Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo stads borgmästare Minna Arve tar över som ordförande för Svenska nu: "För mig har det alltid varit viktigt att använda svenskan som ett levande språk"

Från 2022
Uppdaterad 12.09.2022 11:27.
Minna Arve.
Bildtext Minna Arve är ny ordförande för Svenska nu.
Bild: Yrjö Hjelt / Yle

Nätverket Svenska nu motiverar och inspirerar finskspråkiga barn och ungdomar i hela landet att våga använda det svenska språket. På måndagen den 12 september ger Paavo Lipponen över ordförandeklubban till Åbos borgmästare Minna Arve.

– Jag är väldigt glad över att få detta uppdrag. Enligt mig är det väldigt viktigt att vi påminner om att Finland är tvåspråkigt och har en historia som ett tvåspråkigt land, säger Minna Arve till Yle Åboland.

Gunvor Kronman är verkställande direktör för Hanaholmens kulturcentrum för Sverige och Finland. Som ordförande för Svenska nu nätverkets styrgrupp har hon haft en ledande roll i valet av Minna Arve som ordförande.

En bild på Gunvor Kronman som ler mot kameran. I bakgrunden syns ett konstverk i runda former.
Bildtext Gunvor Kronman är ordförande för Svenska nu-nätverkets styrgrupp.
Bild: Plan Finland (Plan Suomi)

– Det är viktigt att personen som är en slags ambassadör för det svenska språket är villig att i olika situationer också både värna om och främja de språkliga frågorna i landet, säger Kronman.

Den geografiska spridningen var ett av argumenten till att Minna Arve valdes till ordförande för Svenska nu. Enligt Kronman är det viktigt att nätverket inte bara ses som något som verkar i huvustadsregionen.

– Det är väldigt positivt att Minna Arve är en synlig samhällsprofil utanför huvudstaden. Jag tycker även själv att det är fräscht att vi får en kvinnlig ordförande efter många år med manliga ordförande.

För mig är det en del av att vara Åbobo att också använda svenska språket.

Minna Arve, ny ordförande för Svenska nu.

Arves aktiva roll på kommunal nivå är enligt Kronman ett tillskott i profilen som ordförande för Svenska nu.

– Kommunerna har ett stort inflytande på hur mycket resurser undervisningen i svenska får, och vilken status undervisningen har i kommunen. Jag tror att vi där kan få nya perspektiv att jobba med.

Leder med exempel

För Minna Arve är det en självklarhet att bevara det svenska språket i sin vardag.

– Jag försöker använda svenska så mycket som möjligt. Med mina svenskspråkiga vänner och kollegor använder jag alltid svenska och jag försöker alltid tala svenska då det behövs.

Arve har alltid varit intresserad av det svenska språket och då hon som yngre sommarjobbade vid Huddinge sjukhus i Sverige vågade hon använda den svenska hon lärt sig i Finland. Att inte glömma bort svenskan och att visa eget exempel är vad som motiverar Åbo stads borgmästare att fortsätta använda det svenska språket.

– Jag vill visa att det inte är så farligt om man inte pratar helt korrekt svenska. När jag som borgmästare talar svenska kanske andra också vågar använda språket mera.

Åbo kan visa exempel för andra kommuner i landet

Enligt Gunvor Kronman har Åbo en väldigt aktiv relation gentemot Sverige och Norden. Enligt henne kan det här fungera som en modell för hur man kan jobba i andra kommuner i Finland.

För Minna Arve betyder stadens historia med Sverige att man har en till orsak att tala svenska även som finskspråkig.

– För mig är det en del att vara Åbobo att också använda svenskan.

Att kunna använda svenskan och vara svenskspråkig i sin vardag är enligt Arve den viktigaste frågan för att hålla svenskan levande i Finland.

– Man ska kunna bemöta staden som organisation på sitt eget modersmål. Jag vet att det inte alltid är möjligt, men principen är att man har förståelse för hur viktigt det är.

Kommer du att tala mera svenska nu som ordförande för Svenska nu?

– Jag vet inte, kanske det sker förändringar men hittills har jag försökt använda svenskan så mycket jag kan och som är möjligt. Det kommer jag fortsätta med.

Minna Arve tar över efter Paavo Lipponen vid nätverket Svenska nu

5:31

Diskussion om artikeln