Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Rörmontörer i Borgå är trötta på dåligt grävda gropar: "I värsta fall kan man bli levande begravd"

En montör jobbar vid ett rörarbete i en grop i en väg.
Bildtext Nu säger rörmontörerna tack och hej om gropen är dålig och återkommer först när den har gjorts säkrare.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Dåligt grävda gropar har blivit en vanligare syn vid vattenanslutningar till privata tomter i Borgåtrakten. Nu sätter Borgå vatten ner foten och vägrar jobba om gropen inte är säker.

När vattenledningar ska anslutas till byggen på privata tomter kommer montörer från Borgå vatten på plats för att sköta rörarbetet. I dag händer det allt oftare att gropen som montörerna ska jobba i är dåligt grävd.

Är en grop inte grävd på ett bra sätt påverkar det säkerheten för de som ska jobba i gropen. Ju mjukare marken är desto större är risken för ras.

– Man blir tvungen att hela tiden kolla på kanterna och se om det kommer ner stenar eller om väggarna håller på att spricka upp, berättar Nicklas Lindfors som jobbar som montör på Borgå vatten.

Två montörer jobbar vid ett rörarbete i en grop i en väg.
Bildtext Borgå vatten förnyar vattenledningen, avloppen och bygger dagvattenrör vid Veckjärvivägen just nu.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Han och kollegan Rasmus Holmström jobbar som bäst med rörarbeten vid Veckjärvivägen i Östermalm. Där har Borgå vatten själva grävt gropen, utan att tumma på säkerheten.

– Här är stadig morän och inte lera. Det ökar alltid säkerheten om marken är hård, säger Lindfors där han står nere i gropen.

Från och med nu vägrar rörmontörer från Borgå vatten jobba i osäkra gropar

5:07

Lindfors och Holmström jobbar huvudsakligen i gropar som Borgå vatten själva gräver, och tillhör således inte de montörer som ibland har riskerat säkerheten när de har jobbat vid privata anslutningar.

Handlar om brådska och pengar

Varför gräver privata entreprenörer inte säkra gropar? Nicklas Lindfors och Rasmus Holmström tror att det dels beror på brådska och dels på kostnader.

En säker grop tar längre tid att färdigställa och entreprenören vill kanske få jobbet gjort så snabbt som möjligt.

Rörmontörerna Nicklas Lindfors och Rasmus Holmström står vid ett metallräcke och tittar in i kameran.
Bildtext Nicklas Lindfors och Rasmus Holmström har inte råkat ut för någon olycka i en grop under sin tid på Borgå vatten.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Arbetschef Peter Ekstam erkänner att Borgå vatten har varit lite för snälla när det gäller osäkra gropar. Men det är det slut på nu för numera uppmanas montörer att vägra jobba om gropen inte är säker.

– Man ska inte ta onödiga risker, i värsta fall betyder det att man blir levande begravd i en grop, förklarar Peter Ekstam.

Arbetsledaren Peter Ekstam från Borgå vatten står vid ett rörarbete och tittar in i kameran.
Bildtext Det har nog hänt att en montör har fått en sten på foten eller på benet, men än så länge har Borgå vatten undgått allvarligare olyckor, säger arbetschefen Peter Ekstam.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Så här långt har Borgå vattens personal lyckligtvis klarat sig utan allvarligare olyckor. Men man vet aldrig när den dagen kommer och därför är den enda lösningen att få groparna säkra, tillägger Ekstam.

Han tror att problemet med dåliga gropar inte enbart finns i Borgåtrakten, utan att det är ganska allmänt i branschen.

Borgå vatten vill nu få ut information till grävmaskinsentreprenörerna och allmänheten, i hopp om en förändring.

Diskussion om artikeln