Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Elizabeth II:s läkare mycket oroade över drottningens hälsa – alla hennes barn och prins William hos drottningen i Skottland

Från 2022
Uppdaterad 08.09.2022 17:20.

Drottningen vårdas nu dygnet runt på slottet Balmoral Castle. Drottningens tillstånd är allvarligt, enligt hennes läkare.

Storbritanniens drottning Elizabeth den andra befaras ligga på sin dödsbädd efter bud om att hennes hälsotillstånd är allvarligt.

Vid middagstid då parlamentet var samlat fick samtliga partiledare lappar passerade till sig, varpå de lämnade plenisalen en kort stund.

Ryktet började genast gå om att stora nyheter var på väg och att det var frågan om drottningens hälsa.

Kort därpå bekräftade hovet att drottningens hälsa akut har försämrats och hon vårdas nu dygnet runt på Balmoral Castle, som anses vara hennes favorit bland de kungliga residenserna.

– Hela landet är djupt oroat efter nyheten om drottningens tillstånd, sa Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss inför parlamentet.

– Jag vet att jag talar för hela parlamentet då jag säger att vi sänder henne våra varmaste tankar, sa Truss.

Kräver vård dygnet runt

Kronprins Charles, hans son prins William och drottningens andra tre barn uppges nu vara på plats i Balmoral.

Flera barnbarn uppges vara på väg till det skotska slottet, där drottningen övervakas av läkare och annan vårdpersonal.

Exakt vad som har hänt med drottningens hälsotillstånd har inte offentliggjorts, men enligt hennes läkare är har hon det "bekvämt" vid Balmoral och det finns inga planer på att flytta henne.

Så sent som i tisdags träffade drottningen den tillträdande premiärministern Liz Truss, men drottningen var tvungen att inhibera ett möte med regeringen på onsdag.

Drottning Elizabeth II är 96 år gammal och firade i år sitt platinajubileum, alltså att det gått 70 år sedan hon kom till makten.

Drottningens man, prins Phillip, avled ifjol efter en längre tids vacklande hälsa.

Prins philip

Brittiska hovet: Prins Philip har dött

Drottning Elizabeths make blev 99 år gammal.

Artikeln uppdateras

Källor: Reuters, AP, AFP, BBC, iTV