Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Norska, danska och göteborgska ljuder i Åbo när elever från Åbos vänorter träffas: "Vi norrmän förstår svenska rätt bra för vi är uppvuxna med Pippi"

Helle Haugland, Casimir Granvik och Emil Carlén, vid en stege i Flowpark.
Bildtext Helle Haugland från Bergen, Casimir Granvik från Åbo och uppe på stegen Emil Carlén från Göteborg.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Både Katedralskolan och S:t Olofsskolan står värdar för nordiska träffar i Åbo den här veckan. Yle Åboland följde med när den internordiska lägerskolan, som pågår vid S:t Olofsskolan, samlades för en lägerdag i Flow park i Åbo.

Den internordiska lägerskolan samlar 9:e klassare från Bergen i Norge, Göteborg i Sverige och Åbo. I år deltar undantagsvis inte skolklasser från Århus. Den första av höstens lägerskolor ordnas i Åbo, ännu i höst kommer också lägerskolor att ordnas i Bergen och Göteborg.

Den internordiska lägerskolan har sina rötter i slutet av 60-talet, berättar Elise Kurtén som är koordinator för den internordiska lägerskolan i Åbo.

– Det är faktiskt en lång tradition som vi är stolta över. Vänortsverksamheten är stark mellan våra städer, säger Elise Kurtén.

Deltagare i den internordiska lägerskolan i Flowpark i Åbo.
Bildtext Skoleleverna och lärarna som samlats kommer från Bergen, Göteborg och Åbo.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

De nordiska ungdomarna övernattar i Kasnäs på hotell hela veckan, och besöker diverse platser i Åbo och den åboländska skärgården under veckan.

Många besöker Åbo och Finland för första gången

Bland de nordiska eleverna finns Helle Haugland från Bergen, Casimir Granvik från Åbo och Emil Carlén från Göteborg.

– Kasnäs är väldigt fint ute i skärgården, men lite långt bort. Åbo har jag ännu inte sett så mycket av men det ser vackert ut och det finns mycket skog, säger Emil Carlén.

Helle Haugland, Casimir Granvik och Emil Carlén. Ungdomarna är i skogen i Flow park.
Bildtext Från vänster: Helle Haugland från Bergen, Casimir Granvik från Åbo och Emil Carlén från Göteborg.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

För både Carlén och Haugland är det första gången de besöker Åbo.

– Jag tycker det är väldigt kul att komma iväg från Norge ett tag och komma iväg från föräldrarna, skrattar Haugland.

Casimir Granvik deltar i lägerskolan på hemmaplan och tycker att det är kul att dela med sig av den åboländska vardagen för sina nya nordiska vänner.

– Det är speciellt roligt att se hur de reagerar på hur vi har det här, säger han.

Flow park. På bilden är en trädbana, på pausplattformen står en person.
Bildtext På onsdagen stod klättring på programmet för högstadieeleverna och lärarna.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Det är finlandssvenska, göteborgska och norska med Bergendialekt som hörs i Flow park. Trots olikheterna i språken har det gått relativt bra att förstå varandra.

– Det går bra att förstå om det talas lite långsammare, säger Granvik.

Haugland som kommer från Norge säger att hon i själva verket förstår svenska rätt bra eftersom hon sedan tidigare har flera bekanta från Sverige.

Emil Carlén berättar att han träffat väldigt många nya nordiska vänner under veckan.

– Tidigare har man känt någon lite här och där men inte så många bekanta från de andra nordiska länderna. Här har jag träffat väldigt många nya vänner.

Lägerskolan öppnar upp klassrummet

David Geiser Mellkvist, samordnare för internordisk lägerskola i Göteborg, har just klättrat ner från trädet när han möter Yle Åboland. Först måste han komma ner på marken och ta några djupa andetag innan han ivrigt delar med sig om sina tankar om Åboland.

– Åbo som stad är ju jättefin, och Kasnäs är en helt magisk plats för ungdomar. De får vara nära vattnet och uppleva skärgården så det är ju fantastiskt, säger han.

Henrik Lindholm, David Geiser Mellkvist, Elise Kurtén, Martin Severinsson.
Bildtext Från vänster Henrik Lindholm, David Geiser Mellkvist, Elise Kurtén och Martin Severinsson.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Geiser Mellkvist anser att det är särskilt viktigt att öppna upp klassrummet på ett helt annat sätt än vad man gör i den traditionellt bedrivna undervisningen. Att lära känna nya människor från andra länder anser han att är jätteviktigt.

– Det är häftigt att se hurdan sammanhållning de unga har. Ofta står de och gråter vid bussen tillsammans när veckan är slut för att de har haft så roligt tillsammans, säger Geiser Mellkvist.

Den göteborgska läraren Martin Severinsson påpekar att det också för lärarnas del är roligt att mötas för att diskutera med varandra.

– Det som jag tycker är väldigt intressant är att utbyta erfarenheter med lärare från de andra nordiska länderna, att jämföra sin egen skola och se om det förekommer samma problem som hos oss, det är fascinerande, säger Martin Severinsson.

Hur är det då, är situationen väldigt olik eller lik den i Sverige?

– Det landar nog i att det är väldigt lika även om man inte vill tro det i början, skrattar han.

