Hoppa till huvudinnehåll

X3M

"Min kompis pappa gav oss amfetamin när jag var fjorton" – amfetamin finns bland både festanvändare och svårt beroende

Från 2022
Uppdaterad 08.09.2022 13:02.
I avsnittet "Amfetamin" i serien Knark ser Kristian Westerling och Mikael Stenlund också närmare på beroende. - Spela upp på Arenan

I serien "Knark" träffar vi en användare som testade amfetamin första gången när han var fjorton år gammal. Han fick det av sin bästa kompis pappa, som också hade fixat cannabis åt dem en tid innan.

– Jag visste att pappan var lite av en “hårdare pojke”, men det var ändå en chock. Jag visste inte vad man skulle tycka om det, och göra med det. Jag testade nog, men var länge ganska varsam och tog lite avstånd från dem efteråt.

Sedan dess har amfetaminet ändå kommit och gått. Det som lockar honom tillbaka till det är energin och prestationsförmågan han får. Men vad gör man med energin?

– Jag börjar städa. Om jag tagit en lina eller två och försöker titta på en film eller något, så måste jag ändå pausa och städa rummet lite. Det är en jättevanlig grej. Sen tar man ju det på fester också.

Oliver Kivi

Oliver Kivi: Droganvändningen bland finlandssvenska unga i fokus under temavecka på Yle X3M

Den här veckan har Yle X3M en temavecka med fokus på droganvändningen i Svenskfinland. Veckan tar bland annat avstamp i den sexdelade dokumentärserien Knark, som Yle skapat i samarbete med produktionsbolaget ClayHill.

Amfetamin fuckar upp näsan

Han brukar sälja droger ibland, då kan han ibland använda mer av det eftersom det blir lättare att få tag på. Han behöver inte betala lika mycket och han får tillgång till renare amfetamin än vanligt. Under en mer aktiv period kan det handla om att ta något preparat dagligen i ungefär 2-3 månader. När det gäller amfetamin kan det ändå bli obehagligt att ta för mycket.

Amfetamiinia minigrip-pussissa.
Bild: Markku Pitkänen / Yle

– Det är en helt skön känsla att snorta, men rent amfetamin fuckar upp näsan helt jättehårt [i längden]. Sen är man täppt i flera veckor och kan inte sova ordentligt. Då måste man ta lite paus. Men man kan ju äta det under tiden, eller göra en bomb.

Vad är en bomb?

– Du sätter lite amfetamin i ett rullpapper. Sen viker du ihop det tills det ser ut som ett litet piller och så sväljer du det. Det tar längre för effekten att kicka in, och den varar lite längre då.

En anonymiserad droganvändare som intervjuas i serien "Knark".
Bildtext Den anonyma användare vi talat med har numera trappat ner på amfetaminet.
Bild: Yle

När vi talar med honom använder han något slags preparat ungefär varje vecka, men inte varje dag. Han var i något skede tvungen att sätta gränser för att hantera energin man får av amfetamin.

– Om jag inte var ute och festade var jag tvungen att ta min sista dos vid midnatt. Annars skulle jag inte få någon sömn. Sen satte jag gränsen tidigare och tidigare för att trappa ner. Jag tycker jag har ganska bra koll på min användning. Om jag får tag på det, så kan jag ta det. Men jag måste inte.

Alla blir inte beroende

Amfetamin är vanligare i Finland än i de flesta andra europeiska länder, även om det på kort tid sjunkit i popularitet. Det är också en drog som förekommer både bland människor med svårt beroende och bland dem som tar droger på fester då och då.

Allas liv kan förändras och alla kan stå inför en kris. Tar du droger har du vant dig själv vid att hantera dina känslor den vägen. Under stress är det lätt att vända sig till det invanda, [så] i stället för att prata med en vän tar du kanske en joint.

Sättet som man tar amfetaminet på har stor inverkan på effekten. Om man äter det tar kroppen in det via matsmältningen. Det vanligaste sättet är att snorta in det i näsan, varpå det tas in via slemhinnorna. Det största ruset får man om man injicerar det.

– När man injicerar amfetamin blir effekten starkare och snabbare, det gör det också mer farligt. Man har också märkt av att det ökar på beroendet, säger överläkare Kaarlo Simojoki.

 Kuvassa on A-Klinikkasäätiön Kaarlo Simojoki.
Bildtext Kaarlo Simojoki har länge forskat i beroende. Han säger att ett övergripande kännetecken för just drogberoende, är att de skadliga effekterna ofta känns av tidigare - och värre.
Bild: Silja Viitala / Yle

Han är arbetslivsprofessor i berusningsmedicin, och betonar att droganvändning överlag är lite som att leka med elden.

– Alla får inte beroendeproblem av att ta droger, det är självklart. [...] Men allas liv kan förändras och alla kan stå inför en kris. Tar du droger har du vant dig själv vid att hantera dina känslor den vägen. Under stress är det lätt att vända sig till det invanda, i stället för att prata med en vän tar du kanske en joint och på den vägen är det.

Användaren vi talat med anser själv att han alltid haft kontroll. Även om han säger att det blivit lite mycket under en del perioder, så vet han att det kan vara riskabelt.

– När en människa är vaken länge och håller på, så blir den lite skum till sist. Jag har sett folk som varit vakna i 3-4 dygn, de har krupit på golvet för att leta efter smulor av något som kunde ge dem en kick.

Mer om ämnet på Yle Arenan