Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Husbolagen i Åbo är sårbara för inbrott – Disponentförbundet vill ha en snabbare övergång till elektroniska lås

Uppdaterad 08.09.2022 13:38.
Trafik längs Brahegatan i Åbo
Bildtext Arkivbild. Den försvunna allmännyckeln till cylindelåsen misstänks härstamma från Åbo Energis ägo.
Bild: Arash Matin/Yle

Tidningen Turun Sanomat rapporterade på tisdagen att kriminella fått tillgång till cylinderlåsen till nästan alla husbolag i Åbo. I cylindrarna finns nycklar som används för att komma in i husens allmänna och tekniska rum.

Den försvunna nyckeln till cylinderlåsen misstänks härstamma från Åbo Energis ägo. Det är ändå svårt att veta med säkerhet då många andra aktörer också har tillgång till cylinderlåsen.

I första hand tänkte jag att nu blir det fler inbrott.

― Peter Sjösten, disponent i Åbo

Yle Åboland ringde disponent Peter Sjösten, som har har hand om flera fastigheter i Åbo centrum. Då han hörde om nyheten blev han genast oroad över att det skulle leda till fler inbrott.

– I första hand tänkte jag att nu kommer det bli fler inbrott. Det skedda innebär också en hel del extra arbete för oss disponenter. Just nu väntar vi på mer information, säger Sjösten.

Med nycklarna från cylinderlåset kan man ta sig in i husets allmänna och tekniska rum, så som exempelvis elcentraler.

– Från elcentralen kan man orsaka vandalism. Den största risken är ändå att personen kan komma in i fastighetens allmänna lokaler.

Nu måste nycklarna från cylinderlåsen tas bort så fort som möjligt, men nycklarna är många och resurserna få.

– Cylinderlåsen måste tömmas snabbt för att personen som har den stulna allmännyckeln inte ska ha något från cylinderlåsen att skaffa. Vilka sorts nycklar som kan hittas i cylinderlåsen varierar. Det är ändå säkert att nycklarna i cylinderlåsen aldrig är sådana som kan öppna precis varje dörr i huset, säger Sjösten.

En nyckelknippe hänger i låset på en öppen dörr.
Bildtext Arkivbild. Med nycklarna från cylinderlåsen kan en inbrottstjuv inte ta sig in i lägenheter.
Bild: Mostphotos/Deyan Georgiev

Husbolagen behöver skynda övergången mot elektroniska lås

Johnny Nykvist har varit aktiv inom flera husbolags styrelser och han säger att husbolagen varit medvetna om den här sårbarheten redan en längre tid.

– Det här har kommit fram redan för ett antal år sedan. Då patenten för Abloys exec-nycklar gick ut behövde man inte längre gå via husbolagen för att göra kopior på de nycklarna. Då gjorde vårt husbolag sig av med den tidigare allmännyckeln, säger Nykvist.

Sedan dess har det funnits planer på att övergå till ett elektroniskt låssystem.

– Det skulle i praktiken betyda att alla får en personlig kod och nyckel som används tillsammans. Jag tror att den här händelsen med cylinderlåsen kommer att försnabba övergången till elektroniska lås, säger Nykvist.

Man med glaögon, mörkt hår och blå kavaj.
Bildtext Johnny Nykvist tror att händelsen kommer leda till att husbolagen snabbare övergår till elektroniska lås.
Bild: Emil Floman

Någon reservplan för försvinnandet av allmänna nycklar har, enligt Johnny Nykvists vetskap, inte funnits.

– Det har bara inte setts som en så stor risk. Det har kanske funnits en gammal trygghet samtidigt som man nog varit medveten om att man kanske borde gå mot de elektroniska nycklarna.

Även Disponentförbundet har nu föreslagit en så snabb övergång till elektroniska lås som möjligt. Stulna elektroniska nycklar kan alltid stängas av och deras användning lämnar också spår i en logg.

Installationen av ett system för elektroniska nycklar för ändå med sig sina egna komplikationer. Till exempel kan husbolaget få stora kostnader för installationen av systemet. Dessutom måste husbolaget enligt personuppgiftslagen också ta ställning till i vilket syfte de samlar in informationen från de elektroniska låsen.

Polisen har fått tag på material från överakningskameror

Sydvästra Finlands polisinrättning har fått tag på material från en övervakningskamera som möjligtvis kan ha koppling till fallet med cylinderlåsen.

Polisen uppger sig ha vetskap om några fall där man använt nycklar till cylinderlås för att göra inbrott.

Kriminalöverkonstapel Kimmo Laajavuori berättar att polisen fått tag på material från övervakningskameror från husbolag där det har skett inbrott med koppling till cylinderlåsen. Materialet från övervakningskamerorna är från slutet av augusti.

– Jag har inte sett materialet, och jag vet inte hurdan bildkvaliteten är, om det är möjligt att känna igen gärningsmannen. Porblemet med en bild är att personens namn finns inte med, utan man måste känna igen personen, säger Laajavuori.

Artikel uppdaterad 8.9.2022 klockan 13.38 med information om att polisen fått in en övervakningsbild med koppling till fallet.

Diskussion om artikeln