Lögndetektorn: Tinder, Tripadvisor och Googles kartor – kreativitet är ett måste för den som vill sprida information om kriget till ryssarna
Nyhetsmedier och aktivister försöker smuggla in information till Ryssland via de informationskanaler som finns kvar. Information har hittills förmedlats i restaurangrecensioner, på chattappen Telegram och på Tinder.
I och med Rysslands anfallskrig mot Ukraina startade också en kamp om faktabaserad information. Ryssland har effektivt försökt att hindra det ryska folket från att komma åt sociala medier och nyheter som berättar sanningen om kriget. Att få fram sådan information kräver kreativa lösningar när censuren blivit striktare.
Det här skriver Johanna Vehkoo i artikeln, Valheenpaljastaja: Tinder, Tripadvisor, Googlen kartat – venäläisille välitetään tietoa sodasta luovilla tavoilla.
Det kalla krigets järnridå har under kriget i Ukraina uppdaterats till en digital version. I mars slog en domstol fast att sociala medieföretaget Meta gjort sig skyldig till extremism, och att dess tjänster som Facebook och Instagram ska blockeras i Ryssland.
Sedan dess har Ryssland förhindrat åtkomsten och tillgängligheten till ett stort antal västerländska nyhetssajter.
Redan på våren 2019 skrev Vladimir Putin under en lag som gör det möjligt för Ryssland att ha ett eget internet, det så kallade Ru-net, som skall vara isolerat från det globala nätet. En annan sak är om det rent tekniskt är möjligt.
Internet och informationsteknologin är planerad för att vara gränsöverskridande. Nu verkar det som att också nätet står inför snävare gränser på grund av det geopolitiska läget. Ryssland är inte ensamt om att göra så här.
Kina är känt för att begränsa sina medborgares internetanvändning väldigt mycket och bland annat Iran, Myanmar och Etiopien har begränsat sina medborgares möjligheter att vara på nätet.
Välinformerade ryssar är medvetna om att man fortfarande når ut till västerländska nyhetssajter och de sociala medierna från Ryssland om man använder sig av VPN-service. Den gömmer information om var användaren befinner sig. Efterfrågan på VPN-applikationer ökade genast efter att anfallskriget bröt ut. Ryssland har ändå lyckats blockera många VPN-applikationer och gjort det svårt att betala för dem i Ryssland.
Lättast hittar ryssar nyheter om kriget på chattappen Telegram, som är enormt populär i Ryssland. Statens censur har hittills inte slagit ner på den. Man kommer åt bland annat BBC:s och New York Times nyheter via Telegram.
Kreativa lösningar med bland annat Google Map och Tinder
Strax efter den ryska attacken spred sig en idé på de sociala medierna: På Google Maps kan man leta upp ryska företag som restauranger och caféer och skriva meddelanden om kriget i deras användarrecensioner.
En som nappade på idén är Maija Kopra från Vanda. Hon har arbetat och bott i Ryssland och hon kan språket.
– Jag sökte upp restauranger i Moskvaområdet som helt vanliga ryssar besöker. Alltså inte turistställen vid Röda torget med dansande björnar och balalajka, berättar hon.
– I recensionerna skrev jag att Ryssland har anfallit Ukraina och att det handlar om ett regelrätt krig och inte någon specialoperation.
I mars meddelade Google att de blockerar nya recensioner, bilder och videor i sin Maps-funktion i Ryssland, Vitryssland och Ukraina.
TripAdvisor gjorde det samma. Också de recensioner som Kopra skrev är borta. Hon flyttade sin aktivitet från Google Maps till Instagram där hon debatterade under bilder på ryska kändisar.
– Jag började med de kändisar som deltagit i Eurovisionen och därifrån gick jag vidare till profiler som jag inte kände till men som hade väldigt många följare. Där skrev jag samma budskap; det här är ett krig och de ryska trupperna dödar oskyldiga människor.
– Jag var inte den enda som kom på det här idén. Där var stort rabalder. Instagramkändisarna reagerade inte alls, medan vissa följare ibland gav ett hjärta.
Snart slutade Kopra skriva på sociala medier. Hon började i stället hjälpa ukrainska flyktingfamiljer i Finland.
I Ryssland använder sig befolkningen av Yandex-kartor i stället för Google Maps Där kan man naturligtvis också skriva recensioner. Instagram hör numera till de sociala medier som är blockerade av Ryssland, och många ryssar ha börjat använda Telegram.
