Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Drottningen är saknad, men britterna vänjer sig vid sin nya kung" – det här händer härnäst i Storbritannien

Uppdaterad 09.09.2022 09:15.
En skylt som läggs upp på en grind, på vilken det står att drottning Elizabeth den andra har dött.
Bildtext En av traditionerna vid en kunglighets död är att hovet meddelar allmänheten om nyheten genom att fästa en skylt på porten till Buckingham Palace.
Bild: AFP / Lehtikuva

Drottning Elizabeth II somnade fridfullt in på torsdagseftermiddagen lokal tid, och vid halv nio finsk tid kom Buckingham Palace med sorgebudet; drottningen är borta. Nu går landet in i en period av sorg.

– Känslomässigt kommer Storbritannien att gå in i en kollektiv känsla av vemod och sorg, den största delen av britterna har aldrig levt med någon annan regent än drottningen, så det blir en viss omställning, säger Annika Hällsten, hovreporter vid Hufvudstadsbladet.

En kvinnoantagen person med långt, blondt hår. Hon ser in i kameran och ler, bakgrunden är ljus.
Bildtext Annika Hällsten jobbar som hovreporter vid Hufvudstadsbladet, och har i flera års tid följt med det brittiska hovet.
Bild: Cata Portin

Rent formellt förklarar Hällsten att det största som nu händer är att Storbritannien får en ny regent, kung Charles III. Under fredagen utropas Charles officiellt till kung, och hans fru till drottninggemål Camilla.

– Officiellt blir hennes titel ju drottninggemål, men det finns nog inte någon som egentligen kommer komma ihåg hela titeln. I folkmun blir det nog kung Charles III och drottning Camilla, säger Hällsten.

"Drottningen kommer vara väldigt saknad, väldigt länge"

Hällsten har sedan länge jobbat som hovreporter för Hufvudstadsbladet, och kan konstatera att hon fått följa med då drottning Elizabeth de senaste åren har blivit allt mer populär, mycket på grund av populärkultur och dramaserien The Crown.

Med journalister har drottningen ändå inte velat tala.

– Det faktum att hon inte ställt upp på intervjuer har dels gjort henne till en gåta, men delvis har det också lett till att skimret kring drottningen har förstärkts.

En bild på drottning Elizabeth den andra på en stor skärm i London. I förgrunden syns två personer som står och ser på bilden.
Bildtext Vid Picadilly Circus i centrala London mindes man den nyligen avlidna drottningen genom att visa hennes bild på storskärm.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Storbritannien och i det brittiska samväldet inleds nu en sorgeperiod, som avslutas vid drottningens begravning, som sker tio dagar efter drottningens död.

London Bridge is down

Enligt medieuppgifter lär kodordet för drottningens död vara "London Bridge is down", och med de kodorden följer en rad protokoll och dokument, som har uppdaterats och moderniserats under årens lopp.

Vissa saker i protokollen vet man att med säkerhet kommer hända. Drottning Elizabeth II kommer att jordfästas i Westminster Abbey, och sedan begravas i Windsor Castle, bredvid sin man prins Philip som dog i april 2021.

En flagga på halvstång vid Windsor Castle.
Bildtext Vid Windsor Castle, där drottningen kommer begravas, vajade flaggan på halvstång på torsdagskvällen.
Bild: STELLA Pictures / Splash News

– Sen finns det många detaljer som är hemliga, till exempel kan jag tänka mig att drottningens önskemål kring begravningen finns där, förklarar Hällsten, och fortsätter:

– Och sen kan jag tänka mig att kung Charles har fått framföra önskemål om hur hans kröning kommer se ut, och de finns säkerligen också bland de hemliga detaljerna i planen.

Monarkins plats i Storbritannien är säkrad

De folkmassor som samlades kring Buckingham Palace på torsdagen, trots att regnet stod som spön i backen i London, visar hur populär och omtyckt drottning Elizabeth var av folket.

Trots att hon nu inte längre regerar, tror inte Hällsten att det kommer betyda att monarkins tid är över.

– Britterna kommer att vänja sig vid sin nya kung, som ju i nuläget också är betydligt mycket mer omtyckt och populär än vad han var för 15 år sedan. Både kung Charles och drottning Camilla har kämpat på som ett par arbetsmyror för sitt kungarike.

Blommor vid porten till Buckingham Palace. Två vakter står bredvid.
Bildtext Under torsdagskvällen samlades många för att lämna blommor och hälsningar vid Buckingham Palace i London.
Bild: George Cracknell Wright/LNP/Shutterstock/All Over Press

Något som ändå kan vara möjligt enligt Hällsten är att det brittiska samväldet minskar i storlek.

– Det finns ju redan en del länder som har lämnat samväldet, och en del länder tror jag också har stannat kvar i respekt för drottningen, som nu inte kanske har samma respekt för den nya kungen, spekulerar Hällsten, och fortsätter.

– Men monarkin kommer nog leva kvar i Storbritannien länge ännu, åtminstone så länge att prins William tar över. Britterna är så pass rojalistiska och fästa vid sitt kungahus, så jag har svårt att se att det står inför någon kollaps den närmaste tiden.

Diskussion om artikeln