Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Betydligt färre övernattningar på campingplatsen i Kokon i sommar

Från 2022
Skylt som förklarar hur Matkaparkki-appen fungerar på området. Kokon camping i Borgå.
Bildtext Husbilarna har i sommar kunnat reservera en plats på campingplatsen i Kokon via Matkaparkki-appen.
Bild: Hanna Othman / Yle

Det här var den första sommaren utan en campingplats med full service i Borgå. Många husbilsägare valde helt tydligt att övernatta annanstans.

Borgå stad sade redan ifjol upp kontraktet med den tidigare företagaren som bedrev verksamheten i Kokon. På campingplatsen kan man numera endast erbjuda en elstolpe för nattgästerna.

Dusch- och receptionsbyggnaden är i så dåligt skick att de inte kan användas.

Den fallfärdiga och igenbommade receptionen på Kokon camping.
Bildtext Receptionsbyggnaden är igenbommad.
Bild: Hanna Othman / Yle

Under sommaren har resenärerna kunnat reservera och betala för en plats i Kokon via en app som heter Matkaparkki. På området finns 12 platser där man kan koppla in sin bil.

I juni gjordes 63 reservationer, i juli 145. Siffrorna för augusti har ännu inte kommit.

Det här kan jämföras med att det i juli året innan övernattade i medeltal 60 sällskap per natt, enligt tidningen Itäväylä.

Borgå stads turism- och marknadsföringschef Sari Myllynen håller med om att det förstås inte är en väldigt stor siffra.

– I den här situationen då staden inte har en campingplats så har vi ändå velat anvisa ett område där husbilarna får parkera över natten. Och med tanke på att platsen inte erbjuder annat än elektricitet så är vi medvetna om att den inte är så väldigt lockande, säger Myllynen.

Parkeringsplats nummer ett och nummer två intill en elstolpe på campingplatsen i Kokon, Borgå.
Bildtext Husbilarna har kunnat välja mellan tolv olika platser att parkera vid över natten.
Bild: Hanna Othman / Yle

Själva Matkaparkki-samarbetet är hon ändå nöjd med och säger att appen har 10 000 användare. I appen kan man läsa om platsen och där står det att det handlar om ett område utan särskilt mycket service.

Sari Myllynen tror inte att det finns en risk för att husbils- och husvagnsfolket glömmer bort Borgå fast staden inte har en fungerande campingplats.

– Borgå är så pass intressant att de nog stannar och upplever Borgå också fast här inte finns en campingplats. Och det här är ju tillfälligt, en ny campingplats håller på att planeras och det är viktigt att ta husbilarna i beaktande när vi planerar det nya området.

Den nya campingplatsen ska enligt planerna byggas i Staffas öster om Borgå centrum, och som bäst håller staden på med planläggningen av området. Ett jobb som borde vara färdigt 2024.

Parallellt med det här funderar man redan på hur det ska finansieras, och senare ska man också leta efter en företagare som vill driva verksamheten.

Jani från Kervo sitter på trappan till sin bil på Kokon camping i Borgå.
Bildtext Jani från Kervo har uppskattat att det finns en plats där han har kunnat hålla sin husbil under veckorna. Rinnande vatten har han ändå saknat.
Bild: Hanna Othman / Yle

Åtminstone nästa sommar och antagligen ännu därpå följande kommer staden därför att fortsätta på samma sätt som i år och använda sig av Matkaparkkiappen, tills den nya campingen kan öppna.

Sari Myllynen sitter själv med i den arbetsgrupp som planerar den nya campingplatsen.

– Strävan och visionen är att bygga upp en så bra campingplats som möjligt för framtiden, och att också tänka framåt gällande vilka möjliga målgrupper som skulle kunna tänkas använda området. Exempelvis cykelturister, säger hon.

Fast användningsgraden för den gamla campingplatsen inte har varit särdeles hög i sommar så finns det en nöjd kund som har bott där i två månader: Jani från Kervo.

Under veckorna jobbar han i Borgå och har bilen i Kokon, till veckosluten kör han den till Kervo.

– Det här är ett trevligt område, men jag saknar tillgång till vatten och det skulle också vara bra med ett ställe att tömma septiktanken, säger han.

Jani från Kervo säger att han gärna skulle bo kvar ännu en månad, men är lite osäker på hur länge portarna ännu är öppna.

Han berättar att han inte har behövt vara ensam, han har haft både tyskar, norrmän och alla möjliga andra nationaliteter som grannar.