Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU:s energiministrar överens om flera åtgärder för att möta de kraftigt ökande energipriserna men pristak för rysk gas får vänta

Uppdaterad 09.09.2022 16:44.
På bilden syns Tjeckiens industri- och handelsminister Jozef Sikela. Han är en gråhårig man som här möter pressen inför ett möte. Han är iklädd kostym och flera mediers mikrofoner är placerade framför honom.
Bildtext Inför energirådets möte sade Jozef Sikela, industriminister i EU-ordförandelandet Tjeckien, att målet med mötet är att nå en överenskommelse "som kommer att lugna ner marknaderna".
Bild: EPA-EFE/All Over Press

EU-ländernas energiministrar samlades till ett krismöte under fredagen på grund av det kritiska energiläget.

Under det extrainsatta mötet lyckades ministrarna nå en överenskommelse om att begränsa intäkter för icke-gasdrivna kraftgeneratorer i ett försök att sänka energikostnader för konsumenter.

Ministrarna var också överens om att införa krav för att spara elektricitet och att införa ett tak för hur mycket pengar vissa bolag får tjäna på de höga elpriserna.

Men förslaget om ett pristak för rysk gas fick inte brett stöd bland energiministrarna.

Ungern var ett av de länder som motsatte sig pristaket, medan andra länder var oense om ifall pristaket endast skulle gälla rysk gas eller också andra leverantörers.

Flera ministrar sa att det inte skulle vara lätt att nå en överenskommelse med tanke på att varje land har olika behov av och möjlighet till energiförsörjning. Men ministrarna medgav att tiden är avgörande om de mest utsatta människorna i Europa ska få hjälp i tid.

Ministrarna ger endast riktlinjer till EU:s verkställande makt, EU-kommissionen, som kommer att lägga fram ett förslag för medlemsländerna nästa vecka.

Osannolikt med pristak

Förhoppningen om att ministrarna under sitt möte skulle komma fram till en lösning om ett pristak för rysk gas var inte höga. Eftersom det antagligen skulle leda till att Ryssland slutar leverera gas överhuvudtaget.

Men Tjeckiens industriminister Jozef Sikela sade under att EU inte kan utpressas. Han fick medhåll av EU-kommissionären för energifrågor, Kadri Simson.

– Ryssland har använt sina gasleveranser som ett vapen för att främja en energikris nästa vinter, men också för att försvaga våra ekonomier och splittra oss politiskt inom EU. Vi måste se till att deras ansträngningar kommer misslyckas, sade Simson under pressträffen efter mötet.

Enligt Reuters har ryska gasleveranser via tre av huvudledningarna till Europa minskat med nästan 90 procent på ett år.

Flera europeiska ledare har tidigare anklagat Ryssland för att använda minskade gasleveranser som ett vapen mot Europa för sitt stöd för Ukraina. Ryssland tillbakavisar anklagelserna och skyller på tekniska problem som skapar problem med gastillförseln, och att problemen härstammar från västländernas sanktioner mot Ryssland.

Källa: AP, Reuters