Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Från blyg och mobbad som barn till skandalomsusad prins och nu kung – det här är kung Charles III

Från 2022
Prins Charles i kostym.
Bildtext Kung Charles III blir den äldsta personen att inta tronen i Storbritannien.
Bild: STELLA Pictures / Splash News

Prins Charles, nu kung Charles III, har tillbringat hela sitt liv med att förbereda sig för kronan. Nu är ögonblicket här för 73-åringen.

Charles blir den äldsta personen att bestiga den brittiska tronen. Ännu finns ingen tidpunkt för hans officiella kröning, men i det ögonblick när drottning Elizabeth II slöt sina ögon fick han sin nya titel kung Charles III.

Charles har stora skor att fylla. Hans mamma var oerhört omtyckt och respekterad, men hon lämnar bakom sig en kunglig familj som fläckats av allt från otrohetsskandaler till anklagelser om rasism.

Kritikerna har beskrivit Charles som svag, fåfäng och dåligt rustad för rollen som kung. Många har också sett Charles som en skurk efter hans misslyckade äktenskap med Diana, en mycket älskad person som dog för 25 år sedan.

Hans andra fru Camilla, som nu blir hans drottning, delar fortfarande den allmänna opinionen.

Charles har under sin livstid på många sätt kommit i kläm mellan viljan att modernisera monarkin samtidigt som han vill upprätthålla de traditioner som hör monarkin till.

Charles barndom och ungdom

Charles Philip Arthur George föddes i Buckingham Palace i London den 14 november år 1948.

Charles har sedan dag ett formats till att en dag bli kung. Han föddes under kung George VI:s 12:e regeringsår och var tre år gammal när hans mamma Elizabeth blev drottning.

Den brittiska kungliga familjen i ett svartvitt foto år 1953.
Bildtext Bild tagen år 1953 i samband med drottning Elizabeths kröning. I bild syns förutom Elizabeth hennes man prins Philip, Charles och hans syster Anne.
Bild: ullstein bild/ All Over Press

Charles var ett väldigt blygt barn som inte trivdes i rampljuset. Han kunde till och med bli obekväm i sociala situationer och gömde sig gärna bakom sin pappa, prins Philip, som Charles beskrivit som sträng.

Svartvit bild av prins Charles som barn.
Bildtext Ett porträtt av Charles som barn.
Bild: ullstein bild/ All Over Press

Till skillnad från sina föregångare har Charles inte fått hemskolning. Charles har bland annat tillbringat tid i en hård internatskola i Skottland, där hans pappa Philip också gick. Charles har beskrivit sin tid där som ett helvete. Han var ensam och mobbades.

Senare studerade Charles vid Trinity College och Cambridge. Han inledde sina studier med att specialisera i arkeologi och antropologi, men böt senare till historia.

En 23-årig prins Charles spelar polo.
Bildtext Charles är ett stort fan av polo. Här syns en 23-årig Charles i poloutrustning.
Bild: All Over Press/ Alpha Photo / Alamy

Under sin studietid fick han officiellt titeln prins Charles av Wales, en titel som tronföljaren i regel har.

Precis som många kungligheter före honom gick Charles med i militären, först Royal Air Force år 1971 och senare marinen.

Han lämnade marinen år 1976 och fick då försöka hitta sin roll i offentligheten. Vid den tidpunkten hade han redan suttit i sex års tid som medlem i det brittiska överhuset.

Som ung gillade Charles att sporta. Han tyckte speciellt om att åka skidor, surfa och dyka. Han spelade också mycket polo och var kapplöpningsryttare.

Giftermålet med Diana och affären med Camilla

Charles kommer alltid att kopplas ihop med Lady Diana Spencer, senare prinsessan Diana, och affären med Camilla Parker Bowles som han kallat för sin livs kärlek.

Charles träffade Diana år 1977 när hon var 16 år gammal och han var tillsammans med hennes äldre syster. De ska enligt uppgifter inte ha träffats igen före år 1980. Då började rykten om deras förhållande spridas.

Charles och Diana gifte sig år 1981 inför en tv-publik på 750 miljoner människor. Till en början verkade allt väl och de såg ut som det perfekta paret.

De fick två söner: William år 1982 och Harry år 1984.

Diana och Charles.
Bildtext Diana och Charles fotograferade år 1986.
Bild: /All Over Press

Bakom kulisserna var äktenskapet ändå allt annat än perfekt. Diana beskyllde Camilla för att äktenskapet slutligen rasade samman år 1992. I en välkänd tv-intervju konstaterade Diana att de var "tre personer i äktenskapet".

Charles och Diana skiljde sig slutligen år 1996 och ett år senare dog Diana. Charles har hävdat att han inte var otrogen fram till att äktenskapet föll ihop.

År 2005 gifte han sig med Camilla som på många sätt tvingats leva i Dianas skugga.

Prins Charles och Camilla Parker Bowles träffas under en polomatch i juli 1975.
Bildtext Charles och Camilla fotograferade under en polomatch år 1975.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Så här beskrivs den blivande kungen

Charles har blivit mer populär under de senaste åren, även om han inte kommer i närheten av sin mamma i fråga om popularitet.

Många uppskattar Charles för hans klimatpolitik och tankar kring alternativ medicin. Charles har länge betonat vikten av att göra allt man kan för klimatet.

Charles har hittills haft en ganska omöjlig roll – han har stundvis anklagats för att blanda sig i för mycket i politiken, men samtidigt har människor också sagt att han gör för lite.

Prins Charles gräver i marken med en spade.
Bildtext Charles trivs som fisken i vattnet i trädgården.
Bild: Shutterstock/All Over Press

Charles har många gånger sagt att han trivs bäst i sin trädgård. Han gillar att ta promenader och att fiska. Han gillar också att måla, speciellt med vattenfärger.

Medarbetare som jobbat med Charles har beskrivit honom som rolig. Samtidigt har de som jobbat med honom sagt att han har kort stubin och kan ställa höga krav.

Charles och Camilla går hand i hand.
Bildtext Charles tillsammans med sin andra hustru Camilla, kvinnan han kallat sitt livs kärlek.
Bild: STELLA Pictures / Splash News

Många som står honom nära har ändå beskrivit honom som snäll och ambitiös och som en person som är hängiven sitt uppdrag. Vänner till honom har konstaterat att han många dagar jobbar ända till midnatt.

– Den här mannen slutar aldrig. När vi var barn skickades det väskor efter väskor med jobbmaterial till hans kontor och vi kunde knappt ta oss till hans skrivbord för att säga god natt till honom, sa sonen William i samband med en dokumentär som gjordes för att uppmärksamma Charles 70-årsdag.

Charles har väntat länge på tronen, men enligt frun Camilla är det uppdraget inte något han tänkt på ofta.

– Han har aldrig talat mycket om det. Det har bara varit något som kommer hända.

Källor: AP, AFP, Reuters, BBC, Guardian