Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Allt fler cyklister gör sig skyldiga till trafikförseelser i Helsingfors – kommissarie: "Något teoriprov behövs knappast, men alla måste känna till reglerna"

En man som cyklar över ett övergångsställe.
Bildtext Allt fler cyklister gör sig skyldiga till trafikbrott, det visar statistik från Polisstyrelsen. Arkivbild.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Under de senaste åren har antalet trafikförseelseavgifter som getts åt cyklister ökat i Helsingfors. Under slutet av år 2020 var antalet brott i trafiken 37 stycken, i år har redan 280 cyklister gjort sig skyldiga.

Sedan juni 2020 har brott som görs i trafiken lett till så kallade trafikförseelseavgifter, i enlighet med att den nya vägtrafiklagen då trädde i kraft. Polisens statistik visar att det främst handlar om cyklister som cyklar på trottoaren utan särskild orsak.

Hur vanligt är det att cyklister bötfälls i trafiken?

0:23

En annan sak som ofta leder till en trafikförseelseavgift är cyklister som cyklar mot rött ljus, det säger kommissarie Kaisa Sedig vid Polisinrättningen i Helsingfors. Fortkörning är ändå inte något som leder till en böteslapp.

– Huvudsaken är att man anpassar sin situationshastighet till trafikläget. Det är nog hemskt sällan som någon skulle stannas för fortkörning, förklarar Sedig.

Trafikregler gäller också de som inte cyklar

Det är inte bara cyklister som kan bötfällas för fel de gör i trafiken, utan också personer som åker elsparkcyklar, eller fotgängare. Sedig påminner om att elsparkcykeln inte är en leksak, utan att det handlar om ett fordon som jämställs med cyklar. De regler som gäller cyklister, gäller även elsparkcyklister.

En gammal dam står vid ett övergångsställe och väntar på att få gå över.
Bildtext Hepp, om gubben är röd, så får du stå och vänta! Annars finns risken att du blir fast för äventyrande av trafiksäkerheten, och det kan kosta dig hela 20 euro.
Bild: Sampo Saikkonen / Yle

Men, också då du använder dig av apostlahästarna måste du komma ihåg reglerna. Annars kan du få en påminnelse som kostar dig 20 euro, förklarar kommissarie Sedig.

– Jag har ingen exakt statistik på hur ofta det händer, men en fotgängare kan till exempel bötfällas för äventyrande av trafiksäkerheten, och då få en trafikförseelseavgift på 20 euro.

Spårvagnschaufförer är ett undantag

Då vi en gång talade med kommissarie Kaisa Sedig, så passade vi på att ställa lite fler frågor kring trafikregler och -förseelser. Då det kommer till chaufförer inom kollektivtrafiken presenterar Sedig en kanske lite överraskande detalj.

Polisen kan inte frånta spårvagnschaufförer deras körrätt

0:22

– Man kan också som spårvagnschaufför få en trafikförseelseavgift, men det är inte möjligt att mista sin körrätt, eftersom det inte krävs körkort för att få köra spårvagn, förklarar Sedig.

Eftersom antalet trafikförseelser bland cyklister bevisligen har ökat den senaste tiden, tycker du att man borde införa något slags teoriprov för cyklister?

Borde det finnas ett teoriprov för cyklister?

0:26

– Nej, något teoriprov tycker jag inte att det behövs. Men det är alltid viktigt att känna till trafikreglerna och den trafiken man rör sig i, konstaterar kommissarie Kaisa Sedig vid Helsingforspolisen.

Diskussion om artikeln