Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa hyr ut tre elbilar till allmänheten – stadens anställda kör gratis under arbetstid

Uppdaterad 08.09.2022 15:39.
Projektchef Tomi Paalosmaa på Vasa stad.
Bildtext Projektchef Tomi Paalosmaa på Vasa stad.
Bild: Anna Wikman / Yle

Vasa stad börjar hyra ut elbilar till allmänheten. Det är frågan om tre stycken Nissan Leaf Visia som står parkerade bakom tekniska verket på Kyrkoesplanaden.

Under arbetstid är bilarna reserverade för stadens anställda och de behöver heller inte betala något för användningen (under arbetstid). Efter arbetstid och på helgerna är det fritt fram för allmänheten att hyra bilarna.

Det här konceptet finns redan på olika håll i landet.

Det handlar givetvis om en miljögärning, men det finns också annat som ligger bakom.

- Det finns många som inte har möjlighet till egen bil, eller som behöver en bil till. Vi pratar om studerande, äldre människor, barnfamiljer, turister och så vidare, säger projektchef Tomi Paalosmaa.

Till en början finns det bara en laddningsplats där man själv inte behöver betala, och det är just bakom tekniska verket. Laddar man bilen på annat håll far det ur egen ficka.

Men den enda begränsningen på hur långt du får köra iväg med bilen är att du måste hålla dig inom Finlands gränser.

Vasa stads bildelningsbilar parkerade bakom tekniska verket.
Bild: Joni Kyheröinen / Yle

Att det blev elbilar och inget annat känns rätt självklart när det handlar om Vasa. Men som bekant blir elen dyrare och kommande vinter kan det bli elbrist.

- Elbilen var naturligtvis det första valet. Men visst är det så att läget har förändrats radikalt under det här året. Så nu kunde man kanske fråga sig om det här var det klokaste alternativet.

- Men sett till framtiden så tror vi att svaret är ja. På det här sättet stöder vi det som staden förbundit sig till gällande koldioxidneutralitet och vi visar att elbilstrafik skonar miljön, säger Paalosmaa.

Vasa stads bildelningsbilar. Det finns tre elbilar för allmänheten att hyra.
Bild: Anna Wikman / Yle

Det finns också större visioner för dessa så kallade bildelningsbilar. Bland annat är tanken att de ska finnas i den nya stadsdelen Travdalen.

Men allra först hoppas man givetvis på att stadsborna flitigt ska använda de tre som finns i dagsläget.

- Om allt går som vi hoppas så planerar vi utvidga verksamheten. Det skulle betyda flera platser runt om i stan. Vi måste fundera på vilka platser som är strategiskt bäst så att så många som möjligt kan dra nytta av bilarna, säger Paalosmaa.

Staden ordnar som bäst en namngivningstävling för de tre bilarna. Du kan ge ett förslag på stadens webbsidor.