Flow park. På bilden sitter en flicka på en bana uppe i ett träd.
Bildtext Höga höjder på onsdagsförmiddagen.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Elise Kurtén gläds över att lägerskolan fortfarande är möjlig att ordna och att det finns så många eldsjälar som upprätthåller traditionen.

– Jag blir alldeles varm av den här nordiska känslan. Man behöver bara se sig omkring här och höra hur det låter för att se att eleverna hittar varandra, och även vi lärare hittar varandra, säger Kurtén som får medhåll av de andra.

"Vi norrmän förstår svenska rätt bra för vi är uppvuxna med Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och vi på Saltkråkan"

Lärarna Kristin Sæterstøl och Roar Mikkelsen från Bergen glädjer sig över att de nordiska ungdomarna samlas och lär känna varandra. För Mikkelsen är det första gången han besöker Åbo, Sæterstøl har besökt Åbo i samband med lägerskolan för cirka 13 eller 14 år sedan.

– Det är också väldigt fint att träffa de svenska och finska ungdomarna. Det är roligt att se att de är så lika och kommer så bra överens med de norska ungdomarna, säger Mikkelsen.

Kristin Sæterstøl och Roar Mikkelsen i Flow park.
Bildtext De norska lärarna Kristin Sæterstøl och Roar Mikkelsen.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Båda två säger att det är viktigt för eleverna också att få lära sig saker utanför klassrummet och lära känna andra nordiska ungdomar.

– Vi ser också elever som blomstrar i den här miljön, som i klassrummen inte syns på samma sätt, så det är väldigt fint att se, säger Sæterstøl.

– Det är väldigt roligt att träffa lärare från Sverige och Finland och diskutera med dem, säger Mikkelsen.

Hur går det med språket mellan norrmännen och de svenskspråkiga ungdomarna?

– Det är lite varierande, men jag tror att det går bättre med tiden. Man får jobba lite med tonfallet och betoningar för det är de skillnaderna som kan göra det svårt. Men det verkar gå bra, berättar Mikkelsen.

– Jag tror vi norrmän är ganska bra på att förstå svenska. Vi har vuxit upp med Pippi, Emil i Lönneberga och vi på Saltkråkan. Det är kanske svårare för de svenskspråkiga att förstå oss, så vi får upprepa oss ibland. säger Sæterstøl.

Internordisk lägerskola i Åbo

9:24

Också Katedralskolan står värd för nordiska ungdomar

I Katedralskolan i Åbo pågår en nordisk träff vid namnet Vänorternas ungdomskonferens (VUK). Studerande i gymnasieålder från vänorterna Århus i Danmark, danskspråkiga Flensburg i Tyskland, Göteborg i Sverige deltar i år.

Ungdomarna från de andra länderna är inkvarterade hos familjer till studerande i Katedralskolan. Frida Laine inkvarterar två studerande från Flensburg.

– I går tog jag med mig mina gäster till Aura å. Vi gick runt och jag visade hur det ser ut i Åbo. Enligt mig så representerar Aura å den vackra delen av Åbo, säger Laine.

Karl Wernstål från Göteborg bekräftar att det är vackert i Åbo och är glad över att hans värdfamilj visat runt honom i staden.

Ungdomarna Frida Laine, Oliver Helenius, Karl Wernstål, Melinda Eriksson, Jeelka Maria Jaspers, sitter på en bänk utanför Katedralskolan i Åbo
Bildtext Längst fram: Karl Wernstål, längst bak: Melinda Eriksson, till höger: Jeelka Maria Jaspers och Frida Laine, till vänster: Oliver Helenius.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Att bo hos personer man aldrig träffat förut är spännande samtidigt som det också ger en bra inblick i den finländska vardagen.

– Det är lite läskigt då man ska bo hos någon man inte känner, men det påminner lite om att sova över hos kompisar. Det är ett äventyr i sig att sitta vid någon annans matbord och ta del av den finländska kulturen. Till exempel fick vi veta att nästan alla hus här i Finland har bastu och i höghus finns det gemensam bastu. Det var chockerande, säger Wernstål.

Frida Laine som inkvarterar nordiska gäster är glad över att få visa upp den finska kulturen och hur det är att leva här.

Karelska piroger och grovt finländskt bröd

De nordiska gästerna har fått prova på både finländska aktiviteter men också smakat på nya maträtter. Jeelka Maria Jaspers från Flensburg berättar att de kvällen innan åt traditionell finsk mat, vilket var karelska piroger med äggsmör.

Karl Wernstål fick smaka på finländskt rågbröd dagen innan.

– Finland är känt för sitt grova bröd och det var nog det grövsta bröd jag någonsin ätit. Jag fick tugga rätt mycket men det var gott, berättar han.

Under veckan deltar studerandena i olika verkstäder. De tre temagrupperna är välmående och motion, ordkonst och drama, och musik och konst.

– Tillsammans med motionsgruppen har vi spelat boboll som är en finländsk sport, och så är det också klättring och kyrkbåtsrodd på programbladet, berättar Åbobon Melinda Eriksson.

Hur ofta spelar ni finländare boboll?

– Nästan aldrig tyvärr, man har inte så mycket tid att spela boboll. På gymnastiklektionerna gör vi det men inte på fritiden, säger Oliver Helenius från Pargas.

Frida Laine påpekar att det också är roligt för Åboborna som deltar att också få testa på nya saker.

Ungdomar på vänortsbesök i Åbo

11:37

Diskussion om artikeln