro har under den senaste tiden mildrat sin ton något i fråga om extremt synliga manifestationer. Förra veckan sa han till sina supportar i staden Curitiba att de skulle avlägsna en banderoll där det uttrycktes krav på en militärkupp.

I en ny tv-kampanj uppmanar han folk att engagera sig "med fred och harmoni".

Analytiker bedömer att han sannolikt kommer att försöka följa en kampanjstrategi där han undviker en allt för eldig retorik och istället fokuserar på ekonomiska frågor.

Den brasilianska ekonomin drabbades mycket hårt av coronapandemin, men börjar småningom återhämta sig.

President Bolsonaro blev utsatt för hård kritik för sin attityd till coronapandemin.

Då började människor också oroa sig över presidentens förhållningssätt till landets konstitution, normer och regler.

Demonstration mot Jair Bolsonaro i Brasilien
Bildtext Representanter för ursprungsbefolkningen från Ecuador demonstrerar under en protest som kräver skydd av Amazonas. Demonstranterna fördömde också president Bolsonaro.
Bild: Lehtikuva

Misstankar om iscensättande av kaos

Det råder en viss oro för att politiskt våld kan bryta ut. I fjol försökte några av Bolsonaros inbitna anhängare storma Högsta domstolen.

I juli dödade en federal fångvaktare en lokal tjänsteman från Lula da Silvas arbetarparti när han firade sin födelsedag, och vittnen sa att han ropade stöd för Bolsonaro innan han tryckte på avtryckaren.

Enligt medierapporter ser den militära underrättelsetjänsten en risk för att radikala, pro-Bolsonaro-rörelser försöker infiltrera evenemang, provocera fram kaos och därmed försvara en militär intervention. Enligt analytiker kan det finnas rörelser som försöker legitimera en kupp.

Kampankj för Lula da Silva i Brasilien
Bildtext Brasiliens tidigare president Luiz Inacio Lula da Silvas ledning över president Jair Bolsonaro inför valet i oktober har hållit sig ganska stabil.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Amazonas på väg mot kollaps under Bolsonaros styre

Miljöaktivister anser att om Bolsonaro vinner valet så kommer han att driva Amazonas regnskog allt närmare kollaps.

Ett område som definieras som "större än Taiwan" har redan skövlats sedan Bolsonaro tillträdde i januari 2019.

Fyra år av kaotisk miljöpolitik har resulterat bland annat i att Tyskland och Norge dragit bort sina bidrag till Amazonasfonden som svar på Bolsonaros inställning till avskogning.

Bolsonaro har inte gjort någon hemlighet av sitt förakt för landets ursprungsfolk och sitt stöd till gruvarbetare och jordbrukare i Amazonasområdet.

Affisch i Brasilien
Bildtext En demonstrant under en marsch 5.9.2022 i Manaus där olika rörelser, ursprungsbefolkningar och religiösa grupper ser president Bolsonaro som ett hot och kräver förändring i Brasilien. Demonstrationen sammanföll med den katolska kyrkans kampanj som också uppmärksammar minoriteter.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Bolsonaro har minskat på finansieringen av skyddsverksamhet och miljövård, och har placerat egna representanter på centrala positioner.

Den tidigare presidenten Luiz Inácio Lula da Silva har lovat att bekämpa avskogning och att återuppbygga institutioner som skyddar miljön och ursprungsbefolkningen. Lula har också lovat se till att det blir ett slut på all form av illegal gruvdrift.

Eldfängd första tv-debatt mellan Bolsonaro och Lula

En första tv-debatt mellan de två rivaliserande huvudkandidaterna Bolsonaro och Lula har ägt rum. Också fyra andra presidentkandidater deltog i debatten.

Den 67 år gamla Bolsonaro anklagade Lula för att ha lett den mest korrupta regeringen i Brasiliens historia.

Lula, som är 76 år gammal, sa i sin tur att Bolsonaro har förstört Brasilien.

Lula da Silva och Jair Bolsonaro diskuterar på en scen. Brasilien.
Bildtext Brasiliens president Jair Bolsonaro (till höger) och hans främsta rival, den tidigare presidenten Luiz Inacio Lula da Silva (till vänster) samt kandidaten Simone Tebet (i mitten) deltar i en tv-sänd debatt i Sao Paulo den 28 augusti 2022, inför presidentvalet den 2 oktober.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Bolsonaro nämnde också flera gånger att Lula dömts för korruption och att han fängslades 2018. Lula påpekade å sin sida att domen hävts av Högsta domstolen.

Bolsonaro fortsatte med att anklaga Lulas administration för att ha varit "en kleptokrati, en regering baserad på rån". Han syftade på en korruptionsskandal som involverar Brasiliens statliga oljejätte Petrobras.

Lula sa i sin tur att man ska komma ihåg att hans regering hjälpte till att lyfta tiotals miljoner människor ur fattigdom. Han anklagade president Bolsonaro för att slänga det här arvet på soptippen och för att "förstöra landet".

Jair Bolsonaro

 • Politiker, president sedan 2019.

 • Yrkesmilitär innan han satsade på en karriär som politiker. 1988 valdes han in i Rio de Janeiros kommunfullmäktige som ledamot för det kristdemokratiska partiet och två år senare tog han plats i det nationella parlamentet.

 • I början av 2018 gick Bolsonaro med i det konservativa Socialliberala partiet PSL och utsågs till partiets presidentkandidat. Han förespråkar en värdekonservativ politik med hårda tag mot våld och korruption, och utlovade skattesänkningar för företag.

 • Känd för kontroversiella uttalanden och för att hylla den tidigare militärdiktaturen.

 • Under valkampanjen utsattes han för ett knivattentat och tvingades ligga på sjukhus i tre veckor, en händelse som tycktes öka hans popularitet. I den första valomgången fick Bolsonaro klart flest röster (46 procent) och i den andra besegrade han Arbetarpartiets kandidat Fernando Haddad (född 1963) med 55 procent av rösterna.

Lula da Silva

 • Politiker, fackföreningsledare, president 2003–10.

 • Under Lula da Silvas första mandatperiod ökade den ekonomiska tillväxten, vilket främst berodde på stigande internationella priser på brasilianska exportvaror. Han genomdrev ett omfattande socialt reformprogram.

 • Brasiliens utbredda fattigdom minskade småningom vilket gav Lula ett ökat stöd.

 • Efter omvalet 2006 tog Brasilien större plats i internationella sammanhang med Lula da Silva som en av Latinamerikas främsta ledare.

 • Under da Silvas tid som president avslöjades det att regeringen betalat kongressledamöter för gentjänster. Lulas stabschef samt Arbetarpartiets ordförande och finanschef tvingades avgå. Lula hade dock vid sin avgång som president 2010 ett ovanligt starkt stöd.

 • År 2018 stoppades Lulas kandidatur efter att han mot sitt nekande dömts för korruption. Lula hävdade att rättsprocessen mot honom bedrivits i syfte att stoppa hans politiska karriär. Han överklagade utan framgång domen. år 2018 slog en högre rättsinstans fast domen och höjde straffet till tolv års fängelse. I mars 2021 hävdes domarna mot Lula.

Källor: AP, Reuters, The Guardian, BBC, Nationalencyklopedin