Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ännu oklart hur det går med konditori Corints legendariska Lovisamunk: "Jag är förberedd på att ta receptet med mig i graven"

Från 2022
En man står bakom kassan på en bageributik och packar munkar i lådor.
Bildtext José Fuentes packar ner berlinermunkar. Det är just de här "Lovisamunkarna" som konditoriet är mest känt för.
Bild: Mira Bäck / Yle

Om tre veckor stänger konditoriet Corint i Lovisa, om inte en tillräckligt bra efterträdare hittas.

– Jag har förhandlat med många. Förhandlingar finns alltid, men vi har inte kommit fram till något konkret, säger ägaren José Fuentes.

Han är bekant för många Lovisabor som köpt kaffe och munk från Corints kafévagn på torget. Fuentes har drivit det anrika konditoriet i nästan 30 år, men nu börjar krafterna tryta. Det berättade han redan tidigare i sommar då Yle Östnyland träffade Fuentes i kafévagnen.

Nu i september står vagnen parkerad bakom konditori-bageriet i Fredsby. En klocka ovanför dörren pinglar när man stiger in i butiken.

– Om vi hittar en passande företagare, en person som sköter allt lika bra eller bättre än förut, så kan jag med gott samvete ge över verksamheten, säger Fuentes.

Ett blått hus med skyltar som visar att det är konditori Corint.
Bildtext Bageriet håller öppet till slutet av månaden.
Bild: Mira Bäck / Yle

Om förhandlingarna med intresserade företagare inte ger resultat innan oktober så stänger konditoriet dörrarna för gott.

– Då börjar vi tömma bageriet och sälja köksmaskinerna.

Corint bakar bullar, bröd och bakverk som smörgåstårtor, allt för hand. Fuentes berättar att man minskat sortimentet de senaste tre, fyra åren eftersom orken och motivationen inte räckt till. Till exempel har köttpirogerna fallit bort. Nästan 30 år av tidiga morgnar och sena kvällar tar ut sin rätt.

Dessutom var coronatiden tung och försäljningen till Ryssland slutade när kriget började. Sedan bagaren permitterades har Fuentes och konditorn jobbat på tumanhand.

Lovisamunkens framtid fortfarande osäker

Konditoriets mest älskade produkt är den bananformade berlinermunken med ljus glasyr, den så kallade Lovisamunken.

Corints berlinermunkar, munkgrisar och syltmunkar görs alla utan mjölk och fett enligt samma hemliga recept. Dessutom är ingredienserna i berlinermunkens krämfyllning hemliga.

Fuentes sade i somras att han kan tänka sig att sälja vidare sina recept om han inte hittar någon som kan ta över hela företaget.

– Jag har fått förfrågningar men tar inte emot anbud innan oktober, säger Fuentes.

Också för recepten gäller samma kvalitetskriterier på köparen som för konditoriet, de säljs inte heller till vem som helst.

Tidningsurklipp med en bild där en yngre José Fuentes serverar berlinermunk åt Matti Vanhanen. Vid sidan av honom sitter två kvinnor och bildtexten berättar att det är tidigare kommunpolitikerna Agneta Alm och Sirkku Zeller.
Bildtext Fuentes har tagit fram några tidningsurklipp från tidigare och visar en bild ur Itäväylä där dåvarande statsministern Matti Vanhanen smakade på Lovisamunken.
Bild: Mira Bäck / Yle

I det här skedet är det alltså fortfarande oklart om Lovisaborna får njuta av bageriets berlinermunkar och andra godsaker i fortsättningen eller inte.

– Jag är förberedd på att stänga konditoriet och ta med mig receptet i graven, säger Fuentes.

Om Corint stänger så kommer det inte längre att finnas något konditori i Lovisa. Det tycker Fuentes är synd.

– Det måste inte vara Corint men nog behöver Lovisa ett konditori, säger han.

Pensioneringen får vänta

Fuentes har sedan tidigare hyrt ut tälttak och cateringutrustning, och det tänker han fortsätta med. Tidigare har kunderna hämtat tältet från konditoriet. I framtiden har Fuentes själv tid att hjälpa till med att sätta upp och ta ner det.

Om inte torgkafévagnen hittar köpare så kan han också hyra ut den om somrarna.

Förutom att fortsätta som företagare är han aktiv i flera olika föreningar.

En man står bakom en kassamaskin i en bageributik och packar in munkar i en låda.
Bildtext José Fuentes får snart sova längre om morgnarna. Han brukar komma till bageriet vid halv sex-tiden.
Bild: Mira Bäck / Yle

Dessutom har Fuentes ett hus i Sarvlax, Villa Lovisa. Han började hyra ut huset till resenärer för omkring fem år sedan. Han riktar sig till välbärgade familjer som vill hyra hela villan för en längre tid, minst två nätter åt gången. Innan kriget kom de flesta gästerna från Ryssland.

– Jag vill ändå inte ändra mitt tankesätt. Jag vill inte hyra ut billigt och ofta, hellre har jag bara några kunder i året. Då har jag åtminstone mer tid att göra gården vacker, säger Fuentes.

Tänker du någonsin gå i pension på riktigt?

– Jag har lärt mig att aldrig säga aldrig. Men nog gillar jag att jobba och vara aktiv, säger Fuentes.

Diskussion om artikeln