Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländska forskare: Antidepressiva mediciner fungerar, men inte på det sätt som vi trott

Från 2022
Uppdaterad 12.09.2022 11:14.
En person håller i antidepressiva läkemedel i sin hand. Totalt sex piller.
Bildtext Allt fler använder antidepressiva läkemedel och de har bevisats fungera mot depression. Forskare vet ändå inte exakt varför de har en effekt.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Länge har man trott att antidepressiva läkemedel motverkar depression genom att höja hjärnans serotoninnivåer. Nu ökar finländska forskningsrön förståelsen för hur depressionsmediciner egentligen fungerar.

Statistiken visar att allt fler använder psykofarmaka för att motverka depression, en ökning som även ansetts bero på bristen på terapi.

Att antidepressiva läkemedel verkligen har effekt har redan bevisats tidigare. Faktum är att de flesta vuxna personer med depression skulle ha nytta av att ta antidepressiva mediciner.

Men vad är det som medicinerna gör för att lindra depression?

Antidepressiva mediciner som höjer hjärnans serotoninnivåer hjälper bevisligen mot depression och nedstämdhet. Länge har forskare dragit slutsatsen att depression alltså måste bero på serotoninbrist.

En grupp finländska forskare vid Helsingfors universitet har kommit till slutsatsen att depressionsläkemedel inte fungerar så som man tidigare trott. Forskarna visar att medicinerna inte får sin effekt på grund av serotoninet.

– Det betyder att uppfattningen om att depressionsmediciner verkar till exempel genom att förhindra återupptagningen av serotonin - vilket de i och för sig gör - inte är avgörande för medicinernas effekt, utan det som är avgörande är bindandet av TrkB-receptorn, säger Eero Castrén, forskningschef vid Helsingfors Universitets forskningscentrum för neurovetenskap.

Finskt fynd kan ge bättre mediciner

I somras lyfte flera internationella medier upp en artikel som konstaterade att det inte finns någon koppling mellan serotonin och depression, det vill säga depression beror inte på serotoninbrist.

Den finska studien stöder den här slutsatsen och konstaterar att depressionsmediciner inte får sin effekt via serotoninet, så som man länge har trott.

– Det är ganska viktigt på det sättet att i över 50 år har man trott att det är serotoninet som medicinen verkar genom.

Forskningsgruppen har vunnit Medix-priset, ett årligt pris som delas ut av Minervastiftelsen för högklassig internationell forskning i medicin, även kallat “finska mästarskapet i biomedicin”.

I nuläget är antidepressiva läkemedel endast verksamma för en del patienter och förhoppningen är att bidra till att utveckla mediciner som fungerar för en större del av patienterna, säger Castrén.