Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rekordmånga sjukskötare vill avstå från sina yrkesrättigheter – Valvira: "Ansökningarna motiveras med att de då inte kan tvingas arbeta"

Tehys demonstrationståg i Helsingfors våren 2022.
Bildtext Enligt Tehys ordförande Millariikka Rytkönen (i röd väst) har sjukskötare sagt att begär fråntagande av rätten att utöva sitt yrke vid en sådan här situation.
Bild: Raili Tuikka / Yle

I bakgrunden ligger diskussionen om patientsäkerhetslagen. Om rättigheterna har tagits bort kan sjukskötare inte arbeta i den privata sektorn heller, påminner Valviras Kirsi Liukkonen.

I år har nästan 500 social- och hälsovårdsarbetare begärt fråntagande av rätten att utöva sitt yrke till tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira.

– Det är 20 gånger fler än normalt, säger Kirsi Liukkunen, enhetschef vid Valvira.

På onsdag hade rätten att utöva sitt yrke tagits bort för 450 sjukskötare och närvårdare.

Enligt Liukkonen har många begärt fråntagande av rätten att utöva sitt yrke på grund av att de går i pension och byter bransch. När man fyller i en ansökan behöver man inte fylla i någon motivering. I de fritt formulerade önskemålen har det kommit fram att det beror på patientskyddslagen som social- och hälsovårdsministeriet just nu bereder, som kunde tvinga strejkande vårdare på jobb.

– Några ansökningar grundar sig på det, att då kan man inte tvingas på jobb. Därtill har det funnits ett missnöje över att sjukskötare tvingats vaccinera sig mot corona, säger Liukkonen.

Vårdfacket Tehys ordförande Millariikka Rytkönen konstaterade i våras att det beror på tvångslagen som kan tvinga sjukskötare på jobb trots att de strejkar.

– Sjukskötare har själva sagt att de begär fråntagande av rätten att utöva sitt yrke för att värja sig mot en sådan här situation, att en stämningsman kommer till ens dörr och tvingar en att åka till arbetet, sa Rytkönen i A-studio den tjugonde april.

Trots att det är rekordmånga som begärt fråntagande av rätten att utöva sitt yrke är det bara en liten del, eftersom det finns 330 000 sjukskötare och närvårdare i Valviras register.

Borttagandet av rättigheter får rättsliga konsekvenser

En sjukskötare har rätt att begära om fråntagande av rätten att utöva sitt yrke och begäran måste godkännas.

– Man måste komma ihåg att det här inte är en teknisk detalj, utan borttagandet får juridiska konsekvenser, säger Liukkonen.

Om man inte har några rättigheter kan en sjukskötare som tidigare arbetat inom den offentliga sektorn inte byta till den privata sektorn och arbeta där som sjukskötare.

– Då kan man enligt lagen göra sig skyldig till olaglig yrkesverksamhet, säger Liukkonen.

Valvira försöker behandla alla begäranden inom några månader. Man kan även begära om återställande av rätt att utöva sitt yrke, men det tar längre tid eftersom de önskemålen behandlas av Valviras styrelse.

– Vi prioriterar det viktigaste först. Det som är mest akut vad gäller patientsäkerhet behandlas först, säger Liukkonen.

Artikeln är en översättning av Päivi Paulavaaras artikel Ennätysmäärä hoitajia haluaa luopua ammattioikeuksistaan – Valvira: "Hakemuksia on perusteltu sillä, että sitten ei voida pakottaa töihin" för Yle Uutiset. Översättningen är gjord av Johannes Björkqvist.