Westenergy satsar på syntetisk metan: "Vårt mål är att bli kolnegativa"
Westenergy i Korsholm har stora planer på att börja producera syntetisk metan, kanske mer än någon annanstans i världen just nu.
I väldigt förkortad version handlar det om att ta till vara på all koldioxid som uppstår när man via avfallsförbränning producerar fjärrvärme och el.
– Vårt mål är att vara kolnegativa på 30-talet. Det betyder att vi måste få all koldioxid som idag kommer ut ur skorstenen i användning, säger utvecklingschef Juha Ripatti.
Metanet ska sedan användas som bränsle för den tunga trafiken och för sjöfarten. Ett investeringsbeslut är att vänta nästa år och den kommersiella produktionen ska vara igång år 2025.
Projektet ligger rätt i tiden både med tanke på klimatförändringen och den energikris vi befinner oss i.
Har det här mer att göra med miljö eller med lönsamhet?
– Både och, de bästa lösningarna är sådana som bekämpar klimatförändringen, men på ett sätt som blir lönsamt, säger Ripatti.
Projektet är givetvis än mer aktuellt med tanke på allt vad Ryssland ställer till med.
– Möjligheten att öka självförsörjningsgraden i Finland är väldigt viktigt. Och det här gör det ju också lättare för oss att bli av med fossila bränslen.
Ursprungligen talades det om att projektet kostar 50 miljoner euro. Men som bekant har priserna gått upp.
– Lite mer än 50 miljoner kommer det att kosta men jag tror att det blir lönsamt i alla fall.
Projektet som har namnet EnergySampo CCU, och där också till exempel Wärtsilä och EPV Energia medverkar, har ansökt om statsstöd.
– Det här är kanske den första anläggningen i världen som kommer att producera syntetiskt metan på den här skalan, menar Ripatti.
Produktionskapaciteten för den blivande anläggningen är 7300 ton LSNG per år (112 GWh), vilket motsvarar årsförbrukningen för närmare 500 långtradare, 1000 lastbilar eller två bil- och passagerarfärjor mellan Vasa och Umeå.
Ripatti ser också möjligheter att bygga större.
– Vi kommer att ta omkring 20 000 ton koldioxid från rökgasen, i första steget. Men vi har möjlighet att bygga något som är tio gånger större.
Under onsdagen besökte riksdagens miljöutskott Westenergy. Juha Rippati ser det som viktigt att politikerna visar intresse.
– Möjligheterna är väldigt stora. Så det är bra om politikerna och näringslivet samarbetar.