Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Krigsforskare: Den ukrainska motoffensiven kan ha en viktig politisk effekt

Kaksi miestä katselee suurta siltaa.
Bildtext Bro som beskjutits i den ryskkontrollerade staden Cherson. 27.7.2022.
Bild: Alexander Ermochenko / Reuters

Ukrainska styrkor uppges ha gjort framsteg under sin motoffensiv, vilket förstärker bilden av att Ukraina kan vinna det här kriget.

Ukrainska styrkor uppges ha återtagit kontrollen över ryskockuperade områden i Ukraina.

– Det finns två ukrainska offensiver; den i Chersonområdet i södra Ukraina som vi tror att är större, och så finns det en som precis har börjat nära Charkiv i nordöstra Ukraina, säger llmari Käihkö, docent i krigsvetenskap och gästföreläsare vid Alexanderinstitutet vid Helsingfors universitet.

Han konstaterar att Ukraina länge har talat om en planerad motoffensiv i Cherson men att ingenting har skett på långa tider. Nu har offensiven inletts efter att Ukraina förstört både ryska ammunitionsförråd och luftvärnssystem, och broar som leder över floden Dnepr. De förstörda broarna gör att Ryssland har svårt att ta hand om sin logistik.

Ilmari Käihkö
Bildtext llmari Käihkö säger att motoffensiver kan leda till att det ryska narrativet ifrågasätts.
Bild: Seppo Ahava / Yle

Det finns många civila i staden Cherson

Trots att Ukraina har stora fördelar i Cherson utgör staden ändå ett problem för ukrainarna, påpekar Ilmari Käihkö.

– Ryssland intog Cherson i början av kriget utan större strider. Det finns 150 00-200 000 civila kvar i staden och Ukraina vill undvika strider där eftersom det skulle leda till stora civila förluster på den ukrainska sidan. Ett annat problem är de förstörda broarna eftersom invånarna får problem med försörjningen. Hur ska de försörja sig om de inte får mat och vatten?

Evakuering av människor från Cherson
Bildtext Personer som evakuerats från Kherson-regionen. Zaporizjzja 14.8.2022.
Bild: Dmytro Smolyenko/Ukrinform/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

"Motoffensiv förstärker bilden av att Ukraina kan vinna det här kriget"

– De politiska effekterna är de viktigaste i krig. Om de ukrainska styrkorna lyckas med den här offensiven så kan de övertyga vanliga ukrainare om att Ukraina kan vinna det här kriget. De kan också lyckas övertyga väst om att det fortfarande kan vara lönsamt att stödja Ukraina – och att kanske stödja Ukraina mycket mer – så att kriget kan avslutas mycket fortare.

Käihkö konstaterar att motoffensiver också kan leda till att det ryska narrativet ifrågasätts – ett narrativ som bygger på "att Ukraina inte kan vinna kriget, och att väst kommer att bli trött på det här kriget och överge Ukraina".

– Politiskt kan man säga att en motoffensiv är väldigt viktigt. Den förstärker bilden av att Ukraina kan vinna det här kriget. Det kan ske bara via ukrainska offensiver. Det finns inget annat sätt.

Enligt Käihkö kommer de här offensiverna att kräva väldigt många människoliv – och väldigt mycket materialstöd från väst.

Två kvinnor kramas med raserade bostadsbyggnader i bakgrunden.
Bildtext Kvinnor kramas vid en byggnad som skadats av en rysk raket i Saltivka-området i Charkiv den 18 augusti 2022.
Bild: Vasiliy Zhlobsky / EPA

"Ukraina och Ryssland har bytt roller lite grann"

– Samtidigt har ju Ryssland och Ukraina bytt roller lite grann. Ukraina, som hittills mestadels har försvarat sina områden, går nu till offensiv. Och nu möter Ukraina många av de problem som Ryssland hittills har brottats med och inte alltid lyckats lösa.

Ukraina saknar erfarenhet av storskaliga offensiva operationer. Det är mycket enklare att försvara än att anfalla, konstaterar Käihkö.

– Man brukar säga att det krävs tre gånger fler styrkor då man går till offensiv än då man försvarar.

Käihkö säger att en av de stora lärdomarna från det här kriget är att modern teknik ytterligare förstärker försvaret. Ukraina har lyckats orsaka Ryssland stora förluster i kriget tack vare moderna vapensystem.

– När man går till offensiv brukar man också behövar mycket mera ammunition än då man försvarar. Frågan är hur länge Ukraina kan upprätthålla en högintensiv offensiv. Mycket beror på oss – inte minst på USA som ju har gett Ukraina det största militära stödet.

Käihkö ser också ett problem vid den ryska gränsen. Ryssland kan fortfarande beskjuta ukrainska styrkor från sin sida om gränsen, men om ukrainarna skulle göra det samma kunde det leda till en upptrappning av kriget.

Soldat från det ukrainska nationalgardet kliver över en löpgrav i Charkivregionen den 3 augusti.
Bildtext En försvarslinje i Charkivregionen i nordöstra Ukraina. 3.8.2022.
Bild: Vyacheslav Madiyevskyy / Reuters

Ukraina har länge talat om en motoffensiv och har skapat stora förväntningar – och medierna ombeds vara tysta

Ukraina har länge talat om en planerad motoffensiv vilket har skapat stora förväntningar – enligt Käihkö orealistiska förväntningar – på att Ukraina snabbt skulle kunna vinna kriget, eller inta åtminstone Chersonområdet som ses som det enklaste området för ukrainarna att befria.

– Då offensiven inleddes gav Ukraina medierna order om att inte rapportera om striderna. Man vill inte ge information som kan gynna Ryssland i striderna, säger Käihkö.

En karta över områden i östra Ukraina som Ryssland ockuperar och områden där det pågår svåra strider samt områden som Ukraina återerövrat.
Bildtext Östra Ukraina den 7 september.
Bild: Harri Vähäkangas / Yle, ©Mapcreator.io | OSM.org

– Vi vill ju så gärna att Ukraina vinner det här kriget. Vi ser frontlinjen flyttas men samtidigt vill Ukraina av operativa skäl inte ge oss den informationen. Ukrainarna vill givetvis inte heller prata om de förluster som de drabbats av eller var någonstans deras styrkor är.

Käihkö bedömer att fortsättningen på offensiven nu beror mycket på hur stora styrkor Ukraina har och hur mycket stöd landet får från väst.

Ukraina har försökt dämpa förväntningarna och talar om att offensiven kan ta sex månader.

– Det är sannolikt att kriget fortsätter rätt länge. Den ukrainska befälhavaren sa nyligen att det här kriget kommer att fortsätta under hela 2023.

 En ukrainsk flagga sträcks över en bro.
Bildtext En man med en banderoll där det står "Cherson är Ukraina" under en 430 meter lång ukrainsk flagga som människor sträckt ut längs en gångbro över floden Dnipr i Kiev.
Bild: Oleksii Chumachenko/SOPA Images/Shutterstock/All Over Press