Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Det svenska valet borde logiskt sett vinnas av högersidan – men en populär statsminister håller vänsterblocket flytande

Magdalena Andersson och Ulf Kristersson på bild.
Bildtext Kan Socialdemokraterna hålla makten i fyra år till efter åtta år med statsministerposten? Eller ska Moderaternas Ulf Kristersson bli ny statsminister? På söndag är det val i Sverige.
Bild: Sandra Anttila

Den svenska valrörelsen har fokuserat på frågor som traditionellt gynnar högersidan inom politiken. Men ändå ser det oerhört jämnt ut inför riksdagsvalet på söndag, skriver Nordenkorrespondent Lucas Dahlström.

På söndag går Sverige till val.

Socialdemokraternas paroll har varit att ta tillbaka kontrollen över allt från skolan till vården och välfärden, och här senast det något nischade: bilbesiktningen.

Allt det där är förstås viktigt. Men viktigast för Socialdemokraterna är statsminister Magdalena Andersson. Vi återkommer till det lite senare.

Magdalena Andersson taustallaan demareiden logo.
Bildtext Socialdemokraternas Magdalena Andersson har varit statsminister sedan november.
Bild: Pontus Lundahl / EPA

Det är i nuläget endast Moderaterna och Socialdemokraterna som aspirerar på statsministerposten. Inga andra partier har nämligen möjlighet att samla tillräckligt mycket stöd i riksdagen för att kunna skapa en regering.

Det här trots att Moderaterna i opinionsmätningar är mindre än Sverigedemokraterna som ser ut att bli landets näst största parti.

Gängbrottslighet och energikris

Moderaternas valkampanj har i stort gått ut på att blicka tillbaka på de åtta senaste åren med socialdemokratiskt styre och peka på problem som kommit längs med vägen. Och det verkar finnas gott om sådana att peka på.

Den grova gängbrottsligheten i Sveriges utsatta områden skapar rubriker långt utanför landets gränser. När trenden i resten av Europa är att dödsskjutningarna minskar blir läget allt värre i Sverige.

Två polisbilar på en gata i Skäggetorp i Linköping.
Bildtext Gängbrottsligheten och skjutningarna i landets utsatta områden är ett viktigt valtema.
Bild: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/All Over Press

Trots att den socialdemokratiska regeringen under sina åtta år vid makten både har skärpt lagstiftningen och ökat antalet poliser, har gängen blivit våldsammare. I slutet av augusti blev en kvinna och ett barn beskjutna på en lekplats i Eskilstuna. Någon vecka tidigare sköt en 15-åring ihjäl en gängledare i Malmö.

Dessa två tragiska händelser har blivit politiska slagträn debatten.

Valåret 2022 ser ut att bli ett rekordår i antalet dödsskjutningar, visar polisens statistik. Orsakerna till gängvåldet är många, men oppositionen har hittat sin syndabock: Socialdemokraterna.

Förutom lag och ordning är väljarnas plånböcker en annan viktig valfråga. Bensinpriset, matpriset och elpriset skjuter i höjden. Partierna till höger menar att Socialdemokraterna inte kan skylla de höga priserna på ett krig i Europa, utan att det är politiken på hemmaplan som är den största boven.

Magdalena Andersson håller Socialdemokraterna flytande

Men trots att oppositionen till synes borde ha tillräckligt med bränsle för att skicka Socialdemokraterna till oppositionsbänkarna, verkar man inte lyckas övertyga väljarna. Läget mellan de två blocken är lika jämnt som vanligt och Socialdemokraterna håller ställningarna som Sveriges största parti.

Och där kommer vi tillbaka till Magdalena Andersson.

I opinionsmätningar inför valet har hon haft ovanligt höga förtroendesiffror med hänsyn till tidpunkten strax innan ett val. Inte sedan Fredrik Reinfeldt och Göran Persson har Sverige haft en lika populär partiledare.

Stefan Löfven viskar något i Madgalena Anderssons öra.
Bildtext Stefan Löfven var statsminister i sju år och avgick på eget bevåg under den socialdemokratiska partikongressen i november 2021.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Delvis kan det ha att göra med Stefan Löfven, Anderssons företrädare som avgick för ett år sedan.

När Löfven meddelade om sin avgång, efter sju minst sagt svajiga år som statsminister, var Socialdemokraternas opinionssiffror förhållandevis låga.

