Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nya delar leder till ny bestraffning – Bottas ändå optimistisk inför tävlingen på Monza: "Kan plocka placeringar"

Uppdaterad 08.09.2022 19:32.
Valtteri Bottas i depån.
Bild: XPB Images

Valtteri Bottas hyser inga förhoppningar om en startplats bland de tio bästa på Monza. Finländaren straffas då han tar in flera nya delar i bilen – men han är inte allt för nedstämd. Om man tvingas ta nya delar så ska man göra det här, säger han.

Missödena har avlöst varandra för Valtteri Bottas efter sommarpausen. I Belgien strulade bilen genast under träningarna och han avbröt sedan loppet efter några kurvor då Nicolas Latifi var på väg att krocka med finländaren.

I Holland gav motorn upp och han tvingades bryta då drygt femton varv återstod. Före motorhaveriet hade Bottas fört en tämligen undanskymd tillvaro i loppet.

I helgen fortsätter säsongen på Monza och det är redan nu klart att Bottas hamnar på efterkälken. Stallet tvingas ännu en gång byta delar i bilen och det leder till bestraffning.

– Min startposition avgörs av hur många andra som tar bestraffningar. Jag tror inte att det blir bland de tio främsta. Vi funderar fortfarande på vilka delar vi ska ta men jag tror det blir några nya, säger Bottas enligt STT.

Valtteri Bottas ser bekymrad ut.
Bildtext Bottas står inför bestraffning på Monza.
Bild: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

Bra bana att ta nya delar

Lewis Hamilton kommer också att få en bestraffning i Italien. Mercedes plockar in en fjärde motor i brittens bil och även hans startposition kommer att klarna senare.

Enligt Autosport förväntas Bottas åtminstone ta en ny förbränningsmotor, turbo och MGU-H. Det kan även bli aktuellt med fler nya delar under veckoslutet.

Bottas hänger ändå inte läpp. Mozabanans karaktär gör att han tror sig ha goda chanser i söndagens lopp.

– Har man bra fart kan man plocka placeringar. Om man tvingas ta nya delar så ska man göra det här, säger han.

Bottas inledde säsongen starkt men har nu inte tagit poäng på sex tävlingar. De tre senaste racen har han avbrutit.

– Det har varit lite allt möjligt. I början av säsongen låg problemen mest på chassit, troligtvis på grund av de begränsade vintertesterna. Nu är det bättre på den punkten men det återstår arbete med motorn, säger han.

Inför tävlingen på Monza har Bottas en stor förhoppning.

– Det viktigaste skulle vara att komma i mål, säger han.

Diskussion om artikeln