Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles partimätning visar att SDP:s väljare stannar kvar efter Sanna Marins fester – Samlingspartiet leder ändå ohotat

VÄLJARSTÖDET FÖR PARTIERNA (%): Saml: 24,2 SDP: 19,4 Sannf: 16,2 C: 11,7 Gröna: 9,6 VF: 8,1 SFP: 4,1 KD: 3 övriga: 1,9 RN: 1,8
Bild: Eetu-Mikko Pietarinen / Yle

Samlingspartiet är klar etta i Yles partimätning för augusti. Med ett halvår kvar till riksdagsval är försprånget till tvåan SDP nära fem procentenheter.

Om det vore riksdagsval nu skulle 24,2 procent av väljarna rösta på Samlingspartiet.

– Samlingspartiet håller ytterst hårt fast vid sina tidigare väljare och dessutom får de nya väljare från de andra borgerliga partierna, säger direktör Tuomo Turja vid Taloustutkimus.

Jämfört med mätningen i juli ökar Samlingspartiets försprång till SDP en smula, men skillnaderna mellan juli- och augustimätningen ligger inom felmarginalerna.

Marins fester påverkar inte SDP:s väljare

Väljarstödet för SDP har varit stabilt under hela augusti och ligger på 19,4 procent. Partiledaren Sanna Marins gatlopp i medierna inleddes I mitten av månaden efter att bilder från privata fester läckt ut.

– Man kan nog säga att uppståndelsen kring Sanna Marin inte nämnvärt har påverkat stödet för SDP, säger Turja.

Dyker man djupare in i siffrorna ser man visserligen att en del, särskilt manliga, 55–64-åriga väljare nu överger SDP.

– Man kan tänka sig att det här är sådana väljare som inte ser med blida ögon på uppståndelsen. Det kan ha en viss betydelse, men samtidigt ser vi att stödet bland pensionärerna är oförändrat, säger Turja.

Å andra sidan har inte heller stödet för SDP märkbart stigit i någon åldersgrupp under veckorna då Marins fester behandlats i medierna.

Små förändringar sedan juli

För övriga partier känns augusti månads partimätning som en kopia från juli.

Centerns stöd ligger stabilt strax under 12 procent. Sannfinländarna håller sig fast vid drygt 16 procent för andra månaden i rad. Stödet för De Gröna är fortsättningsvis lägre än i de senaste riksdags- och kommunalvalen och har hållit sig under 10 procent hela året.

Väljarstödet för Vänsterförbundet, SFP och de mindre partierna är så gott som oförändrat.

– Vi har en svår höst och vinter framför oss och framtiden är oviss. Det blir intressant att se om det leder till större förändringar. Ju närmare val vi kommer desto jämnare brukar det bli mellan partierna, säger Turja.

Riksdagsval ordnas den 2 april 2023.

Taloustutkimus intervjuade 2973 finländare under perioden 8.8.20226.9.2022. Av dem uppgav 75,8 procent vilket parti de skulle rösta på om riksdagsval hölls nu. Åland ingår inte i mätningen. Felmarginalen är +- 1,8 procentenheter.