Ryssarna har fått höra om kriget i dejtingappen Tinder som är en av de få plattformar som ännu förenar Ryssland med resten av världen. Europeiska användare har ändrat sin geografiska placering till Moskva eller Vladivostok och startat diskussioner med lokala användare om kriget. Tinder har reagerat på den här aktiviteten med att ge permanenta portförbud till appen.
Textmeddelanden och samtal till slumpmässigt valda ryssar
Det polska kodarkollektivet Squad 303 och den löst sammansatta hackergruppen Anonymous slog sig samman för att bygga en tjänst där vem som helst kan skicka textmeddelanden till ryska telefonnummer. Tjänsten lottar ut färdigt skrivna texter på ryska som också kan skickas som Whatsapp-meddelanden och e-post.
Så här kan en text se ut: “Goddag, vi känner inte varandra, men jag bestämde mig för att skriva till dig, för att jag hela tiden hör om kriget i Ukraina. Hur lever ni nu i Ryssland? Vad hör ni om kriget på tv?”
Enligt upphovspersonerna har det det skickats över hundra miljoner textmeddelanden.
Litauiska aktivister i sin tur startade en webbsida som slumpmässigt väljer ut ett nummer ur ett urval på 40 miljoner ryska telefonnummer dit man kan ringa. Den som ringer bör kunna tala ryska. Sajten berättar att via dem har människor nu ringt över 100 000 samtal till Ryssland.
USA:s utrikesdepartement skickade redan år 2020 ut masstextmeddelanden till ryska telefoner. Då handlade det om meddelanden till ryska medborgare med en utlovad belöning på upp till tio miljoner dollar om någon hade bevis för att Ryssland hade blandat sig i det amerikanska valet.
Tröskeln för att skicka krigsnyheter som textmeddelanden till stora mängder av den ryska befolkningen är ändå hög, för det skulle troligen reta Kreml och det kunde leda till ännu striktare kontroll av informationskanalerna. Sannolikt skulle det också vara rätt ineffektivt om avsändaren är USA som många ryssar redan nu förhåller sig skeptiska till.
Nyhetsmediernas metoder: kortvågsradio och Tor-webbläsare
Många europeiska och amerikanska nyhetsmedier har utarbetat guider där de ger råd om hur ryska medborgare kan kringgå statens censur och läsa nyheter från andra länder. Den tyska Deutsche Welle har till exempel ett program i sin mobilapplikation som heter Psiphon. Med hjälp av den kan användarna komma åt nyhetssajter som staten har blockerat.
Deutsche Welle rekommenderar också att använda den anonyma Tor-webbläsaren. Via Tor kommer man åt att också läsa New York Times och BBC:s spelsajter och att surfa på Facebook, men det är troligen få som använder sig av Tor i Ryssland.
Tor används vanligtvis endast av de som är extra insatta i cybersäkerhet och som har mer avancerade kunskaper i datateknik. Dessutom har Ryssland blockerat åtkomsten till Tor-nätet från delar av Ryssland sedan slutet av 2021.
BBC kunde från och med krigets första vecka berätta att besöken till deras ryskspråkiga nyhetssajt tredubblats jämfört med besöken under en ett vanlig vecka. Den ryska staten började hindra medborgarna från att nå BBC-sidor i början av mars.
Då kom BBC på att igen ta i bruk den gamla goda kortvågsradion i Ryssland och Ukraina. I Ryssland kringgår man statscensuren med den och i Ukraina kan kortvågsradiosändningar bli viktiga om Ryssland lyckas bryta kommunikationsförbindelserna.
BBC slutade med kortvågsradio år 2008 men den teknik som krävs finns fortfarande kvar. Många ryssar och ukrainare har dessutom kvar gamla radioapparater som kan motta kortvågssändningar. De här apparaterna är dessutom ofta små och lätta att gömma.
Kortvågssändningarna var en väldigt viktig form av informationsutbyte under andra världskriget och också under årtiondena av kalla kriget. Kortvågor är svåra att blockera och censurerar så den hundraåriga tekniken kommer till heders igen.
Den här artikeln är en översättning av, Valheenpaljastaja: Tinder, Tripadvisor, Googlen kartat – venäläisille välitetään tietoa sodasta luovilla tavoilla, skriven av redaktör Johanna Vehkoo och översatt till svenska av Charlotte Lindroos.