Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sommarutställningen i Fiskars och Raseborgs slott har lockat många besökare med museikortet

Från 2022
Slottsruiner i solsken.
Bildtext Enligt siffror som baserar sig på besökare med museikortet har det varit populärt att besöka gamla slott i sommar. Raseborgs slott ligger på 11:e plats i popularitet och Kastelholms slott på Åland är på plats 18 över alla sommaröppna museer.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Det har varit populärt att besöka Fiskars och Raseborgs slott i sommar enligt statistik över antal människor som besökt platserna med det nationella museikortet.

Raseborgs slott i Snappertuna landar på 11:e bland alla museer och utställningar i Finland som håller öppet sommartid. Finlands mest besökta museum med sommaröppet är Ainola, det vill säga Aino och Jean Sibelius hem i Träskända. Placeringarna gäller antal besökare som har museikortet.

Sommarutställningen i Fiskars, det vill säga Fiskars Village Art & Design Biennale är på 12:e plats, men i en annan kategori än Raseborgs slott trots att också biennalen är öppen endast under sommarhalvåret.

glasskulptur
Bildtext Bland andra Fiskarskonstnären Camilla Mobergs konstföremål i glas var utställda i årets sommarutställning i Fiskars. Utställningen eller egentligen utställningarna tog slut 6.9.
Bild: Monica Slotte / Yle

I samma kategori som Fiskars är museet för nutidskonst Kiasma i Helsingfors etta vad gäller antal besökare som kommit in med museikortet.

Museikortet är ett nationellt kort som lanserades för sju år sedan av Finlands museiförbund. Kortet, som är i kraft ett år, berättigar i dagens läge till inträde till ungefär 350 museer och närmare 500 utställningar runtom i Finland.

Diskussion om artikeln