Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Britten David Stokes kunde inte tro att nyheten om Drottning Elizabeth II:s död var sann – blickar tillbaka till då han träffade drottningen

Uppdaterad 09.09.2022 16:23.
En man sitter i en stol, omringad av växter och blommor.
Bildtext David Stokes är ordförande för Finsk-brittiska föreningen i Åbo.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Då världen igår kväll nåddes av de sorgebeskedet om Drottning Elizabeth II:s bortgång, var David Stokes en av dem som följde med de brittiska nyhetsmedierna från Finland.

David Stokes är ordförande för Finsk-brittiska föreningen i Åbo. Han berättar att det innan nyheten om drottningens bortgång var tydligt att situationen var allvarlig. Trots detta var det svårt att tro att det som sades på nyheterna var sant, då dödsbudet kom.

– Då jag läste nyheterna i de brittiska medierna igår kväll blev jag väldigt förvånad. Jag kunde inte riktigt förstå att det jag såg var sant, säger han.

Olika brittiska tidningsomslag med drottning Elizabeth II på bilden.
Bildtext Dödsbudet chockerade David Stokes då han läste tidningen.
Bild: Paul Ellis/AFP-Lehtikuva

Stokes trodde inte att han skulle bli så förvånad som han sist och slutligen blev. Han hade hört om att hon var sjuk, att regeringen informerats om hennes tillstånd och att familjen kallats till Balmoral Castle.

– Hon såg rätt skör ut då hon mötte den nya premiärministern Liz Truss på tisdagen. Då funderade vi tillsammans med mina brittiska och kanadensiska vänner om att slutet kunde vara nära.

En leende drottning Elizabeth skakar hand med Liz Truss.
Bildtext Som sitt sista uppdrag i tisdags bad drottningen den nya premiärministern bilda en regering.
Bild: Jane Barlow / AFP

Träffade drottningen som 19-åring på Chelsea flower show

Stokes berättar att det mest anmärkningsvärda minnet han har av drottningen är då han hade möjligheten att träffa henne.

År 1975 deltog Stokes i Chelsea flower show, den mest prestigefyllda trädgårdsutställningen i Storbritannien. Stokes var studerande vid föreningen Royal horticultural society (RHS), och var därför en del av teamet för den internationella blomstershowen. Drottningen deltog i öppningsceremonin.

Jag var orolig över att mina kläder inte skulle vara tillräckligt fina

― David Stokes om gången han träffade drottningen

Stokes berättar att det var exceptionellt, endast den kungliga familjen, pressen, och de som besökte utställningen var på plats.

Utställare på Chelsea trädgårdsutställning 2019
Bildtext Bild från Chelsea flower show år 2019.
Bild: Neil Hall

– Det var länge sedan, men jag minns att jag var väldigt nöjd. Jag sprang runt bakom kamerorna som filmade för att bokstavligen ställa mig bredvid drottningen, skrattar han. Jag kommer ihåg att jag var orolig över att mina kläder inte skulle vara tillräckligt fina.

Senare berättade säkerhetschefen till Stokes att han hade orsakat ett orosmoment under öppningsceremonin då han ställde sig bredvid drottningen.

Han säger att han endast var 19 år gammal och inte så medveten om att valet att ställa sig bredvid drottningen, kunde bekymra de som ansvarade för drottningens säkerhet.

– De trodde jag kunde vara en ung terrorist. Det var under den tiden då den Irländska republikanska armén (IRA) var aktiv och det förekom terrorism.

Hyllar drottningens engagemang och plikttrogenhet

Enligt Stokes finns det många saker som gjorde drottningen så folkkär i Storbritannien, men hennes engagemang är något utöver det vanliga.

– En enorm mängd människor respekterar hennes engagemang och ansvaret hon kände för sina förpliktelser.

Prinssi Philip ja kuningatar Elisabet.
Bildtext Stokes beskriver drottningen som både ansvarsfull och trevlig.
Bild: Tim Graham / Getty Images

Stokes säger att hennes sociala färdigheter var utmärkta och att hon också var duktig på att hålla kontakt med andra länders statsöverhuvuden.

– Hon var rättfram, ärlig och väldigt trevlig mot alla som hon mötte, hon gjorde sitt bästa. Hon gjorde inte bara det som förväntades av henne, utan hon gjorde mycket mer, säger Stokes.

Många britter ser kungafamiljen som en del av familjen

Stokes förutspår att vi kommer att se folk som sörjer och en stor kärlek för den kungliga familjen under sorgperioden som följer drottningens död.

– Det kommer att länge innan det sker en förändring i hur folk känner för den kungliga familjen. En stor del av det brittiska folket har sett dem och känner att de är en förlängning av deras egen familj.

Stokes tror att Kung Charles III långsamt kommer att förändra den brittiska monarkin, men kanske på ett annat vis än hans mor.

Charles och Camilla går hand i hand.
Bildtext Stokes tror att monarkin kan komma att förändras under Kung Charles III tid.
Bild: STELLA Pictures / Splash News

Han påpekar att monarkin redan förändrats mycket, men att monarkin måste moderniseras ytterligare.

– Det är en institution som kan komma att ändra mycket under de kommande åren för att hållas relevant i tiden vi lever i. Kung Charles III kommer att förändra monarkin för att han kommer att vara tvungen att göra det för dess överlevnad, säger Stokes.

Diskussion om artikeln