Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Solidiums aktieportfölj krympte med 15,5 procent under första halvåret

Uppdaterad 09.09.2022 12:27.
Skylt i metall med texten Solidium.
Bildtext Det statsägda placeringsbolaget Solidiums mål är att förvalta finländarnas gemensamma förmögenhet så bra som möjligt och göra en bra vinst.
Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Solidium har förberett sig att låna 2,35 miljarder euro till Fortum för högst 12 månader.

Statens placeringsbolag Solidium rapporterar en vinst på 302,9 miljoner euro för det senaste räkenskapsåret. Solidiums räkenskapsperiod är annorlunda än i de flesta bolag, och rapporterar sitt resultat från 1 juli till 30 juni varje år.

Solidium grundades 2008 och fick då 5,6 miljarder euro, nu är värdet 7,4 miljarder. Detta trots att staten under årens gång har lyft 7,0 miljarder euro.

Solidium ska ge avkastning till staten

Under de senaste tolv månaderna lyfte staten 500 miljoner euro för att täcka budgetunderskottet. Solidium sålde därför mer aktier än det kunde köpa.

Alla dessa uttag har gynnat skattebetalarna, men försämrar Solidiums möjlighet att göra vinst i framtiden.

Till exempel äger Solidium aktier i Nokian Renkaat som har haft en stor del av sin däckstillverkning i Ryssland.

Solidium strävar efter att äga stora aktieposter i de bolag det äger aktier i och har ofta en egen representant med i bolagens styrelser. Bland annat kräver Solidium att bolagens verksamhet är ansvarsfull.

Under det här året kommer statens lån till Fortum att påverka Solidiums verksamhet. Solidium äger inte statens Fortumaktier, men lånet förmedlas av Solidium som finansierar det genom att själv ta banklån.

Solidium har förberett sig att låna 2,35 miljarder euro till Fortum för högst 12 månader.

Om Fortum väljer att lyfta lånet har Solidium tre dagar på sig att själv låna pengarna från sin bank. Solidium offentliggör inte sina exakta lånevilkor, men uppger att det handlar om normal marknadsränta.