Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Thomas Tuchel får sparken från Chelsea – ägaren uppges redan ha varit i kontakt med Graham Potter i Brighton

Uppdaterad 07.09.2022 14:15.
Antonio Conte och Thomas Tuchel skriker åt varandra.
Bildtext Känslorna gick heta i matchen Chelsea–Tottenham i augusti. Thomas Tuchel stängdes av i en match på grund av sitt beteende.
Bild: Javier Garcia/Shutterstock/All Over Press

Det har hänt en hel del i fotbollsklubben Chelsea på sistone. Under sommaren har klubben fått nya ägare och värvat spelare för nästan 300 miljoner – och nu får den tidigare hajpade tränaren gå.

Thomas Tuchels sejour som Chelseatränare blev bara ett och ett halvt år lång. Tisdagens 0–1-förlust mot Dinamo Zagreb i Champions League blev droppen och Chelsea meddelar nu att Tuchel får tacka för sig.

I ett utlåtande på Chelseas webbplats står det att ägarna efter 100 dagar vid rodret nu tror att "det är rätt tid för denna övergång". I slutet av maj tog nya ägare, med ledning av amerikanen Todd Boehly, över klubben.

Chelsea har inlett säsongen svagt, såväl sportsligt som resultatmässigt. Saldot i ligan är 3–1–2 och laget ligger fem poäng bakom ledande Arsenal. Bortaförlusten mot Zagreb var Chelseas första match i Champions League för hösten. Klubben har under sommaren värvat spelare för nästan 300 miljoner euro, men trots det har varken offensiven eller defensiven fungerat.

Graham Potter sitter på tränarbänken.
Bildtext Graham Potter tränade svenska Östersund 2011–2018. Under de fem första säsongerna avancerade Östersund hela tre gånger. Våren 2018 vann Östersund borta mot Arsenal med 2–1 i Europa League-sextondelen.
Bild: IMAGO/Colorsport/ All Over Press

Spekulationerna om Tuchels ersättare är naturligtvis redan i full gång och många spelbolag var snabba med att sätta odds på det hela. På onsdagseftermiddagen ses Graham Potter som favorit till att ta över, med Mauricio Pochettini som tydlig utmanare. Zinedine Zidane och Brendan Rogers är enligt oddsmarknaden långskott.

Potter tränar för tillfället Brighton som har inlett Premier League-säsongen förträffligt. Mauricio Pochettino, tidigare i Tottenham, fick gå från franska PSG i våras och Zidane lämnade i sin tur Real Madrid för ett år sedan. Rodgers lotsar Leicester som har fått en svag start på Premier League-säsongen.

Den insatta fotbollsjournalisten Fabrizio Romano skriver på Twitter att Chelsea har kontaktat Potter och att han är ett av fyra namn på Chelseas lista. Ägaren Boehly ska under de kommande timmarna fortsätta samtalen i jakten på en ersättare.

Den 49-årige tysken Tuchel tog över Chelsea i januari 2021 efter att klubbikonen Frank Lampard fått sparken. Tuchel hissade upp Chelsea från nionde till fjärde plats i ligan och lotsade dessutom Chelsea till segern i Champions League. Säsongen 2021–22 blev det en tredjeplats i ligan och kvartsfinalförlust mot Real Madrid i Champions League.

Artikeln uppdaterad onsdagen den 7 september klockan 14.14 med uppgifterna i Fabrizio Romanos Twitterinlägg.

Diskussion om artikeln