Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Film: Good Luck To You, Leo Grande – Emma Thompson lyser i avklätt drama om lust

Från 2022
Uppdaterad 11.09.2022 09:36.
En ung man med bar överkropp och en äldre kvinna i neglige i en stor säng.
Bildtext Vad gör vi nu? Emma Thompson och Daryl McCormack imponerar i filmen "Good Luck to You, Leo Grande".
Bild: Stella Pictures

En medelålders änka bokar en manlig prostituerad. Hennes sexuella önskelista är lång, men att bocka av delmålen visar sig vara oväntat svårt. Varför?

Det kunde ha blivit helt fel. Det kunde ha blivit platt och patetiskt. Det kunde till och med ha blivit billigt - både bildligt talat och i bild.

Men det blev det inte. Nej, filmen med den något kryptiska titeln Good Luck To You, Leo Grande är en sällsynt livsbejakande och smart studie i sådant som skaver i en människas kropp och själ.

För skaver gör det i Nancys (Emma Thompson) inre. Av frustration över fullgjorda plikter och otillfredsställd längtan. Här har vi en stram dam som alltid följt alla regler - diskret, distanserat och disciplinerat.

En ensam kvinna sittande på en stor, välbäddad säng.
Bildtext Vad gör jag här? Nancy har längtat efter detta, men när hennes prostituerade date anländer hopar sig frågorna; är han ett offer? Har jag rätt att göra detta?
Bild: nick wall

Här har vi den präktiga läraren i religion som gifte sig med en rationell kemist och vars sexliv gått ut på att maken “intar position, fullbordar akten, rullar över på andra sidan, kliver i pyjamasen och somnar”.

Saldot efter drygt trettio år av dessa äktenskapliga fröjder är två barn och noll orgasmer.

Några orgasmer vågar hon visserligen inte hoppas på när hon bokar tid med Leo Grande (Daryl McCormack) - men det finns så mycket annat hon inte heller upplevt.

Frågan är bara om hon vågar testa vare sig det ena eller det andra när sexproffset väl glider in på hotellrummet med sin vältränade kropp och sitt väloljade munläder?

Den hatade kroppen

Det har talats mycket om sex- och kroppspositivism de senaste åren. Kvinnliga stand up-komiker har pratat om söndertrasade underliv och graviditetsbröst. Kvinnliga kolumnister har skrivit om kroppshat, viktpanik och äckelångest.

Filmer och serier har lyft fram medelålderslust - eller olust. Och i tidningar och magasin av olika slag har kvinnor i olika åldrar vikt ut sina nakna kroppar och lovat bejaka alla skavanker.

Allt för att understryka att alla kroppar är vackra och sexiga.

Bland de många fina filmer som gjorts kring äldre kvinnors kroppar, själar och sexualitet lönar det sig i det här sammanhanget att lyfta fram Roger Michells The Mother (2003) med Daniel Craig (pre-Bond) i rollen som en ung byggarbetare som möter den pensionerade änkan May (Anne Reid).

En äldre kvinna och en något yngre man kysser varandra passionerat.
Bildtext Medelålderskvinnans lust. I The Mother (2003) följer vi relationen mellan en man i trettioårsålder (Daniel Craig) och en betydligt äldre kvinna (Anne Reid).
Bild: Rex Features

Men där The Mother spelade med mörka undertoner satsar manusförfattaren Katy Brand och regissören Sophie Hyde på ett ljusare register - även om de på dialogplanet inte blundar för frågor kring prostitutionens fallgropar.

Poängen är ändå att de med sin film ger uttryck för en kroppsbejakande sexpositivism som gör intryck.

Det här är en film som verkligen lyckas klä av sin kvinnliga huvudkaraktär alla lager av förträngningar, undanflykter och bortförklaringar.

En film som bevisar att man måste bli vän med sig själv innan man kan bejaka vare sig den egna lusten eller bjuda in någon annan i densamma.

En sexig duo

Det säger sig självt att Good Luck To You, Leo Grande är som gjord för Emma Thompson (manuset skrevs med henne i åtanke), men McCormack går inte av för hackor han heller. Elegant och självsäkert kompar 29-åringen sin 63-åriga motspelare.

En leende man med en champagneflaska och ett glas i handen.
Bildtext Skål! Leo Grande (Daryl McCormack) är en man som vet vad han skall säga och göra. När och på vilket sätt.
Bild: Finnkino Oy

Hans blickar, leenden, röst och sätt att röra sig - allt sitter som en sensuell hand i en sexig handske.

Där hon är stramt nervös och kyligt intellektuell är han extremt generös och verbalt oslagbar. En man som ser vad kvinnan försöker dölja, hör det hon inte säger och känner det hon inte vill erkänna.

Och även om han är “estetiskt perfekt” - som Nancy uttrycker det - så landar deras möte inte i en klichéartad bild av vad som är sexigt utan i en känsla av samförstånd.

Det handlar om att våga vara naken på alla plan, inse att tillfredsställelse är något man måste jobba på. Och att det är lönlöst att göra vare sig det ena eller det andra innan man gjort sig besväret att vara ärlig.

Innan man vidkänt sina rädslor, komplex, frustrationer och obekväma minnen. Och allt detta samtidigt som man återkallar minnet av allt det där man en gång drömde om men tvingades glömma.

Det är smärtsamt, men nödvändigt. För sedan - sedan är allt möjligt.

En kvinna med armarna ovanför huvudet dansar med ett lyckligt leende med en yngre man som ler bakom hennes rygg.
Bildtext En Oscar för Leo? Om "Good Luck To You, Leo Grande " dyker upp på nästa års Oscarsgala lär det vara i kategorierna bästa manus och/eller bästa kvinnliga skådespelare. Emma Thompson har erfarenhet av att vinna bägge kategorierna.
Bild: STELLA Pictures / Splash News

Lyssna på Kulturpodden om vårt förhållande till och syn på kroppen - bl.a. med utgångspunkt i filmen Good Luck to You, Leo Grande:

Den nakna kroppen – lockande eller äcklande?

32:08