Löfven blev den första statsministern som avsattes av riksdagen, för att återinstalleras kort därefter, i en politisk piruett som fick många att dra på munnen. Löfven regerade ofta på oppositionens budget och lyckades behålla makten genom skicklig socialdemokratisk ingenjörskonst.

Trots att Andersson ärvde exakt samma parlamentariska förutsättningar som Löfven hade, är hon betydligt populärare som statsminister.

Socialdemokraternas valtaktik: döda konflikten

Under sina nio månader som Sveriges första kvinnliga statsminister har hon fattat svåra beslut som att ansöka om Natomedlemskap och skicka vapen till ett krigförande land. Andersson har vänt ett stort skepp på kort tid.

Kriser testar ledare och Magdalena Andersson ser ut att få godkänt av det svenska folket.

Magdalena Andersson ja Ulf Kristersson vaalikeskustelussa.
Bildtext När Ulf Kristersson och Magdalena Andersson möttes i en statsministerduell i SVT i onsdags reagerade många på att hon ofta höll med moderatledaren. Det kan vara en medveten taktik.
Bild: AOP

Socialdemokraterna har därtill lyckats med sin valtaktik. Den har gått ut på att låta så lika som sina borgerliga motståndare som möjligt, för att döda konflikter partierna emellan. Exempel på detta hittas i socialdemokratiska uttalanden om migration och kärnkraft inför valet, där vi ser en klar högersväng.

På så sätt har valkampanjen kommit att handla om vem som ska bli Sveriges nästa statsminister, den populära Magdalena Andersson eller moderaternas Ulf Kristersson, som klarar sig sämre i förtroendemätningar.

I finländska öron har det till och med stundvis låtit som ett presidentval mellan dessa partiledare. Det här kan vara något som finska SDP kopierar i sin valrörelse nästa år.

Vem vinner valet?

Men hur ser det då ut inför söndagen? Det är, som vanligt inom svensk politik, jämnt mellan de två blocken. Bägge blocken kämpar med inre stridigheter, också det som vanligt.

Socialdemokraterna största partiet
Bildtext Enligt SVT:s dagliga opinionsundersökning (8.9) skulle de partier som stöder Ulf Kristersson få två fler mandat än de partier som stöder Magdalena Andersson.

Moderaterna har inte lyckats kapitalisera på att valfrågorna gynnar dem, istället ser vi Sverigedemokraterna tuffa fram som tåget i opinionsmätningarna.

En orsak till att opinionsmätningarna inte går Moderaternas väg kan vara att många som vanligtvis stöder dem väljer att rösta på Liberalerna för att dessa ska klara riksdagsspärren på fyra procent. Faller Liberalerna får Ulf Kristersson svårt att bilda en regering.

De svenska "blocken"

Inför valet kan man dela upp partierna i två block utgående från vem de stöder som statsminister.

Magdalena Andersson stöds av det egna partiet Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Ulf Kristersson stöds av det egna partiet Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.

Moderaterna har inför valet sagt att de inte vill ha med Sverigedemokraterna i en framtida regering. Men om SD blir högerblockets största parti kan det vara svårt för Ulf Kristersson att inte ge Jimmie Åkesson en ministerpost. Det här kan ändå Liberalerna inte gå med på.

Vinner däremot den rödgröna sidan valet får Magdalena Andersson också svårt att bilda en regering. Andersson skulle gärna se en blocköverskridande regering med Centerpartiet och Liberalerna, men det kan bli svårt att genomföra.

Lika svårt kan det vara att bilda en regering inom det egna blocket, eftersom Centerpartiet och Vänsterpartiet inte diskuterar med varandra i nuläget.

Jimmie Åkesson vaalimainoksessa bussin takaseinässä Göteborgissa.
Bildtext Sverigedemokraterna kan bli landets näst största parti. Frågan är om de kan få sitta i en regering.
Bild: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/All Over Press

Om inget av blocken lyckas bilda en regering finns det vissa debattörer som vill se ärkerivalerna Moderaterna och Socialdemokraterna bilda regering.

Senast Sverige gick till val tog det 134 dagar att bilda en regering. Om valet blir lika jämnt som senast blir det svårt för någon av sidorna att svälja sin stolthet och gå med på en kompromiss.

Men med ett krig i Europa och en stundande vinter med energikris på kontinenten kanske man inte har något val.