Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hård smäll hördes vid Kakolabacken på torsdagskvällen – orsakades av explosion i värmepumpsanläggning

Åbo Energis innergård. På gården står en av räddningsverkets fordon.
Bild: Ari Welling / Yle

Igår skedde en explosion i en kondensator på 10 kilowatt som finns vid Åbo Energis värmepumpsanläggning på Kakolabacken. Den bakomliggande orsaken är ännu oklar.

På torsdagskvällen gjordes en fjärrstyrd start av värmepumpsanläggningen på Kakolabacken. Samtidigt orsakades ett elfel, vilket ledde till rökbildning i värmepumpsanläggningen.

Explosionen ledde till att huvudtransformatorn i närheten slogs ur elnätet, vilket i sin tur ledde till att värmepumpsanläggningen på Kakolabacken blev utan el.

Inga andra kunder drabbades av strömavbrott.

Enligt Åbo Energi uppstod elfelet i en normal igångsättning.

Olyckan ledde inte till några personskador. Explosionen påverkar heller inte värme- eller eldistributionen.

Mystisk smäll väckte förundran

Vid sjutiden på kvällen informerade Egentliga Finlands räddningsverk om att det skett en explosion eller ett skred på Amiralitetsgatan i Åbo. Senare rapporterade räddningsverket om en brand i en transformator på Sofiegatan i Åbo.

– Anmälningarna om en explosion ringdes in från några kvarter bort. Hur många decibel smällen var kan jag inte säga. Rökbildningen som var synlig ovan markytan var småskalig, säger Eemu Hyvönen, jourhavande brandmästare till Yle Turku.

Turun seudun puhdistamo Oy på Sofiegatan i Åbo. Räddningsfordon lämnar gården på kvällen.
Bild: Ari Welling / Yle

Värmepumpsanläggningen på Kakolabacken ägs av Turun Seudun Energiatuotanto Oy.

Artikeln baserar sig på Turun Kakolanmäeltä kuului torstai-iltana kova pamaus: lämpöpumppulaitoksen sähkölaitevika aiheutti muuntamopalon skriven av Päivi Leppänen.