Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländarna vill ha allt färre barn

Från 2015
Bebis fötter
Bild: Nadine Mabinda

Finländare både får och vill ha färre barn än tidigare. Befolkningsförbundet Väestöliittos familjebarometer uppger att det idealiska antalet barn nu anses vara lite under två. År 2007 var idealantalet 2,5.

För tillfället föder kvinnor i Finland i snitt 1,65 barn. För fem år sedan var antalet nästan 1,9.

Attityderna har förändrats överraskande mycket under de senaste sju åren, säger forskaren Anneli Miettinen i ett pressmeddelande.

Färre drömmer om en stor familj

Färre än en av tre finländare vill ha tre eller flera barn. Vid millennieskiftet ville upp till 40 procent ha en så stor familj.

Bland 20–34-åringarna vill 14 procent inte ha barn överhuvudtaget.

Frivilligt val?

Det är framför allt låginkomsttagare och lågutbildade som inte vill ha flera barn. Det här anser Miettinen vara oroväckande.

- Det väcker frågan om det snarare handlar om att folk anpassar sig till mindre resurser än att det är en önskad livsstil, säger Miettinen.

En av orsakerna till att finländarna vill ha färre barn är enligt Väestöliitto att det finns ett allt större behov av att få leva ungdomligt och en ovilja att ge upp sin livsstil.

Andra orsaker är den osäkra arbetsmarknaden och en känsla av att samhället inte stöder barnfamiljer tillräckligt mycket.

Nästan 60 procent av föräldrarna som svarade i undersökningen anser att samhällets stöd till barnfamiljer är ganska eller mycket dåligt.

3 180 finländare deltog i undersökningen.

Diskussion om artikeln