Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Strömsö live på Arenan: Vi sänder direkt från komposten torsdagen den 15 september kl 18 – se vad som har hänt i komposten på ett år och ställ frågor i chatten

Två personer vid en kompost
Bildtext Det är en lycka för en trädgårdsvän att ha en egen kompost som ger fin jord. Strömsös trädgårdsexpert Lena Gillberg och programledare Elin Skagersten-Ström ser fram emot att börja använda jorden ur den nya komposten.
Bild: Monica Storm / Yle

För ett år sedan startade vi en kompost på Strömsö och nu har det mesta av trädgårdsavfallet förvandlats till jord. I den här direktsändningen visar vår trädgårdsexpert Lena Gillberg hur kompostjorden ser ut efter ett år.

Nu är det äntligen dags att börja använda den fina jorden som komposten har producerat. Hösten är en bra tid att fylla på med kompost i trädgårdslandet. Lena Gillberg visar hur man kan använda sin kompostjord i trädgården.

Komposten har skapat jord av trädgårdsavfallet – följ med när vi tar frisk jord ur komposten ett år efter starten - Spela upp på Arenan

Häng med på en jordig livesändning

Följ med sändningen torsdagen den 15 september kl 18:00 på Yle Arenan. Har du frågor om kompostering ska du inte tveka att ställa dem i vår chatt. Lena svarar på alla frågor i sändningen.

Vill du vara med och chatta i direktsändningen så behöver du logga in på Yle Arenan. Det är enkelt att skapa ett Yle-konto som fungerar på alla Yles plattformar och tjänster. Det går också bra att följa med sändningen utan att logga in. Sändningen sparas på Arenan så du kan titta på den i efterhand.

En skottkärra med jord står på bar mark.
Bild: Monica Storm / Yle

Följ hela vår kompostresa

I våra tidigare sändningar har vi bland annat visat hur man startar en kompost, vad som händer när temperaturen stiger i komposten, hur man sköter om sin kompost och hur man vänder den. Har du missat någon av våra tidigare sändningar har vi samlat dem alla här.

Starta en kompost med oss – så här lägger du grunden - Spela upp på Arenan
Det hettar till i komposten - följ med hur temperaturen stiger - Spela upp på Arenan
Hur fungerar en trädgårdskompost? - Spela upp på Arenan
Trädgårdens jordfabrik har startat – dags att vända komposten och se hur mikrolivet jobbar - Spela upp på Arenan

Kompostjord är perfekt för grävfri odling

I en grävfri trädgård där man odlar med no dig-metoden passar det bra att använda kompostjord. I vårt program om no dig berättar Lena om varför det är bra att störa jordens mikroorganismer så lite som möjligt, hur man kommer igång och hur no dig-metoden sparar tid.

Kasta spaden och odla med no dig-metoden - Spela upp på Arenan

På andra språk