Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lotta Henttala har tecknat nytt proffskontrakt – VM-trean fortsätter cykelkarriären

Lotta Henttala med cykelhjälm på huvudet
Bildtext Lotta Henttala blev mamma i januari 2022.
Bild: Magnus Eklöv / Yle

Efter att ha varit borta från proffsvärlden i nästan två år återvänder Finlands mest framgångsrika cyklist Lotta Henttala till tävlingsbanorna vid årsskiftet.

VM-bronsmedaljören från 2016 har skrivit på ett kontrakt med AG Insurance–NXTG, ett damstall som kommer att delta i alla stora lopp under den kommande säsongen.

Innan OS i Tokyo meddelade Lotta Henttala att hon är gravid och att hon drar sig tillbaka från tävlingscyklingen. I januari 2022 föddes sonen Olavi och Henttala fokuserade på mammarollen. Men efter hand växte suget tillbaka till cykelvärlden allt starkare, berättar Henttala i Sportliv.

När stallet AG Insurance–NXTG sedan var i kontakt och erbjöd ett kontrakt var saken klar. Henttala beslöt att göra comeback i proffscyklingen.

– Det är en väldigt stor grej att stallet var redo att ta emot mig och villigt att godkänna mina villkor. Sonen går såklart i första hand men jag är villig att testa och se vad det här kan föra med sig. Jag är jätteivrig och samtidigt skräckslagen inför comebacken.

Siktar på OS 2024

AG Insurance–NXTG kommer nästa säsong att lyda under Quickstep på herrarnas protour. Stallet har som mål att om fem år vara det bästa damstallet i cykling. I den utvecklingen kommer Henttala att ha en viktig roll.

– Jag tror att jag med min erfarenhet har mycket att ge. Om jag inte själv kan vinna tävlingar så kan jag hjälpa andra att nå framgång.

Henttala skall nu kombinera mammarollen med proffscykling. En utmaning som kräver en del planering. Men Henttala är övertygad om att det inte blir problem.

– Jag ser inga hinder för att kombinera toppidrott och moderskap. Det är bra att det har talats mycket om det på sistone. Det är ju helt naturligt att kvinnor föder barn. Om man vill vara toppidrottare och mamma så tycker jag det ska vara möjligt.

Målet för Henttala under kommande säsong är att komma tillbaka till den nivå som hon låg på innan graviditeten. Om det blir segrar redan under den första säsongen vågar hon inte lova. Men om det blir någon seger så växer motivationen. Siktet är nu inställt på OS i Paris om två år.

– Där borde banan passa mig ganska bra så chanser till framgång finns. Nu gäller det att samla poäng så att det blir en OS-start den här gången.

Diskussion om artikeln