Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverigedemokraterna har ändrat svensk politik i grunden – vi besökte partiets skyltfönster Sölvesborg: "Immigrationen har ställt till med otroligt mycket problem för vårt land"

Uppdaterad 10.09.2022 08:08.
SD-väljaren Stefan sitter på en stol med Sveriges fotbollsskjorta på sig.
Bildtext SD-väljaren Stefan solar sig på en parkbänk i Sölvesborg. Här är det lätt att le om man hejar på Sverigedemokraterna.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Det har gått tolv år sedan Sverigedemokraterna för första gången kom in i riksdagen. Sedan dess har de förändrat svensk politik i grunden och på söndag kan de bli landets näst största parti. Svenska Yle besökte Sverigedemokraternas skyltfönster Sölvesborg.

Man blir inte profet i egen hemstad. Om man inte heter Jimmie Åkesson och kommer från Sölvesborg.

Den lugna lilla staden på den svenska sydkusten har blivit ett skyltfönster för Sverigedemokraterna. Ibland har staden kallats för en experimentverkstad för vad som komma skall på riksplan.

Här växte SD:s partiledare Jimmie Åkesson upp och här håller han sitt sommartal varje år. Åkesson sitter också i Sölvesborgs kommunfullmäktige, och han är långt ifrån ensam Sverigedemokrat att göra det.

Sverigedemokraternas valarbetare står vid en valstuga.
Bildtext Sverigedemokratiska valarbetare vid partiets valstuga på torget i Sölvesborg. De menar att det är "inne" att vara Sverigedemokrat i staden i dag.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

I Sölvesborg röstade var tredje invånare på SD i valet 2018. Partiet kunde därmed ta över makten från Socialdemokraterna som styrt kommunen i 30 år. För första gången någonsin styrdes en svensk kommun av Sverigedemokraterna.

Valet 2022

Den 11 september är det val till Sveriges riksdag.

Samma dag är det också val till kommuner och regioner.

Sverige är indelat i 20 regioner och 290 kommuner.

Sverigedemokraterna välkomnas in i värmen

Sedan valet 2018 har partiet vuxit sig ännu större på riksplan och går i år till val i ett block tillsammans med borgerliga Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Det här var helt otänkbart för bara några år sedan.

– Inte något annat parti säger så många, så ofta, så horribla saker som i Sverigedemokraterna, sade Moderatledaren Ulf Kristersson i sitt tal för fyra år sedan på politikerveckan Almedalen på Gotland.

Då stängde han dörren till samarbete med Sverigedemokraterna.

I dag låter det annorlunda.

– Inget annat parti har som SD i stark motvind stått upp för att vi inte kan öka invandringen om vi ska ha en chans att klara integrationen, sade Kristersson på Almedalen i år.

Ulf Kristersson förklarar med utsträckt hand.
Bildtext Moderaternas Ulf Kristersson vill bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna.
Bild: Pelle T. Nilsson / AOP

Sverigedemokraternas väg från ett pariaparti till en accepterad samarbetspartner har gått hand i hand med att deras problembeskrivning blivit allt mer allmängiltig. I dag ser de flesta partier i Sveriges riksdag ett problem med en stor migration till landet.

– Sverigedemokraterna är ett parti som från början har gått i takt med vad väljarna tycker i invandringsfrågan. De andra partierna har haft en mycket mer generös politik, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Partiet har vridit svensk politik åt höger

Han menar att glappet mellan väljaropinionen i Sverige och de etablerade partiernas invandringspolitik har varit gynnsamt för partiet. Men trots att partier på hela det politiska spektrumet gått högerut i frågor som har med invandring och integration att göra lyckas de inte plocka röster från Sverigedemokraterna som blir allt populärare.

– Det verkar som att det har varit gynnsamt för Sverigedemokraterna att många nu tycker att de har haft rätt hela tiden, säger Tommy Möller.

Tommy Möller tittar in i kameran. Han har på sig en blå kostym.
Bildtext Tommy Möller är professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Har Sverigedemokraterna förändrat svensk politik?

– Ja, de har förändrat väldigt mycket. Man har fått invandringspolitiken högt upp på den politiska agendan, säger Möller.

Han menar att man genom sin retorik också fått den stora diskussionen om gängkriminalitet och lag och ordning att i grunden handla om invandring.

– Man har gjort om den till en migrations- och integrationspolitisk fråga i grunden, för man ser en nära koppling mellan kriminalitet och den stora invandringen, säger Möller.

SD i Sölvesborg: Sverige har drabbats av "massinvandringspsykos"

I Sölvesborg skiner solen på stadshuset. I fyra år har Sverigedemokraterna styrt kommunen härifrån tillsammans med tre stödpartier. I den röda tegelbyggnaden arbetar den sverigedemokratiska experimentverkstaden för fullt.

– Ja det ligger nog en hel del i det (att Sölvesborg är SD:s experimentverkstad, red.anm). Skillnaden mellan rikspolitik och lokalt när man styr är att vi genomför det vi har lovat, säger Robert Lindén, ordförande för Sverigedemokraterna i Sölvesborg.

Sölvesborg

Sölvesborg är en kommun i västra Blekinge.

Invånarantal: 17 500.

Sverigedemokraterna styr Sölvesborg tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala SoL-partiet.

