Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland avslutade gruppspelet med stil – jumbon Holland blev en munsbit då Markkanen satte flera trepoängare

Uppdaterad 08.09.2022 18:11.
Markkanen sänker en trea - Spela upp på Arenan

Finland behövde inte bränna sitt bästa krut för att avfärda jumbon Holland i sista gruppspelsmatchen. Laget tog kommandot direkt och styrde som man ville. Det blev till slut en klar seger med 88–67 för Finland.

Det var ett avslappnat finländskt lag som gick ut på planen för den sista gruppspelsmatchen i EM. Laget säkrade sin biljett till slutspelet redan i tisdags.

Men dagens drabbning mot gruppjumbon Holland saknade inte insatser – den kunde långt påverka Finlands slutliga placering i gruppen.

Om Finland slutar tvåa, trea eller fyra i gruppen blir helt klart först sent i kväll, men de blåvita spelarna gjorde åtminstone sitt för att det ska bli en lättare motståndare i åttondelsfinalen.

– Vi lämnar Prag med en bra känsla. Vi avslutade med en seger, vi har växt som lag och jag är stolt över killarna, säger Shawn Huff till Yle efter matchen.

Finland bättre från första minuten

Drabbningen mot Holland blev aldrig speciellt spännande. Som så många gånger tidigare inledde Finland starkt och laget släppte aldrig in motståndaren i matchen.

Finland ledde med 15 poäng efter första perioden och i andra växte ledningen ytterligare. Petteri Koponen och Lauri Markkanen bjöd på basketgodis då Finland rymde till ledning med med 48–31 i paus.

Koponen och Markkanen bjuder på basketgodis - Spela upp på Arenan

Efter pausen gjorde Finland ytterligare ett ryck. Markkanen satte några treor och då var Holland ett slaget lag.

Finland kunde sedan styra precis som man ville och tog lätt sin trejde seger i gruppspelet.

– Det här var vår första målsättning, vi ville gå vidare från gruppen, säger Petteri Koponen.

Åttondelsfinal på söndag

Finland får nu invänta resultaten i matcherna Tjeckien–Israel och Serbien–Polen innan placeringen i gruppen är klar.

– Förhoppningsvis vinner Serbien och då blir vi tvåa i gruppen, säger Koponen.

Det som åtminstone är säkert är att Finland spelar åttondelsfinal i Berlin på söndag. Finland kommer att möta ett lag från C-gruppen där Grekland, Ukraina, Kroatien och Italien går till slutspel.

– Jag vågar inte hoppas på någon motståndare, vi får se hur det går. Jag litar på det jobb som tränarteamet gör och att vi är redo för söndagens match, säger Huff.

Resultat:

Finland–Holland 88–67 (48–31)

Finland: Lauri Markkanen 22, Shawn Huff 14, Edon Maxhuni 9, Mikael Jantunen 7, Henri Kantonen 7, Alexander Madsen 7, Petteri Koponen 5, Ilari Seppälä 5, Elias Valtonen 5, Sasu Salin 3, Miro Little 2, Topias Palmi 2.

Diskussion om artikeln