Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s justitieministerium och Trumps juridiska team oense om vem som ska granska dokumenten som beslagtogs i Mar-a-Lago

Uppdaterad 10.09.2022 10:43.
En kostymklädd man bakom ett podium. Bakom honom syns en stor publik.
Bildtext Donald Trump gjorde förra veckan sitt första offenliga framträdande sedan FBI-razzian i hans hem i Florida i augusti.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det amerikanska justitieministeriet och president Donald Trumps jurister har olika syn på vem som ska granska de tusentals dokument som FBI beslagtog i Trumps hem i Florida, det här blev klart under fredagen.

De två parterna kan inte heller komma överens om huruvida hemligstämplat material ska gås igenom eller inte.

Den federala distriktsdomaren Aileen Cannon beviljade tidigare i veckan Trumps begäran om en utomstående så kallad special master.

Det är alltså en special master som ska granska dokumenten. En special master är en utomstående part, ofta en jurist, som tar sig an att granska dokument i sådana här fall.

Samtidigt gav Cannon order till Justitieministeriet att sluta använda de beslagtagna dokumenten i den pågående utredningen, tills den tredje parten är klar med genomgången av dem.

Enligt Justitieministeriet vill Trumps jurister att den oberoende tredje parten ska ha tillgång till allt material som beslagtagits i Florida, också dokument som är hemligstämplade.

Trumps jurister och Justitieministeriet har egna kandidater för jobbet som special master, senast på måndag kommer de att informera domstolen om hur de ser på varandras kandidatlista.

Parterna oense om det mesta

Justitieministeriets första kandidat till rollen är den pensionerade domaren Barbara Jones, som tidigare varit special master i mål kring två av Trumps tidigare jurister. Deras andra kandidat är Thomas Griffith, också han en pensionerad domare utnämnd av George Bush.

Trumps gäng för däremot fram den tidigare domaren Raymond Dearie, samt Floridas tidigare vice chefsåklagare Paul Huck.

Det är uppenbart att de två parterna har helt olika syn på det mesta kring utredningen. Justitieministeriet och Trumps team kan inte komma överens om hur länge den speciella utredningen ska pågå, vilka faktorer utredaren ska beakta och vem som ska betala för utredningen.

Nu kan Justitieministeriet och Trumpteamet bara vänta på att distriktsdomaren Aileen Cannon fattar beslut i frågan, något hon lovat göra så snabbt som möjligt.

Trump utreds för att ha behållit officiella dokument, en del av dem hemligstämplade och förvarat dem i sitt hem i Palm Beach i Florida efter att han lämnade presidentposten i januari 2021. FBI utförde en husrannsakan i hans hem Mar-a-Lago i början av augusti.

Källa: Reuters, CNN.