Valresultat i det senaste kommunalvalet: S: 33,1 procent, SD: 29,0, M: 17,5, C: 4,9, V: 3,8, lokala SoL-partiet 3,6, KD: 3,1, L: 2,4, MP: 1,4.

Valresultat i det senaste riksdagsvalet i kommunen: SD: 31,2, S: 27,8, M: 19,1, KD: 6,1, C: 5,7, V: 3,7, L: 3,2, MP: 2,1.

Trots att Lindén är ordförande är han partiets andreman i staden. Partiets stjärna i Sölvesborg är kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon. Hon är partiledare Jimmie Åkessons tidigare sambo och de har ett barn ihop.

Robert Lindén står framför Sölvesborgs kommunhus.
Bildtext Sverigedemokraternas ordförande i staden, Robert Lindén, är stolt över att partiet har kunnat styra kommunen i fyra år.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Inför valet har Louise Erixon skrivit en artikel i Aftonbladet där hon menar att Sverige drabbats av en “massinvandringspsykos”. Robert Lindén håller med.

– Vi har enorma problem som är kopplat till den stora invandringen. Vi är inte emot all invandring, men det är mängden som kommer hit som har skapat problemen. Det måste bli ett stopp, säger Lindén.

Robert Lindén gick med i partiet 2018 men har röstat på SD sedan valet 2014.

– SD står för något som de andra partierna inte har uppmärksammat genom åren, nämligen att immigrationen har ställt till med otroligt mycket problem för vårt land. Den har drabbat hela vårt samhälle på olika sätt, säger Lindén.

Tiggeriförbud och motstånd mot Prideflagga

Sedan Sverigedemokraterna tog över rodret i kommunen 2018 har man tagit ett antal nationellt uppmärksammade beslut. Partiet har, för att citera partitidningen Samtiden, gjort “revolution på svenskt vis” i Sölvesborg.

Man har infört språktester för personal i omsorgen, man har infört tiggeriförbud. Man vill undvika inköp av “utmanande samtidskonst” och har vägrat att låta Prideflaggan vaja över stadshuset.

Robert Lindéns valposter på torget.
Bildtext "Samstyret" i Sölvesborg ser ut att få flera efterföljare efter valet på söndag, enligt forskare som SVT pratat med. När utestängningen av ett parti brutits kan det lättare ske på fler platser.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Man har också sökt gråzoner i lagen för att kunna vägra låta nyanlända flytta till Sölvesborg.

Finns det något ni gjort här som du tycker att partiet borde göra på riksnivå om de får makten?

– Det är ju på lokal nivå som vi gjort detta, men tiggeriförbudet är absolut en sådan fråga som man borde titta på på riksnivå, säger Lindén.

Partiets nazistiska bakgrund spökar

I somras släpptes första delen av Sverigedemokraternas egna vitbok som ska genomlysa partiets ideologiska utveckling sedan grundandet 1988. I den framkommer det bland annat att personer som varit med och grundat partiet var nazister.

I dag skakas SD fortfarande av skandaler där partiaktiva och kandidater avslöjas ha en bakgrund inom nazismen.

– Vi har inga nazister på våra listor och om det mot förmodan finns någon kvar kommer den inte vara valbar på söndag, sade Jimmie Åkesson i SVT:s slutdebatt inför valet på fredag.

I Sölvesborg råder det delade meningar om partiet.

– Det är enbart missnöje som gjort partiet populärt. Man kan inte rösta på ett nazistiskt parti om man inte är väldigt missnöjd. Jag tror inte man förstår vad man kan ställa till med, säger Berit Granat på gågatan i Sölvesborg.

Berit och Ola Granat står på en gata med sin hund.
Bildtext Berit och Ola Granat vill se ett maktskifte i Sölvesborg.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Andra är mer positiva. SD-väljaren Stefan, som inte vill uppge sitt efternamn, menar att partiet fokuserar på rätt saker, trygghet och integration.

– Är det så att man kommer långväga ifrån så ska man anpassa sig till det land man kommer. Man ska ta seden dit man kommer. Kan man inte anpassa sig så ska man åka tillbaka, säger Stefan.

Partiordförande Robert Lindén viftar bort anklagelserna om att partiet fortfarande skulle vara nazistiskt.

– Alla partier har sin historia och flera andra partiers historia är definitivt inte trevlig. Vi har en yngre historia och det är det som förföljer oss möjligtvis. Men den biten finns inte kvar i vårt parti, säger Lindén.

"Vi kan sitta i en regering"

Trots att Sverigedemokraterna inte ser ut att välkomnas i en eventuell framtida Moderatledd regering så kommer partiet vid en högerseger i valet få ett stort inflytande över den förda politiken.

Och om Sverigedemokraterna blir större än Moderaterna kan det vara svårt att inte ge Jimmie Åkesson en ministerpost.

– Jag tycker att man ska sitta i en regering. Vi är väl kompetenta för att göra det, säger Robert Lindén.

Svenska flaggan vajar över Sölvesborgs torg.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Kommer du bli besviken om Jimmie Åkesson och politikerna på riksplan inte förhandlar till sig ministerposter efter valet?

– Man kanske blir besviken på andra partier om de inte släpper in oss, men en sak som Jimmie brukar säga är att det viktigaste är hur vi kan påverka politiken. Det kan man göra även om man inte sitter i en regering.